POVODÍ OHŘE - Jsme generace, která v sobě nese vědomí křivd a omylů

Vydáno: 05.02.2021 11:37 - Czech Blade

V listopadu vydala kapela POVODÍ OHŘE album "Dva trámy na kříž". Pár slov k němu přidal frontman Jiří "Sisi" Sochor.
Vypůjčím si Sisiho citát o povaze „Dvou trámů na kříž“: „Je o příhraniční spolupráci, obdělávání země a zápase křesťanů s dobovou totalitou pod uměleckým vedením básníka Zdeňka Rotrekla, zasazené do krajiny Povodí Ohře“. Rotreklova ducha si v té desce docela dokážu představit, ale zbytek tam upřímně nevidím. Navedete, kterým směrem se mám po konceptu dívat? Dárcovské sms, krize středního věku s ucházející hypotékou, to mi na obdělávání země a zápas s dobou totality nesedí. Pokud se nebavíme o totalitě dneška…?
Ale přesně o to jde. Jsme generace, která v sobě nese vědomí křivd a omylů. I ten chlap, sedící doma v pohodlném křesle, měl otce, děda, praděda. Jejich moc, strach a obavy vedly nevyhnutelně k činům. Současná frustrace u TV je tedy zdánlivě příjemným východiskem. Podobně můžeme rozklíčovat kterýkoliv text.

Přemýšleli jste o tom zhudebnit Rotreklovy verše samy o sobě? Pár básní Zdeňka Rotrekla jsem si přečetla a dokážu si k nim vaši hudbu a zpěv živě představit.
Máš je doma v knihovně? Výborně. Ne, nepřemýšlel. Pracuji jinak. Vždy si vyberu 1-2 úryvky textu či básně souznící s mým současným rozpoložením a kolem nich vystavím s pomocí boží zbytek.

Co přesně stojí za veršem „spolíháme na vás, pane senátore“? Ten mě úplně rozhodil. Přišlo mi, že do skladby vůbec nezapadá – je to jak dostat studeným hadrem do ksichtu.
Jako v Manéži Bolka Polívky, kde šašek mlátil mokrým hadrem přes ksicht komika Šípa (smích) Krásná scénka. Patří! Vážím si lidí, kteří dobrovolně vstupují do téhle zkorumpované sračky a snaží se svou sisyfovskou prací být k užitku.

Obecně se u vás peru s texty. Hudebně s vámi souzním, ale nevím, co si počít s tím, co na mě Sisi z reproduktorů řve. Kde bere inspiraci? Odkud se vzala „luna sedmibolestná“ z "Litanije"? Je to krásné spojení slov, asi můj nejoblíbenější moment na desce, protože se tu text a hudba dokonale prolínají a posilují vzájemně.
Přesně. Zdeňek Rotrekl a jeho umělecké vedení. Inspirací muže být cokoliv např. Ty, nebo zfetovanej Rom v tramvaji.

Ještě jednou se vrátím k písni s dárcovskou sms. V tu chvíli jsme se za sebe a dárcovské sms, které občas posílám, styděla. A trochu se rozčilovala, že to text trochu přehání a zmínka o vykouření bezdomovci je za hranou a nefér. Má to takhle fungovat? Že na posluchače občas hodíte podobnou bombu a my na ni máme reagovat třeba zrovna studem? Respektive chce se po nás coby publiku něco (kromě poslechu)?
Ty by sis skutečně vybrala almužnu ve formě odpustku před láskou?

Vaše hudba vykazuje jasnou příchylnost ke country a zároveň je v ní naléhavost tvrdých kytarových žánrů. Kam saháte pro svou hudební inspiraci?
HNF, Vltava, Stromboli.

Povodí Ohře - Stará zem
Bandcamp POVODÍ OHŘE
Autor Jana Vrbková


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení