Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

DISCONSOLATE – Vždy sme chceli vyjádriť postoj k dnešnému svetu

Vydáno: 19.12.2014 00:00 v sekci Rozhovory - Martin Černý

Košičtí DISCONSOLATE si před více než dvěma lety vydáním debutové desky „Behind The Doors Of Perception“ důrazně řekli o místo na špici česko-slovenské extrémní scény. S kapelou jsem si popovídal nejen o albu, které nastartovalo její slibnou kariéru, ale také jsem nezapomněl vyzvědět, co pro nás pánové v nejbližší době chystají.

Debut „Behind The Doors Of Perception“ na mě udělal velmi dobrý dojem. Povedlo se vám vytvořit svěží deathmetalovou nahrávku lehce říznutou severskými melodickými vlivy. Jaké zpětné vazby se vám doposavad od fanoušků dostalo?
Poviem vám pravdu, že sme veľa recenzií na album doposiaľ nemali. Čo sa však týka ohlasov od našich fanúšikov či už po odohraní koncertov alebo po vypočutí albumu, väčšinou našu hudbu hodnotia kladne. S negatívnou kritikou sme sa v podstate stretli iba v pripade nášho žánrového zaškatuľkovania. Veľa ľudí od nás očakáva melodic death metal. Podľa nás v našej hudbe prevažuje skôr technika ako melodika, čo môže byť pre niektorých kameňom úrazu, keďže očakávajú, že sa budeme prezentovať viac ako melodickejší spolok.

Jak vůbec vznikl název „Behind The Doors Of Perception“? Má toto jméno nějaký vztah  k textům skladeb na desce?
Na názve albumu sme sa zhodli celkom jednoducho. Skladba „Behind the Doors of Perception“ je akási reprezentatívna vzorka našej hudby. Rozhodli sme sa preto pomenovať album podľa nej. Skladba navyše ako celok nesie v sebe myšlienku niečoho abstraktného, nehmatateľného a nevysvetliteľného. Človeka to núti zamyslieť sa nad vecami ako samotná existencia a realita. Je však pre nás ťažké sa vyjadrovať k sladbe na úrovni textu, keďže naše texty sme nepísali my. Podpísali sa pod nich traja ľudia, ktorí nie sú členmi kapely, ale sú to naši kamaráti. Každá skladba má svoj príbeh a svojim spôsobom zapadá do koncepcie albumu.

Mě osobně z alba nejvíce zaujal song „Entrance To Decay“. Nad ostatní ho vyzdvihují povedené závěrečné vyhrávky koketující s black metalem. Necháváte se cíleně inspirovat jinými subžánry extrémní muziky, nebo jsou takovéto pasáže pouze dílem náhody? 
Inšpiráciu inými subžanrámi samozrejme nemôžeme zaprieť, lebo každý z nás počúva a je inšpirovaný šírším spektrom muziky. Skladba určite nevznikla náhodou. So základom prišiel gitarista Boris, ktorý takto vyjadril svoje pocity. Tento základ sa však začal postupom času obohacovať od ostatných členov kapely, kde každý pridal ruku k dielu.

Názvy písní na vašem debutu evokují pesimistické, až temné texty. Snažíte se obsáhnout širší spektrum témat, či se spíše zaobíráte stinnými stránkami lidského života? Má vaše deska nějaké ucelené téma?
Pri tvorbe našej hudby sme sa vždy snažili o to, aby bola v naších skladbách temnejšia atmosféra. Z toho dôvodu sme si aj vybrali názov kapely DISCONSOLATE, čo v preklade znamená bezútešný, nepotešiteľný, zronený... Vždy sme chceli vyjadriť postoj k dnešnému svetu. Nechceli sme robiť veselú hudbu, kedže v našom dnešnom svete to vôbec ružové nie je! Preto naše texty sú odzrkadlením emócií ľudí v takomto svete. Texty sú samozrejme filozofickejšieho charakteru, pretože chceme, aby si z nich každý poslucháč odniesol svoje.


Jakým způsobem u vás probíhá proces skládání nových hudebních kousků? Je u vás někdo tzv. mozkem kapely, anebo vaše nahrávky vznikají kolektivně?
Proces skladania u nás je pomerne konzervatívny. Jeden z gitaristov, či už Boris alebo Pribina, príde s nejakým nápadom alebo niekedy aj s celou skladbou. Tento nápad resp. skladbu si v skúšobni rozoberieme a pretvoríme tak, aby s toho chŕlila čo najväčšia energia, pridáme harmónie, Marko dorobí basovú linku, Števo nafrázuje vokály a bubeník Robo tomu dodá celý motor. Nakoniec sa napíšu texty a torta je hotová. V budúcnosti by sme chceli možno tento proces trošku pozmeniť a to tak, že sa budeme podieľať na tvorbe skladieb spoločne od úplného začiatku.

Jak si podle vašeho názoru vede slovenská, potažmo česká extrémní metalová scéna v porovnání s tou mezinárodní? Má i zahraničnímu fanouškovi co nabídnout?
Táto téma je dosť chúlostivá, keďže slovenská a česká metalová scéna nikdy nebola taká podporovaná ako v záhraničí a vedie si dosť zle! Keďže sme sa narodili v tejto krajine, tak hudbu robíme pre radosť a pre ľudí, ktorí to dokážu oceniť. Najväčšia odmena pre nás je, keď po koncerte príde za nami nejaký fanušík a poďakuje za zážitek. Ten pocit je pre nás na nezaplatenie. Samozrejme, že slovenská a česká metalová scéna má čo ponúknuť zahraničnému fanušíkovi. Je tu mnoho veľmi kvalitných kapiel. Avšak u nás metalová scéna nedostáva také uznanie a je veľmi ťažké dostať našu hudbu k záhraničnému poslucháčovi. Pokiaľ by sme sa chceli prezentovať niekde v záhraničí, záviselo by to od fináncii.

4759

Doslechl jsem se, že se na silvestra ukážete na jedné větší akci v Praze. Můžete nám prozradit, na co se fanoušci mohou těšit?
Áno je to pravda! Je pre nás veľká pocta, že si môžme zahrať na silvestra u vás v hlavnom meste. Začali sme robiť na novom albume s novým bubeníkom Robom, takže fanúšikovia sa môžu tešiť na energiou nabitú show a samozrejme zopár nových skladieb.

Když už jsme u koncertů mimo vaši domovinu, měli jste někdy možnost hrát v zahraničí (kromě ČR)? Pokud ne, láká vás tato zkušenost?
Čo sa týka koncertov mimo Česka a Slovenska musíme bohužial poznamenať, že ďalej sme sa nedostali. Najvzdialenejší koncert, ktorý sme doteraz odohrali, bol festival Basinfirefest u vás v Spálenom Poříčí. Samozrejme, že hranie mimo našej krajiny nás láka a radi by sme chceli prezentovať našu hudbu aj zahraničným poslucháčom.

Od vydání vaši debutové desky uplynuly více než dva roky. Jak jste navíc sami zmínili, pracujete v současnosti na nové desce…
Tieto dva roky boli pre nás veľmi dlhá doba, ktorú sme bohužial trávili striedaním ľudí na poste bubeníka. Bolo to pre nás veľmi demotivujúce, avšak konečne sme po dvoch rokoch našli ten správny hnací motor pre našu kapelu -  je ním Robo Kuzma z INFER. Čo sa týka plánov do budúcnosti,  ako sme už spomenuli, pracujeme na novom albume, ktorý sa budeme snažiť dokončiť na prelome budúceho roka. Ľudia sa určite majú na čo tešiť, bude to tvrdšie, temnejšie, rýchlejšie a energickejšie!!!

4760

Diskografie:

2012  Behind The Doors Of Perception

Sestava:

Marko Petruš – basová kytara

Štefan Timko – zpěv

Boris Palko – kytara

Martin „Pribina“ Pribula – Kytara

Robo Kuzma – bicí

Odkazy:

http://bandzone.cz/disconsolate 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
SIGNUM REGIS loni rozšířili diskografii o album „Undivided“, pár nápadů si však nechali stranou. Jedním takovým je skladba „No Middle Ground“, která vyšla jako samostatný singl. „Má trošku jinou náladu než ostatní skladby... číst dále
SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024 SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
15.-.18. května se vydají spřátelené black metalová smečky SEKEROMLAT a HNUS UMÍRAJÍCÍ na jarní mini turné po krajích českých, ale i pláních zahraničních. Tento počin bude navždy pamatován jako Semiz Kunäli Tour 2024. Kapely o... číst dále
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále