Historky ze zákulisí: DOGA, pyrotechnické efekty a fatální výbuchy

Vydáno: 24.02.2017 16:17 - Jaroslav Špulák

V dobách, kdy na scéně dělala své první kroky karvinská DOGA, což bylo na sklonku osmdesátých let minulého století, motal se kolem ní elektrikář a amatérský vynálezce Bazi. Zpěvák Roman „Izzi“ Izaiáš se s ním seznámil v karvinské Kovoně. „Jednou za mnou přišel a tvrdil, že má nepálivý oheň. Šlo o směs chemikálií, kterou si nasypal na ruku, zapálil ji a ona blafla. Bylo to tak rychlé, že ho to nestihlo popálit. Vymyslel si, že nám bude dělat pyrotechnické a ohňové efekty, no a my byli pro,“ vzpomíná Izzi.
V kulturáku v Karviné možná dodnes vzpomínají na to, kterak jim Bazi v devětaosmdesátém roce „polechtal“ pódium. Udělal totiž při přípravě efektů jednu z fatálních chyb: výbušnou hmotu nasypal do nádobky, která měla rantl, a nevěděl přesně, jak si s ním šířící se zapálená směs poradí. Rána, která se ozvala, byla totálně ohlušující a zaskočila i samotného Baziho. „Na tom koncertě lidi seděli v řadách jako v kině. Výbuch je doslova nadzvedl a následně přirazil  do křesel,“ vzpomíná bubeník Mrňus, který byl tehdy v sále jako divák. Kapela ale na pódiu hrála dál, i když prý Izzi asi dvacet vteřin vůbec netušil, co se děje. K výbuchu totiž došlo vzadu za skupinou, tam, kde operoval Bazi.
Doga tehdy zkoušela v Ostravě, v kulturním domě u šachty Jeremenko. V přízemní byl pingpongový stůl a pod ním poklop, který byl začátkem cesty do sklepní zkušebny.
„Měli jsme první zkoušku se zpěvákem, který do té doby odmítal do zkušebny jezdit, a s Mrňusem, jenž k nám právě nastoupil. Hrajeme, a najednou rána jako hovado. Nahoře nad námi se do toho ozval ukrutný řev a za chvíli se u nás zjevil Bazi. Chcala z něho krev a hulákal, abychom utíkali. Když jsme vyběhli ven, Bazi se složil. Kolem něho se objevila kaluž krve a my si všimli, že má v těle spoustu skleněných střepů. Později se ukázalo, že lahvička s chemikáliemi, kterou měl v ruce, se při výbuchu rozletěla na milion kusů a dost jich skončilo v něm. Volal jsem záchranku a řval při tom do telefonu, že na Jeremenku je výbuch. Paní na druhé straně aparátu to pochopila tak, že vybuchl celý důl, a začala dělat paniku. Naštěstí jsem jí to zvládl vysvětlit. Baziho pak odvezli do nemocnice a my museli podat vysvětlení na policii,“ říká Izzi.
Na operačním sále Bazimu vytahovali střepy z těla tři hodiny. Když ho pak v nemocnici členové Dogy navštívili, radostně je přivítal slovy: „Kluci, přemýšlel jsem o tom a už vím, jak to udělat.“ Později se ukázalo, že prášek z výbuchu při koncertu v Karviné a prášek z výbuchu u dolu Jeremenko byly totožné.
„Nějaké střepy mu vytáhli při operaci a ty další jeho tělo postupně vytlačovalo skrz kůži ven. Bazi nám pak vyprávěl, jak seděl doma, z těla mu lezlo sklo, venku svítilo slunce a on si dělal na zeď prasátka,“ uzavírá Izzi.

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení