Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
SOTURY - O Samaelovi a lidských slabostech

SOTURY - O Samaelovi a lidských slabostech

Vydáno: 29.03.2021 14:11 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Válečníci z Vysočiny vydali na sklonku loňského roku nové album „Anděl zkázy“. Co nám nebeský posel zvěstuje, prozradil kytarista Tomy Roháček.


Jak vlastně vznikli někdejší HELLDICKS, předchůdci dnešních SOTURY?
Rozpadem tehdejší formace ALASTOR. Dejw se chtěl začít naplno věnovat vlastní tvorbě, a tak společně s basistou Danem a několika jinými muzikanty po nějaké době zkoušení a jamování oslovil bubeníka Pepu (ex-ALASTOR), který v té době působil za bicími nástroji v kapele KRON. Dále se k nám připojil dnes již bývalý kytarista Stanley, a tím byla sestava kompletní.
Proč jste si při změně identity zvolili válečnický výraz?
Nebyl to vyloženě záměr, ale spíš náhoda, Pepu napadlo dát do překladače slovo bojovník a finsky je to soturi, což se nám všem líbilo, a protože jsme Češi, tak jsme slovo počeštili, a vyměnili i za y.

Jaké je filozofické pozadí vašeho posledního alba „Anděl zkázy“?
Současné album má zhruba následující koncepci. První část alba vypráví příběh o Samaelovi, zplozenci pekla a nebe. Druhá část alba se věnuje různým lidským neduhům, zločinům, pocitům úzkosti, otázkám války a stavům schizofrenie. Dá se říct, že se vždy snažíme, aby každá skladba vyprávěla svůj určitý příběh a posluchače zaujala nejen hudebním zpracováním, ale i textem.

Prozradíte, jakým způsobem aranžujete zpěvy?
Většina aranží vlastně vzniká při zkoušení nových skladeb. Složí se píseň a zpěvák Kóča z ní vyvodí hlavní zpěv. Ve slokách kolikrát používáme vokály na střídačku, klasické "odpovídačky“, aby to mělo šťávu a dynamiku. V refrénech pak většinou vytvoříme sbory, které se hodí k základnímu nápěvu. Kytarista Dejw má dispozičně blízko ke zpěvákovi Kóčovi, tudíž buď doplní svůj zpěv ve stejné tónině, nebo k základnímu nápěvu vymyslíme tercii či kvintu apod. Jde o to, co se do dané písně nejlépe hodí. Druhý kytarista Tomy disponuje příjemným chraplákem, jehož potenciálu se dá pokaždé využít. Někdy se jeho hlas hodí více pod hlavní zpěv (ostatně tak jsme to měli i s minulým kytaristou) nebo zpívá i ve vyšších polohách. V kapele máme celkem tři vokály, které nám většinou bohatě stačí. Nicméně v některých nových skladbách jsme přizvali hosty, kteří naše sbory zkrášlili, a vznikly tak zajímavé aranže (např. úvodní song „Anděl zkázy“).

Zkoušíte v současné pandemii, nebo máte „domácí úkoly“?
Nikoliv, jako celek vůbec nezkoušíme. Jsme rádi, že jsme zvládli vydat CD a nyní každý studujeme a cvičíme doma. Snažíme se zůstat ve formě, a tak doma každý dělá, co může. Navíc ohledně propagace CD je hodně práce, tak máme rozdělené úkoly a snažíme se CD dostat do podvědomí lidí i za současné situace.

Sotury - Alastor
Facebook SOTURY

Vznik: 2012
Místo: Jihlava
Styl: melodic metal
Zajímavost: Kapela, podobně jako jiné spolky, vůbec hromadně nezkouší.

Diskografie:
2012 - Temné údolí
2020 - Anděl zkázy

Sestava:
Petr “Kóča” Kočka – zpěv
David Dejw Tůna – kytara, vokály
Tomáš Tomy Roháček – kytara, vokály
Tomáš Dvořák – baskytara
Josef Moravanský – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
JOKER’S IV - Pink World JOKER’S IV - Pink World
Vydáno: 16.04.2024 v sekci Recenze
DIGITON MUSIC – 39:25, hard rock / glam rock... číst dále
YBCA loupí ve Vile Tugendhat YBCA loupí ve Vile Tugendhat
Vydáno: 16.04.2024 v sekci Aktuality
Brněnští loupežníci YBCA vydají 1.5. svoje třetí a kompletně autorské album "Brno Robstars". Deska představí jedenáctku songů, které kapela věnovala svému městu Brnu a svým loupežnickým skutkům v tomto štatlu, takže... číst dále
EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou
Vydáno: 15.04.2024 v sekci Aktuality
Byť se životopis pražské thrashové formace EPIDEMY začal psát už v roce 2005, název debutového alba „Rány osudu“ by mohl být dobrým odůvodněním toho, že s druhým dlouhohrajícím albem, nazvaným „Zrůdy v nás“, se EPIDEMY... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále