Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
CHAOS IN HEAD - Dnes už hrajeme neporovnatelně přímočařeji

CHAOS IN HEAD - Dnes už hrajeme neporovnatelně přímočařeji

Vydáno: 06.05.2021 06:05 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

V loňském roce natočili crossoveroví matadoři CHAOS IN HEAD v bzeneckém studiu Shaark album "Hořím", které stačili podpořit v rámci turné "Makej! Tour 2020" alespoň několika koncerty. Pak turné přerušila pandemie a ta bohužel stále trvá. I tak se najdou věci, které se dělat v této nelehké době dají, jako třeba následující povídání s bubeníkem a zakládajícím členem kapely Petrem Kopečkem.


V únoru jsi ještě běhal po horách, v březnu jsi byl naopak hospitalizovaný v nemocnici. Snad nešlo o nic vážného..
Ano, to je pravda. V podstatě to byl banální, byť trochu akutnější slepák. Plus mi ještě při té příležitosti poopravili pupeční kýlu. Zákrok prý byl nějak maličko komplikovanější (nevím přesně čím), ale operatéři to zvládli na pohodu. Pak jsem prý trošku vyděsil anesteziologa, protože jsem bezprostředně po operaci nechtěl sám dýchat a už jsem byl takový celkem modřejší. Nakonec to ale dobře dopadlo. Jen mě poté trochu trápily nohy a  – zřejmě po narkóze – jsem obdržel trombózu v lýtku, takže teď nějakou dobu nemůžu hrát... Doufám ale, že se to po medikaci spraví. Zlepšuje se to sice, ale na můj vkus pomalu. Já v těchto věcech bohužel nejsem moc trpělivý. Ale je to snad na dobré cestě, takže není vyloučeno, že tady ještě nějakou dobu budu předstírat hru na bicí a otravovat případné posluchače.
 
V říjnu kvůli svému pracovnímu vytížení opoustil sestavu kapely baskytarista Bure. Vyhlásili jste konkurz na nového člena skupiny. Z kolika uchazečů jste vybírali? 
Jestli se nepletu, celkem se přihlásilo deset lidí, ale jeden to vzdal po krátké úvodní komunikaci. Takže jsme na zkušebně vybírali z devíti maníků a nutno říct, že většina z nich byli solidní hráči. K našemu překvapení, se borci hlásili spíše relativně z dálky, než v rozumné vzdálenosti, řekněme 30 - 40km od zkušebny. My jsme si to teda zcela neskromně vysvětlili tím, že jsme opravdu tak dobrá kapela, že lidem stojí za to dojíždět padesát a víc kilometrů na zkoušky a tak… (smích). Vybírali jsme „dvoukolově“ – první setkání bylo zaměřeno hlavně na samotné hraní a na muziku. Postoupivší do „druhého kola“ jsme pak trápili hlavně zpěvem, protože jsme měli v úmyslu tuto disciplínu v kapele posílit. 
 
Čím vás zaujal nový člen sestavy, baskytarista Petr Isakidis, mimo jiné bývalý frontman Motörhead Czech Republic Revivalu a v čem vidíte jeho budoucí přínos pro kapelu? 
Určitě precizním hraním. Mě osobně i krásnými nástroji, schopností zazpívat i u poměrně složitých riffů, taky samozřejmě barvou hlasu a velice solidním zpěvem. Finalisty jsme zkoušeli na úplně nové skladbě, kterou jsme si připravili a ve které bylo velmi žádoucí v refrénu použít i další hlas. Isi linku bez problémů zvládl i u hraní a navíc ještě začal vymýšlet případné varianty druhých hlasů, což na nás udělalo dojem a už při prvních live zkouškách u této konkrétní nové věci zněl hlas Isiho spolu s hlasem Leni naprosto parádně. Všichni jsme se shodli, že to posouvá  kapelu úplně jinam. Takže u Isiho je vedle bezproblémového hraní jednoznačnou další devizou právě zpěv a ne jen „štěkání“ druhých hlasů, jak tomu bylo u nás doposud. 
                                        Chaos In Head
 
Web kapely, na který odkazuje váš Bandzone a Facebook, má v současné době nefunkční adresu. Informace o skupině se dají najít na adrese chaosinhead.wixsite.cz. Jsou tedy tamní stránky aktuální prezentace kapely? 
S kamarádem jsme v minulých dnech dokončili náš nový web, který už v těchto chvílích kompletně funguje na klasické adrese www.chaosinhead.cz.
 
Na legendární encyklopedii Metal Archives je k dispozici tvůj osobní profil, ovšem podrobnější informace ohledně CHAOS IN HEAD zcela chybí. Není to škoda u kapely, která funguje od roku 1993 a v podstatě stála u zrodu crossoveru v Česku? 
Asi budu za solidního diletanta, ale já Metal Archives vůbec neznám. Naprosto netuším, že tam mám nějaký profil, anebo, že tam CHAOS profil nemá. Je to asi chyba, ale mě takovéto „internetové“ věci moc neberou. A taky ani sebe nepovažuju za nějakého metalistu a ani CHAOS IN HEAD nepovažuju za metalovou kapelu (smích).
 
Když jsme zmínili crossover, jak se stavíš k tomu, že jste u nás mnohými považováni za jeho průkopníky? 
Čo bolo, to bolo, terazky hráme extreme hard pop (smích).  Ne, ale vážně, když jsme v roce 1994 natáčeli naše první demo, rozhodně to nebyl jen nějaký nářez, ale obsahovalo i dost „měkkých“, nebo chceš-li „čistých“ pasáží. Taky jsme tam zakomponovali klasické cello, nebo třeba pikolu. Ve spojitosti s častým střídáním měkkých a tvrdých pasáží se naše hudba v té době rozhodně nedala označit jako metal. Což jako první tuším zaznamenal Petr Korál a napsal (myslím, že tehdy do Rock & Popu) v souvislosti s námi něco o „crossoveru“. A jelikož o jeho kompetenci nemůže být pochyb, zřejmě nás toto označení minimálně v půlce devadesátých let definovalo, přestože dnes už hrajeme neporovnatelně přímočařeji.
 
V jednom starším rozhovoru bylo řečeno, že uvažujete jít dál spíše cestou singlů než celých alb. Nicméně loni jste vydali desku "Hořím". Přehodnotili jste svůj názor?
My svoje názory neustále přehodnocujeme (smích). A o některých věcech neustále pochybujeme. A taky, jak se poměrně často u nás mění sestava, tak takové přehodnocování názorů jde celkem snadno, protože s každým novým členem příchází i nový pohled na v minulosti již prodiskutované věci.
 
V diskografii kapely se střídají desky zpívané angličtinou a češtinou. Co je klíčem pro to, v jakém jazyce budete tvořit další skladby? 
Jednoznačně člověk, který stojí za mikrofonem, což jsou od roku 2006 zpěvačky. Jde o to, jestli se cítí komfortněji v rodném jazyce nebo angličtině. I když posledních asi šest až sedm let se přikláníme k češtině. Je to asi i tím, jak člověk stárne, je trochu lenivější „dobývat svět“. A navíc, když se ukazuje, že spíše „svět dobil nás“ (smích)
                           Chaos In Head
 
Turné k loňskému albu bylo z poloviny přerušeno světovou pandemií. Neodehrané koncerty byly zrušeny bez náhrady nebo budete v případě rozvolnění v turné k propagaci alba pokračovat? 
Budeme se samozřejmě snažit dostát všem svým závazkům, včetně těch, které zrušila pandemie a odehrát akce na všech místech, kde to bylo původně domluveno. Jestli to ale bude ještě k desce „Hořím“, to neumím zodpovědět. Záleží taky, kdy nebo vlastně za jak  dlouho se bude moct relativně normálně koncertovat.
 
Poslední otázkou bych odbočil k desce KRABATHORU "Demonizer/Mortal Memories II", která se nyní probírá na všech frontách. Jaký byl tvůj přínos pro album a jak se ti po letech zamlouval tento hudební návrat do starých časů? 
No, můj přínos byl teda opravdu vyloženě symbolický (smích). A to ještě zřejmě jen díky Brunově pečlivosti a snaze mít na nahrávce co nejvíc lidí, kteří kdy v kapele hráli. Správně říkáš „do starých časů“. Pro mě je to už tak dávno, že říkám, že to snad bylo v minulém životě. Rozhodně nejsem death metalista, ani jsem zřejmě nikdy nebyl. Dokonce jsem nikdy neměl žádnou death nahrávku, snad vyjma „Spiritual Healing“ od DEATH. Já jen bubnoval v death kapele, snažil se tam hrát od srdce, poctivě, s nasazením (taky jsem na tom nechal i kousek zdraví), a jak nejlíp jsem tehdy (ne)uměl. Asi to nebylo pravé death metalové bubnování a z dnešního pohledu můžeme polemizovat i o slově bubnování, ale možná, nebo i právě pro tu, řekněme, stylovou nečistotu, jsou první dvě desky KRABATHOR, na kterých jsem hrál, stále poměrně dost oblíbené. Protože možná třeba i díky mému hraní to není klasický death metal, ale možná death metal s bicíma od (polo)Metalliky nebo tak nějak (smích). A je fakt, že i na jedné nebo dvou věcech jsem byl činný autorsky. Taky na pár textech a tím jsem právě klukům ten death metal kazil (smích). A právě z výše uvedených důvodů si naprosto netroufám jakkoliv komentovat novou nahrávku KRABATHOR. Obzvlášt v situaci, kdy dnes, když si chci (mimo bubeníků) pustit vůbec nějakou muziku, pustím si blues. Tak jen snad tolik, že co jsem viděl obal, jsou mi některé názvy skladeb povědomé a člověku se vybaví pár vzpomínek jakoby z jiného života.  

Facebook CHAOS IN HEAD

Vznik: 1993
Místo: Uherský Brod
Styl: crossover/rock
(kapela označuje svůj styl jako "extreme hard pop")

Diskografie:
1994 - Flower Of A Blind Man
1995 - Promo '95
2001 - Negativy
2002 - ..IN 2002..
2004 - Opium
2007 - Rezzonation
2010 - Infra
2014 - ZOO
2020 - Hořím

Sestava:
Leňa - zpěv
Chorche - kytara
Isi - baskytara
Kopec - bicí

 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
RED BARON BAND vydali v létě 2023 album "Last Chance" na CD u britského vydavatelství Roulette Record a v těchto dnech album vychází jako vinyl ve spolupráci Roulette Records s českým labelem Doupě v limitované edici 100ks na červeném... číst dále
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále
THE.SWITCH - Skrytý místa THE.SWITCH - Skrytý místa
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Recenze
REDHEAD – 76:42 crossover / metal... číst dále
SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
SIGNUM REGIS loni rozšířili diskografii o album „Undivided“, pár nápadů si však nechali stranou. Jedním takovým je skladba „No Middle Ground“, která vyšla jako samostatný singl. „Má trošku jinou náladu než ostatní skladby... číst dále