Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
MEAT MINCER - Na výzvy návštěvníků koncertů jsme repertoár přetextovali do češtiny,

MEAT MINCER - Na výzvy návštěvníků koncertů jsme repertoár přetextovali do češtiny,

Vydáno: 11.01.2021 10:41 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

„Chceme nahlas žít, hudbu nechat znít“, sdělují v jedné ze svých nejnovějších skladeb „Noční klid“ karlovarští hardrockeři MEAT MINCER. Jak příhodné pro dnešní dobu. Že se kapela těší na to, až zase bude možné nahlas žít, svědčí fakt, že termín vydání alba debutového alba „Nechtěné dědictví“, byl sice přeložen z loňska na letošní rok, nicméně pomalu a jistě už se blíží. Podrobnosti přibližuje kytarista Standa Švarc.


MEAT MINCER aneb Mlýnek na maso. Jak jste přišli ke svému neotřelému jménu?
S názvem přišel náš zpěvák Pavel, který si vzpomněl, že v dětství vídal tento nápis u rodičů na mlýnku na maso. Jeho nápad nás zaujal, protože nám tento název přišel neotřelý a nezdál se nám klišovitý.

Letos jste završili šestý rok svojí existence. Které momenty z vaší historie považuješ za nejdůležitější, na který ze zážitků, spojených s vaší muzikou, vzpomínáš nejraději? Můžeš představit současné složení MEAT MINCER?
Každý koncert je pro nás jedinečný zážitek. Rádi vzpomínáme například na Rockfest Vintířov, kam nás celkem pravidelně zvou, za což jsme rádi. Z vlastních koncertů bych určitě rád vypíchnul křest videoklipu „Otroci času“, kde se sešla spousta lidí a byl to parádní mejdan. Jsme taky rádi, že už jsme se potkali i se známějšími kapelami, jako je například Doga nebo Seven, kde se k nám kluci chovali se stejným respektem, jako kdybychom na scéně byli stejně dlouhou dobu jako oni a ve všem nám vyšli vstříc. Současné složení Meat Mincer je Pavel Masák – zpěv, Standa Švarc – kytara, zpěv, Michal Pugner – kytara, Radovan Herout – baskytara a Martin Sova – bicí nástroje.

Dřív jste používali angličtinu, dneska dáváte přednost češtině. Co byl důvodem téhle změny?
Vzhledem k tomu, že pocházíme ze západu Čech a do Prahy to máme stejně daleko jako do Německa, nám přišla angličtina ideální. Navíc s předchozí kapelou jsme tam již v podobné sestavě hráli, takže jsme předpokládali, že angličtina bude vhodnější. Nicméně momentálně se spíše zaměřujeme na české publikum a na výzvy návštěvníků koncertů jsme repertoár přetextovali do češtiny, což byl docela oříšek. U některých textů jsme se snažili držet původních témat, ovšem ne u všech. Na některé skladby napadl Pavla v češtině zajímavější námět, tak jsme ho použili.

Jak bys popsal aktuální tvorbu MEAT MINCER někomu, kdo vás dosud nezná?
S naší tvorbou navazujeme na osmdesátá léta na období New Wave of British Heavy Metal s pár moderními prvky, které nás ovlivnily od novějších kapel. Pro každého muzikanta je docela těžké popisovat, co hraje za styl. Nejlepší bude asi pozvat zájemce o ukázky naší tvorby na náš youtube kanál či na koncert, až se bude zase dát normálně vystupovat.

Letošní rok je velmi zvláštní a prakticky nic nejde podle plánu. V červnu proskočila zpráva, že máte natočené své debutové album „Nechtěné dědictví“, zatím se však neobjevilo. Kdy by se mohlo objevit a co bližšího něm můžeš prozradit?
Naše CD jsme finálně dokončili v červenci, za což může taky takzvaný covid time. Původní plán bylo vydat CD v květnu a odjet s ním už letní akce. To ale bohužel nebylo z důvodu korony možné. Jelikož jsme předpokládali, že na podzim nebude situace o moc lepší, což se bohužel potvrdilo, rozhodli jsme se s vydáním nikam nespěchat a odložili jsme termín na 15.3.2021. Posluchači na albu najdou devět skladeb, které mohou znát z našich koncertů, plus jsme bonusově zařadili jednu skladbu v angličtině.
MEAT MINCER_band_rozhovor

Zvuk, mix a produkci měl na starosti Martin Holly Hollandr. Jak jste se k němu dostali a co se ti na jeho práci líbí nejvíc?
Kompletní anabáze byla asi následovná – přes kapelu ROXOR jsem se dostal ke své nynější manželce. Přes manželku jsem se dostal naopak blíže ke kapele ROXOR, která nám Hollyho doporučila na míchání skladeb pro naše předchozí EP. Poté, co nám EP smíchal k naší velké spokojenosti, jsem se s ním předběžně domluvil na kompletním nahrávání chystaného alba. Líbí se nám, že se stal takovým šestým členem kapely, měl sám zájem, aby skladby zněly dobře, pomohl i s aranžemi a dokáže muzikanta vybičovat k maximálním hudebním výkonům. Je to člověk, se kterým bych chtěl natočit i další alba, protože si myslím, že v Čechách není nikdo jiný, který by byl schopen odvést lepší práci.

V loňském roce jste vydali třískladbové EP, vnímáš nějaké rozdíly mezi touto nahrávkou a chystaným albem?
Určitě si myslím, že album bude po zvukové stránce ještě o kus dál než předchozí EP, protože jsme ho celé nahrávali s Hollym. Ve své době nám EP posloužilo jako skvělé promo tím, že s klipem k tomuto EP jsme zabodovali v hitparádě na TV Rebel a díky tomuto maxisinglu jsme obdrželi i několik zajímavých nabídek na hraní. Žádná ze skladeb z něj se ovšem v novém kabátě na chystaném CD neobjeví.

V singlu „Noční klid“, prvním z nové desky, který jste nedávno zveřejnili, se zpívá „Chceme nahlas žít, nechte hudbu znít…“ Téma skladby je sice trochu jinde, přesto se musím zeptat, kdy tahle skladba vznikla, zda na ní měla vliv i současná situace?
Skladba je zhruba rok a půl stará. Vznikla při jamování s naším tehdejším třetím kytaristou Markem Verebelym a zpěvák Pavel Masák dodal text, který k tomu dobře sednul. Současná situace na ní vliv neměla, ale samotné nás zaskočilo, jak moc aktuální ten text pro letošní rok je.

Aktuálně jste představili další singl „Všudybyl“. Kolik skladeb ještě do vydání alba odtajníte?
Pokud vše půjde podle plánu, tak bychom rádi v únoru vypustili ještě jednu skladbu.

Jaký máš vztah k videoklipům? Považuješ tuhle formu vyjádření v současné době za důležitou cestu, jak zapůsobit na fanoušky? Chystají MEAT MINCER nějaký klasický videoklip?
Videoklipy mám rád, už v dětství jsem je rád sledoval. Vzhledem k tomu, že sám vyhledávám aktuální klipy nebo lyric videa svých oblíbenců, myslím, že tato tvorba má stále smysl. K avizované skladbě bychom rádi natočili klip, který aktuálně připravujeme.

Jak prožíváte dobu, kdy se nedá živě hrát? Našel jsi na letošním roce něco pozitivního, co jste dokázali využít ve svůj prospěch?
Momentálně se věnujeme více rodinám, což ale neznamená, že se nezvládneme jednou týdně sejít ve zkušebně a zahrát si. Pozitivní je to, že jsme byli schopni dotočit album bez většího tlaku na vydání a dále jsme se mohli věnovat skládání nových písní a přípravě na nadcházející snad příznivější rok.
 
Facebook MEAT MINCER
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále