CRUEL: Když se čeká, až bude album co nejlepší

Vydáno: 16.08.2017 14:07 - Jaroslav Špulák

V letošním roce oslavují pražští CRUEL patnáct let existence. Při té příležitosti vydali album „Entelecheia“ a zvažují uspořádání výročního koncertu. Rádi by také natočili další videoklip. O tom všem vyprávěl zpěvák Zbyněk Pošmura.

V devadesátých letech a na počátku tzv. nultých let existovala na scéně kapela CRUEL BARBARIAN. Co s ní má formace CRUEL společného?
Už velmi málo. V podstatě jen podobný název. Náš klávesák a kytarista Marek Neckář byl kdysi kytarista a zpěvák CRUEL BARBARIAN. V roce 2002 vznikla nová kapela, která možná trochu nešťastně zvolila nový název, a teď se nás na to každý pořád ptá. Někteří z kapely jsou na to trochu citliví a někomu je to jedno. (smích) 

Letos oslavujete patnáct let. Chystáte kromě vydaného alba ještě něco speciálního?
Zvažujeme něco jako výroční koncert, na který bychom pozvali i nějaké hosty nebo prostě jen zahráli delší set a starší kousky, ke kterým se vracíme už jen výjimečně.

Na vaše řadové album fanoušci čekali devět let. Proč tak dlouho?
V době práce na CD „Entelecheia“ jsme ještě vydali akustické CD Krutá tráva a tím se to celé tak trochu natáhlo. Další příčiny se sčítají, a je to v první řadě tím, že jsme si na novém albu dali opravdu záležet. Dokud to nebylo perfektní, nešlo se dál. No a nějaká prokrastinace tam byla taky. Máme přece jenom plno jiných aktivit.

V čem se sound kapely změnil po tvém příchodu na post zpěváka?
Tak na to by měl odpovědět asi někdo jiný než já. Vždycky když se změní zpěvák, dojde k určité změně. Už jenom tím, že zpívá někdo jiný, kdo do toho dá svůj výraz, jinou barvu hlasu a jiné výrazové prostředky. Ale nezpívám jenom já. Kluci zpívají pořád, nahrávání zpěvů byla velmi kolektivní a družná záležitost. (smích)

Nedávno se objevilo lyric video na písničku Temný pasažér. Vznikne i oficiální klip?
Otázka klipů je ještě otevřená. My si zkomplikovali situaci tím, že vlastně všechny skladby mají pro klip dost dlouhou stopáž. Zatím máme klip ke skladbě „Tanečník na spáleništích“, a to ve dvou verzích – akustické a elektrické. Dále jsme zveřejnili ještě jedno lyric video ke skladbě „Noir“, které vytvořil náš baskytarista Honza Švec. Plnohodnotný klip by měl být na nějakou skladbu, kterou jsme ještě tímto způsobem nezveřejnili. Nabízí se „Všechno plyne“ nebo „Vlci bez hladu“. Hledáme někoho, kdo by nám s tím pomohl, ale výběr skladby spíš necháváme na tvůrci klipu. Ideální by bylo, kdyby měla každá písnička nějaký svůj vizuální výstup.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Začít pracovat na novém CD, které by mělo být pokračováním toho posledního. To znamená druhá půlka zvěrokruhu. A ještě se toho vůbec dožít. (smích)

Vznik: 2002
Místo: Praha
Styl: progressive-crossover
Zajímavost: Rádi by, aby každá jejich skladba měla vizuální výstup

Diskografie
2008 Ekvilibrium
2012 Krutá tráva
2017 Entelecheia

Sestava
Zbyněk Pošmura - zpěv
Marek Neckář - klávesy, kytara, zpěv
Pavel Bauer - kytara, zpěv
Honza Švec - baskytara, sbor
Robert Ebel - bicí, djembe, perkuse 

Cruel - Tanečník na spáleništích (elektrická verze)

Cruel - Tanečník na spáleništích (akustická verze)




 

 

 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení