Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
DARCHAIC: Na hrubý pytel hrubá záplata

DARCHAIC: Na hrubý pytel hrubá záplata

Vydáno: 13.12.2018 15:23 v sekci Rozhovory - Zdeněk Pospíšil

Melodic deathmetalová úderka ze slovenské Galanty letos ukula osm nových kousků pod souhrným názvem "Materia". Album je vskutku nářez, který si nebere servítky jak po hudební, tak textové stránce.


Kapela DARCHAIC vznikla v roce 2008, ale vy všichni jste určitě měli už nějaké hudební zkušenosti z minulosti. Jak jste zpočátku ladili výraz nové kapely?

Já, tedy Sano, Kuna a Tomes sme už hrali spolu v kapele 6.S.V. od roku 1993 do 1997 a podarilo sa nám nahrať štyri albumy na tie časy dosť podarené. (smích) Potom sme spolu hrali ešte v kapele RAIN ktorá sa v 2001 rozpadla a každý lietal po iných kapelách.

DARCHAIC vznikol ako projekt mňa a Kunu, ktorý v tom čase hral ešte v kapele DOGMA INC. Nemali sme dohodnutý žiadny štýl, ktorý chceme preferovať. Vždy to záleží na momentálnej nálade a chémii v kapele. Prvé albumy sa podarili na dosť temné, ktovie možno raz sa do tých vôd ešte vrátime.

Nějaký čas jste byli nuceni hrát živě bez basáka. Jak dlouho vlastně?

Ano...asi od roku 2014, keď nám náš dlhoročný basák Jany odišiel z kapely. Je veľmi ťažké nájsť človeka, ktorý vyhovuje po technickej ale hlavne ľudskej stránke a je ochotný hrať metal s takými šialencami ako sme my. (smích) Skúšali sme nejakých basákov, ale nebolo to ono. Potom sme hrávali bez basáka, neskôr zase Kuna hral na base a ja sám na gitare, ale stále to nebolo ono, pretože máme dvojgitarové skladby. V roku 2017 sa k nám pridal podobný šialenec ako sme my Veles a odvtedy sme zase komplet banda.

Co vás nejvíc umělecky pálí? Proti čemu třeba nejčastěji bojujete?

Staršie skladby boli skôr o prírode, temnotách a globálnych záležitostiach, ale posledné dva albumy sú písané o každodenných veciach, ktoré štvú nás ale hlavne naše okolie a ľudí, ktorých osobne poznáme. Práve preto sú posledné dva albumy po slovensky lebo sú určené pre ľudí, ktorý žijú tu a nie na druhej strane zemegule. Radi provokujeme aj textami a nahlas povieme to, čo si druhé kapely niekedy len potichu myslia. (smích)

Letos jste vydali už čtvrté album „Materia“. V čem je deska jiná než tři předchozí?

„Materia“ je prirodzené pokračovanie alba „Bastardistan“, snažili sme sa posunúť laťku o niečo vyššie a celé to podať ešte surovejšie. Album má zatiaľ veľmi dobré ohlasy a vela sa o ňom hovorí, čo je dobré. Texty sú ešte osobnejšie a úprimnejšie, možno sú menej umelecké ako na predošlých albumoch, ale bol to z časti zámer. Veď ľudia na ulici tiež nenadávajú slušne a umelecky keď ich niečo naštve. (smích) Nahrávali sme už podruhýkrát v štúdiu Gila, kde sa nám veľmi dobre pracovalo. Žiadne tlaky a stres, zvuk sme dolaďovali, kým sme neboli spokojný. Podľa môjho názoru je to najrozmanitejší album od nás.

Kam byste se chtěli v rámci DARCHAIC posunout? Více koncertovat nebo posunout svůj zvuk?

Dobrých koncertov nie je nikdy dosť a my veľmi radi prídeme všade, kam nás pozvú. Žiaľ situácia je taká, aká je a u nás na juhu, je to ešte horšie. Hudbu robíme preto, lebo nás strašne baví a kým budeme existovať, stále ju budeme posúvať niekam ďalej, zvukovo a aj hudobne. Chceme, aby nás poznalo čo najviac ľudí, na koncertoch to vieme poriadne roztočiť, ale dôležité je aj to, aby poznali naše texty. V budúcnosti, keď sa nám podarí vydať nejaký nový album, zas to bude niekde inde a inak , možno temnejšie ale stále svojsky.

 

Diskografie:

2010 Spirit Black Heretic

2012 PurgatoriuM

2014 Bastardistan

2018 Materia

 

Sestava:

Kuna – kytara, zpěv

Sano – zpěv

Veles – baskytara

Tomes – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále