SEBASTIEN - Integrity

Vydáno: 29.12.2020 10:45 - Czech Blade

SMILE MUSIC - 42:47, power metal/melodic rock
SEBASTIEN_cdAni nevím proč, ale melodiky SEBASTIEN jsem vždy vnímal jako kapelu, která to s aktivitou zrovna nepřehání, což zřejmě souviselo s faktem, že za deset let své existence vyprodukovali jen tři studiové desky. Ovšem události posledních dvou let mě donutily názor na tuhle formaci přehodnotit. Pánové se totiž poslední dobou rozjeli jak nezabržděný buldozer z kopce a nemůže je zastavit snad vůbec nic. Necelý rok po vydání třetí řadové desky "Act of Creation" přišli s ípkem "Behind the World", po dalším roce s bestofkou "Identity 2010-2020", ta ještě nestihla ani pořádně vychladnout a už tady máme další řadové album.

I když to z názvu nové desky úplně (a nejspíš zcela záměrně) nevyplývá, "Integrity" je vůbec první kompletně česky nazpívané album SEBASTIEN. Kapela se po třech anglicky zpívaných deskách rozhodla dát přednost své mateřštině a já tento krok velmi chválím. Pro tuzemské příznivce získala jejich hudba další rozměr v podobě nádherných a propracovaných českých textů. Přestože čeština může být pro některé zpěváky poněkud krkolomným jazykem, George Rain si s ní poradil na výbornou. Navíc mám pocit, že se mu do vokálu podařilo vtěsnat víc emocí než na předešlých počinech.

Některé fanoušky doslova vyděsil popový zvuk, kterým se kapela prezentovala na loňském EP "Behind the World" a spousta z nich se ptala, zda SEBASTIEN budou v nastoleném trendu pokračovat. Teď už víme, že nebude. Kytary na "Integrity" zase příjemně koušou, jak jsme byli u Sebastien zvyklí, ale zároveň platí, že kapela i nadále preferuje melodičnost před tvrdostí. Výrazným nástrojem tak zůstávají klávesy, ale metalové aspekty jsou ve zvuku kapely znovu přítomny, což možná bude výsledkem práce uznávaného dánského zvukového mistra Jacoba Hansena, se kterým SEBASTIEN na "Integrity" spolupracovali.

Všechny skladby na desce (vyjma balady) pochodují v příjemném středně rychlém tempu a prakticky každá má v sobě hitový potenciál na způsob finských spolků BATTLE BEAST či BEAST IN BLACK. Singly "Tornádo", "Labyrint" a "Nechtěná" (což je česká verze skladby "Fight For Love" z již zmíněného EP "Behind the World") jsou více než vypovídající ukázkou toho, co novinka nabízí. Všechny fungují hned na první dobrou. To platí i o skladbách "Bičem proti lásce", "Touhy", "Vstávej" a "AntiProrok", přičemž poslední uvedenou považuji za černého koně celé nahrávky. Na emotivní strunu lehce zabrnká působivá balada "Jdi dál", na závěr přijde i trocha melancholie v podobě "Zatmění". Jedinou lehce zpopovělou záležitostí tak zůstává ( na můj vkus až přespříliš sladká) rockovka "Věřím".

Se svým prvním česky zpívaným albem se parta kolem George Raina vypořádala na jedničku a jsem velmi zvědav, jestli se ke své mateřštině uchýlí i v budoucnu nebo zda "Integrity" zůstane v diskografii SEBASTIEN jakousi raritou.
 
Facebook SEBASTIEN
Autor: Moloch
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení