Projekt ZEMĚTŘESENÍ 2, hold Jiřímu Schelingerovi, se definitivně uzavírá minialbem Epilog

Vydáno: 18.01.2021 06:59 - Jan Moravec

ZEMĚTŘESENÍ_Epilog_cdKytarista a producent Miloš Dodo Doležal a spol. se rozhodli udělat definitivní krok do samého nitra ZEMĚTŘESENÍ Jiřího Schelingera a vydat minialbum "Epilog" s posledními skladbami ze zamýšleného projektu výjimečného zpěváka a hudebníka, který by letos oslavil sedmdesáté narozeniny a od jehož předčasné tragické smrti uběhne čtyřicet let.

Projekt ZEMĚTŘESENÍ se zformoval v roce 1992 na základě hlasování fanoušků. Výsledné obsazení tvořili Aleš Brichta, Vlasta Henych, Miloš Dodo Doležal a Štěpán Smetáček. Jako poctu Jiřímu Schelingerovi vydali v roce 1993 album "Zemětřesení" s písněmi, které zpěvák chystal na album, jež ovšem kvůli své předčasné smrti nedokončil. Na "Zemětřesení 2" došlo ke změně sestavy. Doležal a Smetáček byli doplněni Doležalem juniorem na baskytaru a zpěvákem Mladenem Djelmo. Snad právě díky jeho hrubě vemlouvavému hlasu jen těžko rozeznatelnému od Schelingerova, ale i tvrdšímu soundu a celkově temnější atmosféře, byla dvojka” blíže tomu, jak mohlo vypadat původní Zemětřesení Jiřího Schelingera v letech 1980-81.

Minialbum vzniklo na popud fanoušků, kterým na „dvojce“ stále ještě něco chybělo.  Obsahuje čtyři poměrně dlouhé a náročné kompozice. Dvě z nich, "Cizinec" a "Můžeš vejít - 21. století" dokončil Schelinger těsně před smrtí a zachovaly se na kazetách z koncertů nebo ze zkušebny. "Epilog" přináší jejich verze v co možná nejbližší aranžmá těch původních z let 1980-81. "Anděl smrti" je jeden z posledních textů, které F. R. Čech před čtyřiceti lety pro zpěváka napsal. Kvartet Djelmo-Doležal-Doležal-Smetáček se pokusil rekonstruovat, jak by byla mohla tato desetiminutová hudební spekulace o smrti vypadat, nebýt onoho osudného 13. dubna 1981. Skladba "Epilog", mystérium hodné svého jména, minalbum uzavírá. Jiří Schelinger pronesl na setkání členů řádu Regula Pragensis v Soběslavi několik dní před svou smrtí zvláštní proroctví. Jeho deklamace v podání Mladena Djelmo konfrontující tušení onoho” světa se sabbatovskými riffy dovede posluchače do finále.

Můžeš vejít - 21. století






DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení