21 GRAMŮ - V duši najdeš odpověď

Vydáno: 23.03.2021 10:03 - Czech Blade

Jihlavské kvinteto 21 GRAMŮ si pranic nedělá ze stylových přihrádek. Hraje prostě rockovou muziku, tak jak nastavení různě laděných členů spolku dovolí. A také disponuje jedním kapelním nezmarem. Více baskytarista Richard Tichý.
Proč nese název vaší kapely neobvyklých 21 GRAMŮ?
S názvem 21 GRAMŮ přišel náš bývalý zpěvák, který se nechal inspirovat stejnojmenným filmem. Byli jsme tenkrát kvůli názvu skoro na pokraji rozpadu kapely. (smích) A toto byl jediný název, který se nám všem líbil, a na kterém jsme se všichni shodli. Po smrti je prý lidské tělo lehčí o 21 gramů, což by měla být váha duše, která tělo opustí. Nevím, přesně proč s tím tenkrát Ondra přišel. Má to sice zajímavou a hlubokou myšlenku, ale já si myslím, že ten název tenkrát vybral, protože je to podobné názvu TWENTY ONE PILOTS, což je jeho oblíbená kapela a podle mě chtěl mít jen podobný název, ale to mi nikdy nepřiznal. (smích)

Kam byste stylově zařadili vaši skupinu? Pokud to jen trochu lze…
Nelze! (smích) Sami se cítíme jako čistě rocková kapela, ale spíš to moc neřešíme. Většinou se názory lidí na styl naší kapely různí, což nám vyhovuje, protože nejsme zaškatulkováni do jednoho stylu a můžeme dělat, co nás baví. Jsme každý z jiného těsta, každý posloucháme jiný styl hudby, každý vyrůstal na něčem jiném. Při tvorbě nových songů přidáme do hudby každý něco ze sebe. Je pak jen příjemným překvapením, když do sebe vše zapadá.

Kolik nahrávek se vám zatím podařilo vydat?
Momentálně máme vydané tři studiové nahrávky a sedm demáčů, které se všechny nahrály u zpěváka Sušiho doma. Vše si můžete pustit na www.21gramu.cz. Plánujeme k tomu doplnit pár šuplíkovek, které nám naštěstí přetékají nápady a vyrazíme dotočit i zbytek do studia, odkud by ještě tento rok měla vylézt plnohodnotná placka.

Jak hodnotíte rockovou a metalovou scénu na Vysočině?
Dobrých kapel na Vysočině je opravdu pomálu. Je to možná i tím, že dnešní mladou generaci tvorba hudby moc nezajímá, tím spíš metal, nebo rock. Když jsme začínali s hudbou, byla spousta kapel a dalo se najít i něco zajímavého. Dnes spíš narazíte na starší kapely, žijící ze své minulé slávy, které už moc nových věcí nevymyslí. Ale pár zajímavých kapel se najít určitě dá, i když byste je napočítali na prstech jedné ruky. Všeobecně je na Vysočině problém pro kapely s živým vystupováním. Nevím, proč tomu tak je, ale Vysočina je ohledně fanouškovské podpory nějaká mrtvá, tak možná i proto zde nevzniká víc skvělých projektů.

Jakou roli ve vaší kapele zastává nehrající člen Jirka Hofbauer?
Ufff… kde začít? (smích) Jirka se k nám prvotně přidal jako textař, kterého jsme dlouho hledali. Jednoho dne se rozhodl na zkoušku udělat text do jedné naší nahrávky a bylo to super. Tak jsme si ho už nechali. (smích) Dnes už v kapele zastává celou škálu funkcí. Tvoří texty, podílí se na tvorbě melodií zpěvu, stará se o tvorbu a chod sociálních sítí. Stará se o propagaci, reklamu, zařizuje koncerty, a tak nějak nám do všeho kecá. V podstatě zastává funkci manažera.

Vznik: 2017
Místo: Jihlava
Styl: rock
Zajímavost: Hned druhý rok existence kapela vydala tři EP

Diskografie:
2018 - Šedá (EP)
2018 - Masky lásky (EP)
2018 - Patos (EP)

Sestava:
Jakub Mokrý – zpěv
Tomáš Krpálek – kytara
Marian Mikula – kytara
Richard Tichý – baskytara
Radoslav Sidó – bicí
Jirka Hofbauer – texty, melodie

21 Gramů - Šedá
Facebook 21 GRAMŮ



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení