WASTED STRINGS - Stále máme vysoké ambície a ešte stále sme nestratili chuť hrať.

Vydáno: 02.08.2019 00:00 - Jan Moravec

Tuhle partu nepřehlédnete! Přece jen není až tak úplně běžné, aby se na pódiu vedle sebe objevilo pět mladých dam a pustily se do hard rocku. Žilinská kapela Wasted Strings, která se v příštím roce chystá oslavit závěr první dekády svojí existence, prostřednictvím zpěvačky Lucie Majtánové však kromě aktuálních informací ze života skupiny prozradí, že ženskost je dobrá zbraň, ale úplně bez chlapů by to nešlo.
Byť máte za sebou už poměrně dlouhou historii, na stránkách našeho zinu se objevujete poprvé, takže tě pro jistotu poprosím o představení Wasted Strings.
Wasted Strings sú jedinečná ženská rocková kapela zo Žiliny, založená v roku 2010, ktorej zloženie tvorí pätica výnimočných a talentovaných hudobníčok s vášňou pre hudbu. Ponúkame vystúpenia plné energie, dobrej hudby a rockovej šou. Vo svojom repertoári máme predovšetkým vlastnú tvorbu, ale aj cover verzie ako sú: ACDC – Highway to Hell, TNT, Guns N´ Roses – Knocking on Heaven´s Door, Joan Jett & The Black Hearts – I Love Rock n´ Roll, Bad Reputation. Kapela je na koncertných pódiách nepretržite od roku 2012. Odohrali sme viac než 100 koncertov po celom Slovensku i v Českej republike v mnohých kluboch, festivaloch a iných akciách. K najväčším úspechom patrí naša účast ako predkapela maďarskej legendárnej skupiny Omega, uvedenie našej piesne vo filme Tlmočník, 2. miesto v súťaži Queen of rock 2015 a 3. miesto v súťaži City Music show 2018.

Co z vaší historie považuješ za nejdůležitější okamžik či událost? Na který z momentů, jež jste společně prožily, vzpomínáš nejraději?
Ako najdôležitejší okamžik alebo udalosť je samozrejme samotné stretnutie zakladateliek kapely Wasted Strings. Zakladateľky už sú exčlenkami ale sme im navždy vďačné, že ich napadlo dať dokopy ženy rockerky. Veľmi krásne boli okamžiky našich víťazstiev v hudobných súťažiach či na každom koncerte na pódiu. Všetky krásne momenty, ktoré sme spoločne ako kapela spolu zažili boli výnimočné a nezabudnuteľné. Vždy budeme radi na ne spomínať.

Pokud počítám správně, vstoupily jste nedávno do desátého roku svojí existence. Chystáte na tohle výročí nějaké speciální oslavy?
Desiaty rok našej existencie sa blíži a bude to 16.6. 2020. Oslava určite špeciálna bude, zatiaľ presne neviem, v akom štýle, ale určite to bude výnimočné.

Čím bys neznalého posluchače nalákala na poslech Wasted Strings, co považuješ za vaši nejsilnější stránku? Jak bys charakterizovala hudbu Wasted Strings někomu, kdo o vaší kapele dosud nic neslyšel? Co tebe na tomhle stylu nejvíc oslovuje, jsou nějaké kapely, které Tě nejsilněji ovlivňují?
Naša hudba je plná hard rocku a rock n rollu. Najsilnejšia stránka? Jednoznačne to, že sme ženy! Naša hudba je jednoduchá, veselá a hlavne chytľavá. Dávka poriadného rocku! Našou inšpiráciou sú: Joan Jett, The Runaways, My chemical romace, Led Zeppelin, AC/DC, GnR, Nirvana, Pretty Reckless, Green day, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Queen, Evanescence, Bring Me the Horizon. Presne tieto kapely a ich štýly nás inšpirujú.

Svoje dosud jediné album „Walk“ jste vydaly před šesti lety, což už je docela dlouhá doba. Neláká vás zase zvěčnit svojí muziku do fyzické podoby, pracujete na nových skladbách s výhledem na nové album?
Album „Walk“ bola naša prvá skúška, skúsenosť. Momentálne už piesne z tohto albumu nehráme, až na jednu – „Just follow“, a na konte máme niekoľko novších piesní ktoré hrávame. Nový album plánujeme vydať v roku 2020. Pracujeme na ňom.

Jak probíhá skládání skladeb u Wasted Strings? Panuje silná demokracie nebo jsou vaše písně zásluha některé z dominantních osobností v kapele?
V kapele sme možno niektoré dominantnejšie povahy, ale v tvorení piesní má každá rovnaký podiel. Speváčka si zloží text a spevové linky, gitaristky si zložia svoje riffy, gitarové linky, basové linky, a bubeníčka si spraví svoje bicie. Dáme to dokopy a vznika pieseň. Tvoríme spoločne.

Ze skladeb, které máte zveřejněné na bandzone, se zdá, že při textování má angličtina jasnou prioritu, nicméně máte zde i skladbu ve slovenčině. Takže jak to máte s textováním, jaký jazyk a jaká témata u vás mají přednost?
Prednosť má jednoznačne angličtina, ale slovenčine sa nebránime. V angličtine sa tvoria texty jednoduchšie.

Jak jsou na tom Wasted Strings s koncertní aktivitou, kde vás je v nejbližší době možné vidět, chystáte se i na nějakou akci do České republiky?
V Čechách sme hrali len nedávno a Metalbarsfeste v Soběslavi. A môžme povedať, že to bol jeden úžasný festival, plný úžasných ľudí. V mesiaci júl máme dovolenku, voľno, prázdniny. Štartujeme 10. augusta na Orave. Máme naplánovaných mnoho koncertov, kde a kedy sa dozviete na našej facebookovej fanstránke.

S jakými ambicemi jste Wasted Strings zakládaly, co z nich se vám již podařilo splnit a čeho by si s kapelou ráda dosáhla? Jaké mají Wasted Strings nejbližší plány?
Keď sme kapelu založili, chceli sme doslova ako malé decká byť svetovými. Čím sme boli staršie, uvedomovali sme si stále viac a viac, ako to chodí vo svete rockovej hudby. Milujeme hrať a stáť na pódiu. Stále máme vysoké ambície a ešte stále sme nestratili chuť hrať. Baví nás to a napĺňa energiou a radosťou. Naše najbližšie plány sú vydanie albumu a odohranie naplánovaných koncertov.

Předpokládám, že otázku, týkající se toho, že Wasted Strings tvoří pět bab, dostaneš v každém rozhovoru, přece jen to není věc až tak úplně obvyklá. Takže abych nezůstal pozadu – myslíš, že vám složení kapely v něčem ulehčuje muzikantský život nebo naopak to máte proti chlapům na pódiu těžší?
Budem úprimná, no je to tak. Dalo sa to čakať. Keď hocikto vidí päť žien v kapele, chce pomáhať, lichotiť nám, každý chce už len zažiť, vidieť, počuť ženy, ktoré hrajú na rockové nástroje, pre mužov je to doslova slasťou vidieť päť žien, ktoré na pódiu držia rockové nástroje a hrajú rockovú hudbu. Naopak? Samozrejme sú tu aj nevýhody. Ako ženy nemáme toľko sily na to, aby sme si samé nosili aparatúru, čiže vždy nám nejakí ochotní chlapci musia pomôcť, takisto nie sme tak zdatné v technických záležitostiach a v šoférovaní (smích). Potrebujeme šoférov, nosičov a technikov. Srdečne im za to všetko ďakujeme.

Moje poslední otázka je obligátní – je něco, na co se Tě nikdy nikdo z novinářů či fanoušků nezeptal a Ty bys na to přitom ráda odpověděla?
Viacmenej by bolo super, keby sa už novinári nepýtali, kde všade sme dali svoje podpisy, pretože odpoveď na holý zadok je pre niektorých pohoršujúca. (smích)

Facebook MARTUROS
Původně zveřejněno na Metal Forever & Metal Man

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení