FREE FALL - Jít cíli naproti

Vydáno: 05.09.2014 00:00 - Jirka Štraub

FREE FALL z Uherského Hradiště minulý rok vydali „Protínám“ – album, které pro ně znamená novou epochu s českými texty. Jak se ukázalo, mateřština skupině sedí víc jak angličtina a její poslední deska slaví úspěchy. Po jejím vypuštění na světlo světa ale nastaly ve skupině komplikace. Odešla zpěvačka Sabina, jíž posléze vystřídala Andrea a umožnila tak kapele opět naplno fungovat. Jak to FREE FALL po personálních změnách zní, se můžete ostatně sami přesvědčit mimo jiné 7. září v ČEZ Aréně, kde si zahrají po boku samotné Tarji Turunen a Mika Terrany. Na koncert zve a o událostech, jež se odehrály v časovém rozmezí od příprav „Protínám“ do současnosti, se rozhovořil kytarista Aleš Lenhart.

„Protínám“ je první deska FREE FALL s českými texty. Co vás vedlo k tomu změnit jazyk z angličtiny na vaši mateřštinu?
Trvalo nám nějakých 18 let, než jsme přišli na to, že můžeme zpívat i česky. Ne vážně. Vnímali jsme to tak, že ke stylu hudby, jaký hrajeme, je pro svou zpěvnost lepší angličtina. A druhá věc je ta, že jsme měli strach začít psát české texty. Báli jsme se, aby nebyly kýčovité. Ale myslím, že Jindřich (zpěvák a baskytarista) má dobré střevo a jeho texty mají dost vysokou úroveň. Již u předchozí desky „Double Meaning‘s“ padla myšlenka udělat českou desku, ale tehdy jsme ještě asi nesebrali dostatek odvahy.
Teď už nastal čas na změnu, a proto jsme se pustili do českých textů. Snad nás to i více posune k posluchačům a získáme tak větší množství nových fanoušků. To bychom byli nesmírně rádi.

Na „Protínám“ vyčuhuje skladba „Timepiece“. Má se jednat o odkaz na vaši předchozí anglicky zpívanou tvorbu?
„Timepiece“ byla jednou z prvních skladeb, která byla nachystaná na desku. Ona je vlastně už pár let stará. Složil ji Dan Prajs, který nám dělá samply a elektroniku (na desce „Protínám“ s námi mimo jiné spolupracoval Pavel Vantuch – ex-DYING PASSION). Jenom se trochu upravily aranže a Sabina si k ní složila anglický text. To však bylo těsně před tím, než jsme si řekli, že uděláme desku v češtině. A  protože se nám ta skladba s tím pěkným anglickým textem líbila, tak jsme se rozhodli, že ji dáme na desku tak, jak je a že to bude taková závěrečná tečka za naší anglicky zpívanou tvorbou.

364

(S bývalou zpěvačkou Sabinou)

Ve skupině po vydání desky nastaly personální změny. Odešla od vás zpěvačka Sabina Francová, a to ve velmi příznivém období („Protínám“ bylo přijato dost kladně). Co se stalo?
Byly to čistě osobní důvody. Máme Sabinu moc rádi a parádně jsme si ty tři roky, co s námi zpívala, užili. Nicméně pevně doufám a věřím, že se s námi na pódiu ještě někdy ukáže.

Jak moc stresující situace to pro vás byla? Opustila vás zpěvačka, před sebou jste měli řadu koncertů…
Stresující to samozřejmě bylo, ale Sabina byla natolik férová, že s námi odzpívala všechny nasmlouvané koncerty do konce července, takže nám dala nějaký čas na to, abychom si za ni našli náhradu. Co si budeme povídat, dobré zpěvačky na stromech nerostou. Nebylo nic jednoduchého, najít za ni náhradu.



Dělali jste i konkurz. Jaká byla účast? Měli jste z čeho vybírat nebo jste si už říkali, že novou zpěvačku snad nenajdete?
 Ozvalo se nám asi kolem dvanácti holek, ale na konkurz nakonec všechny nepřišly. 

Andrea se k vám přidala dva měsíce po tom, co vás opustila Sabina. Jak se stalo, že padl los nakonec na ni?
Simba přišla na konkurz  jako poslední „ohlášená“. A jak se říká: „To nejlepší na konec“. Nad ostatními vynikala svou nevšední barvou hlasu a svým pěveckým projevem.

7. září absolvujete koncert s Tarjou Turunen a Mikem Terranou v pardubické ČEZ Aréně. Chystáte na tuto show něco speciálního?
Den před tím hrajeme s Tarjou ještě v Třinci ve Werk Aréně. Makáme na nějakých věcech ohledně choreografie a určitě uděláme pořádnou show se Simbou v čele! Je vážně moc dobrá.

Jak vidíš budoucí tvorbu FREE FALL? Budete se držet českého jazyka nebo bylo „Protínám“ jen experimentem a dál byste zas chtěli pokračovat opět v angličtině?
Myslím si, že na 99% už budeme pokračovat s českými texty. Chtěli bychom se výrazněji prosadit a natrvalo se uchytit i na velkých festivalech v ČR a SR a čeština bude tou správnou cestou, jak jít tomuto našemu cíli naproti.

366

(S nově příchozí Andreou)

Sestava:
Jindra Hráček – baskytara, zpěv, Andrea Leová – zpěv, Aleš Lenhart – kytara, Marek Sikora – kytara, Josef Mareček – bicí
Externě:
Dan Prajs, Pavel Vantuch – samply

Diskografie:
2004  Difference
2007  Garden Of Depression
2010  Double Meaning’s
2013  Protínám

Web:
http://bandzone.cz/freefall
http://www.free-fall.cz/

 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení