Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

EX-TEND - V novém kabátě

Vydáno: 06.08.2015 00:00 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jirka Štraub

 

Rockeři EX-TEND chystají po demosnímcích své první album. Za mikrofonem v současnosti stojí Mary-Ann, která původně zpívala v death metalové kapele. Sestava skupiny se od počátků tak výrazně obměnila, že nám EX-TEND na chystané desce znovu představí i své staré písně, tentokrát však v novém kabátě.

 

Pocházíte původně z Třince a Těšína, avšak přesunuli jste se do Ostravy, díky čemuž už s vámi nemohla fungovat zpěvačka Erika, pro kterou to bylo z Třince příliš daleko. Proč vlastně skupina změnila destinaci?

Roman: Z podhůří Beskyd pocházeli základní členové kapely – Erika a já. Po čase jsme našli přes inzerát nového basáka a bubeníka, kteří byli z Ostravy a měli vlastní zkušebnu v Kozmicích. Já už jsem v té době byl přestěhovaný do Ostravy, tak jsme se k nim připojili, ale Erika to měla daleko a byla časově vytížená, tak jsme se domluvili, že si najdeme náhradu.

Když jste hledali novou zpěvačku, našli jste ji v Mary-Ann Korbelové. Jak k vaší spolupráci došlo?

Roman: Mary se mi ozvala na inzerát, že hledáme zpěvačku poté, co Erika skončila. To bylo v době, kdy s námi na basu hrál ještě Jindřich.

Mary: Sháněla jsem kapelu coreového ražení, moderní sreamo a tak. Něco, kde bych mohla zpívat i řvát. Český punk byl úplně mimo můj vkus (smích), ale původně jsem si říkala, že to na vyblbnutí to stačí. S kluky jsme si ale sedli osobně a tak jsem s nimi zůstala.

Mary-Ann, Ty máš zkušenosti i s fungováním v death metalové kapele. Mohla bys mi o tom prozradit něco víc?

Mary: V sedmnácti jsem se seznámila s mým současným manželem, který mi ukázal metalový styl, který v té době šel trochu mimo mě. Sám „zpíval“ v death-blackové kapele a já už v té době slyšela o holkách, jež se vrhly na growl a docela jim to šlo. Když jsem tedy dostala příležitost se přidat k mé první kapele BUTCHER’S HOOK (smích), tak jsem do toho šla. Zjistila jsem, že na tohle mám dispozice. I když začátky byly takové všelijaké a v growlu jsem dělala různé chyby, časem jsem se s ním naučila pracovat a growlovat správně, abych si neničila hlasivky. Byla jsem s BUTCHERAMA asi rok a půl. Kapela pak fungovala i beze mě a naštěstí se přejmenovala na něco normálnějšího. (Smích) Jsem za tuhle zkušenost ráda a u growlu a coru jsem proto chtěla zůstat i v další kapele.

Máte za sebou už hraní v Polsku. Chystáte se vyjet v nejbližší době zase do zahraničí?

Roman: Rádi bychom, sháníme příležitosti hrát mimo Moravskoslezský kraj. Polsko přišlo tak nějak samo.

Mary: V Polsku je úplně jiný přístup k hudbě. Připadá mi, že otevřenější novým kapelám, než v České republice, takže bychom rádi hráli hlavně tam.

Na začátku roku 2016 se od vás pravděpodobně dočkáme nového alba. Uslyšíme na něm jak staré skladby v novém kabátu, tak novinky. Proč jste se rozhodli znovu se vrátit ke starým písním?

Roman: Staré písně považuji za dobrý základ, vznikly na začátku kapely, lidem se líbí a vlastně i nám se dobře hrají. Navíc „staré“ písně v novém složení mají taky něco do sebe – každý nový člen vnáší něco nového a píseň posouvá o kousek dál. A skladby, které obměněná sestava posunula kupředu, jsme se rozhodli znovu nahrát. Krásným příkladem je píseň „Jen věřím“, která byla na samotném začátku skoro šestiminutovým ploužákem. Dnešní verzi si můžete poslechnout na našem Bandzone profilu.

 

Sestava: Mary - zpěv, Roman - kytara, Petr - baskytara, Vládík – bicí

 

Diskografie:
2010 To je ale maskot (demo)
2011 Demo (GM studio)
2014 Demo (studio Plesná)

 

Web:
http://bandzone.cz/extend
https://www.facebook.com/pages/Ex-Tend/208003742550135


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
ŽÁDNEJ STRES v kleci ŽÁDNEJ STRES v kleci
Vydáno: 17.06.2024 v sekci Aktuality
Kapelu ŽÁDNEJ STRES kreativní zápal neopouští a po další návštěvě studia "I" a již osvědčené spolupráci s Tomášem Frödem vypouští další singl a videoklip s názvem "V kleci". Jedná se o první letošní singl, který ve... číst dále
KALEIDOSKOK vyrazili na Tour De France KALEIDOSKOK vyrazili na Tour De France
Vydáno: 16.06.2024 v sekci Aktuality
Příznivci cyklistiky už netrplivě vyhlíží start letošní Tour De France. Čekání by jim mohla zkrátit kapela KALEIDOSKOK, které není cizí funk, rock a neštítí se ani popu nebo folku. Její nejnovější skladba nese název podle... číst dále
Swing, který vás pohltí, vyprodává Lucernu, letos už po šesté Swing, který vás pohltí, vyprodává Lucernu, letos už po šesté
Vydáno: 15.06.2024 v sekci Aktuality
Představte si noc plnou blyštivých kostýmů, elektrizující energie a nezapomenutelných melodií. Přesně takové zážitky přináší ORIGINAL VINTAGE ORCHESTRA, ambiciózní big band založený v roce 2016 talentovaným muzikantem Petrem... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále