PERFORMED - Moronia

Vydáno: 05.03.2021 14:01 - Czech Blade

SLOVAK METAL ARMY - 43:40, thrash metal
PERFORMED_cdSlováci PERFORMED čekali na debutový zářez opravdu dlouho. Přes dobu nečinnosti a posuny v sestavě se ale na svět po osmácti letech od vzniku kapely konečně vyklubal první studový počin. Nebudu psát, že se čekání vyplatilo, jelikož já o této partě neměl tušení a nic jsem tedy nečekal. Možná i proto se mnou poslech debutu "Moronia" slušně zahýbal. Tohle je totiž thrash značně vysoké kvality!

 PERFORMED se sami definují jako old school a je evidentní, že krevním řečistěm hudebníků divoce proudí původní odkazy ikon jako METALLICA nebo MEGADETH, a z těch pozdějších třeba XENTRIX nebo i česká EXORCIZPHOBIA. Skladby jsou důkladně propracované, jejich struktury udržuje v napětí přímá riffová hra, hřmotné přechody i dlouhé instrumentální pasáže, v čele s příspěvkem "Uzzur", v němž dojde i na funkovou hravost. Tempům ani zdaleka nevévodí rychlost, kvartet hudebníků umí rychle vytasit drápy a pak je zase na chvíli zatáhnout, jako když si kočka hraje s myší, která už je ale jistou kořistí. Playlist je zásoben momenty, jež drží ucho přisáté k reproduktorům a hlavu pobízí k rytmickému pokyvování. Za všechny zmiňme kousek "War", kde mezifázové pochodové kytary trhají notám nožičky i s praporkem. Tento dojem zeslábne až s nástupem závěrečné titulky, která předchozí dění nijak zásadně neobohacuje a pocitově už je tak trochu navíc.

Většina obsahu se každopádně honosí prvky světovosti, včetně úžasně vybalancovaného zvuku z dílny Adama Mičince. Snad jen zpěv Martina Majdana nezapře jisté provinciální prvky, nakonec i to ale v podstatě zapadá do pozitivního feelingu nahrávky, ze kterého je cítit především vášeň k původní thrashmetalové škole. PERFORMED je kapela, která tomuto odkazu dělá jenom čest.

Facebook PERFORMED
Autor: Pagan
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení