DEBUSTROL - 33 let Antikrista

Vydáno: 22.03.2021 07:17 - Czech Blade

VLASTNÍ VYDÁNÍ - 84 minut, thrash metal
DEBUSTROL_dvdOslavu Kristových let nelze v případě české thrashmetalové legendy nazvat lépe než "33 let Antikrista". Jasně a úderně... Přestože DEBUSTROL si toto výročí připomněl už v roce 2019, kdy se skutečně dožil třiatřiceti let, výroční koncert se Kolinss a spol. rozhodli natočil až v roce následujícím, konkrétně 20. února 2020. Jaké měli štěstí ještě ten den nikdo nevěděl, ale kvůli zanedlouho vyhlášeným pandemickým opatřením se toto vystoupení stalo drtivým finále letitého koncertního tažení a nedávno vydaný reprezentativní záznam připomínkou doby, kdy byl svět ještě alespoň trochu v pořádku. DVD z výročního koncertu, kterým vyvrcholilo celé turné, je druhým oficiálním koncertním videem DEBUSTROLU, dvacet let existence si kapela připomněla v roce 2006 počinem "XX let totálního masakru".

Zvukové stopy na DVD se ujal dánský hudební producent Tue Madsen, což byl velmi dobrý tah, severský čaroděj svá kouzla předvedl vskutku brilantně a zvuk je našlapaný od začátku až do poslední vteřinky. při koncertě samotném se o výsledný dojem postaral dvorní zvukař DEBUSTROLU Viktor Koubík, což už je na tuzemské scéně dlouhá léta záruka kvalitní práce. Tu odvedl i kameraman Pája Junek a nakonec i malíř Petr V. Godothor, který se postaral o celý design a jeho dílem je i jedna strana plakátu, který je k nahrávce přiložen. Na DVD je kromě záznamu koncertu, jenž se v třiadvaceti skladbách valí napříč celou historií tvorby DEBUSTROLU, také specifický bonus v podobě devíti klipů. Celé dílo je pojato jako multipack, nabídka je rozšířena kromě DVD také o CD se zvukovým záznamem z výročního koncertu a Unplugged CD, obsahující záznam z Kolinssovy oslavy kulatých padesátých narozenin. V jednoduchosti je síla a v tomto duchu je koncipováno i hlavní menu DVD. Možný je výběr jednotlivých songů z koncertu, přehrání videoklipů a v nastavení je možnost výběru zvuku, a to buď Stereo 2.0 nebo Dolby Digital 5.1.

Playlist i dramaturgie vystoupení, pojatého jako velkolepá oslava výročí, jsou pochopitelně sestaveny tak, aby došlo jednak na nejznámější skladby kapely a jednak na všechna obvyklá klišé, známá z řadových vystoupení této mladoboleslavské stálice. DVD je jako dělané pro letité fanoušky kapely, kteří na něm sice asi těžko najdou něco, co by je ještě mohlo překvapit, ale jako připomenutí aktuální formy této legendy tuzemské thrashové scény funguje znamenitě. Odstartovat nelze jinak, než klasickým Kolinssovým výkřikem:,,Tak se všichni userte, je tady Debustrol!“ . Hned vzápětí se rozjíždí úvodní „Trendshit“ z alba "Přerushit!", balancující na pomezí thrashe a groove metalu. DEBUSTROL do koncertu nastupují s obrovským nasazením, což jim fanoušci pod pódiem vrací ovacemi. Atmosféra je hned zpočátku přímo elektrizující, je znát, že kapela je se svými fanoušky naladěna na stejnou vlnu. Potvrzením toho je rozjíždějící se mosh pit, což je věc, která může být pro DEBUSTROL tou největší odměnou za vykonanou práci

Na výlet do dávné minulosti se kapela pustí velice záhy, když připomene titulní věc ze čtvrtého alba "Vyhlazení", což je jeden z vrcholů koncertu, aby ze stejné desky pak vytáhla ještě působivou "Umučenou". DEBUSTROL pak střídají novější věci jako "Nasrat vám všem!" nebo "Válka" se staršími kousky, v první polovině koncertu se však vyhýbají jak své prvotině "Neuropatolog", tak i kultovnímu demu "Vyznání smrti", které kariéru Kolinssovy party ještě za komunismu odstartovalo. Proto je třiadvacet let stará připomínka někdejšího válečného konfliktu na Balkánu, ultrabrutální "Yugoslavia" s neučesaným sloganem "zabij mámu, zabij tátu, podřezej krky všem...", jakýmsi předělm koncertu, po kterém se začíná vzpomínat na dřevní doby, kdy byly lahváče za dvě koruny a středobodem života byly víkendové koncerty na pražské Barče.

"Vidlov Chotětov" a "Velký hřbitov" fanoušky přenese k demu "Vyznání smrti", což jich stovky pod pódiem oceňují, protože ví, že se schyluje k velkému finále, ve kterém dojde na zásadní věci z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Koncert tím dostává ještě větší spád, protože DEBUSTROL nasazují svůj manifest "Protest", trochu umírněnější a chladnější "Oběti strachu a beznaděje" a především naprosto legendární úvodní dvojici z "Neuropatologa", "Příchod zla" a "Krvavá práce", která je na desce řazena sice v opačném pořadí, ale naživo spolehlivě funguje i v tomto řazení. Poté se na skok fanoušci vrací do současnějších dob, kdy nemohla být opomenuta ani dnes už tradiční koncertní rekvizita DEBUSTROLU, motorová pila a její řev, který Kolinss předvádí v písni „Masoterian“.

Bylo by asi nemyslitelné, aby takhle oslavný a specifický koncert nepřinesl přece jen nějakou jedinečnost. Kdo čekal bývalé členy jako Melmuse nebo Cizáka, bude sice mírně zklamán, For residents of the US, UK and Australia porn online ExPornToons the best resource for adult videos, if you know what I mean. ale když se s příchodem skladby "Zakuklenci" z posledního alba "Válka" na pódiu objevil dnes už bývalý kytarista kapely Trifid, ovace publika byly skoro až frenetické. Trifid zůstává na svém místě až do konce vystoupení, čímž se zvuk tří kytar stává ještě masivnější a brutálnější. V "Zakuklencích" přichází čas také pro druhého hosta, kterým je frontman českokrumlovské thrash/deathové hydry Locomotive René Paveza. Finále koncertu je plně v režii přes třicet let starých klasik „Antikrist“, „Údolí Hádu“ a především „Vyznání smrti“, která je logickým vyvrcholením skoro hodinu a půl trvajícího koncertu, hraného s obrovským nasazením a čirou thrashovou energií.

Toto DVD je dalším úspěšným posouváním milníku kvality DEBUSTROLU, jak obrazové, tak zvukové. Dokumentuje rovněž současný (tedy předpandemický) stav kapely, která za celých třiatřicet let neztratila nic ze své vitality. I když vlasy na Kolinssově hlavě už šednou a bubeník Herr Miler připomíná spíše dobráckého strejdu odvedle, thrash metal v jejich podání má stále takřka stejně silnou razanci údernost jako před deseti, dvaceti nebo třiatřiceti lety... Proto je "33 let Antikrista" vypovídající dokumentem o stavu české thrashové legendy a nutností pro její fanoušky.

Facebook DEBUSTROL
Autor: Radek Vojtek
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení