Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
RAIN - Snažíme se tvořit hudbu tak, aby nás bavila a zároveň bavila i lidi

RAIN - Snažíme se tvořit hudbu tak, aby nás bavila a zároveň bavila i lidi

Vydáno: 13.05.2021 06:30 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

V březnu představili liberečtí RAIN videoklip k písni "Král Popel Nic", ve které hostuje zpěvák Láďa Spilka. Máte-li rádi chytlavou muziku s melodickými refrény, českými texty a tématy nejen okolo dnešní podivné doby, věnujte například albu "Svět bláznů", které kapela vydala v roce 2019, něco ze svého času. Pozvání k rozhovoru přijal kytarista Filip Čáp a zpěvák Honza Kvapil:


Album "Svět bláznů" se vyznačuje přímočarou, až punkovou náladou. Je tohle směr, kterého se budete držet i do budoucna? 
Filip: My asi žádný určitý směr nemáme. Snažíme se tvořit hudbu tak, aby nás bavila a zároveň bavila i lidi. Zároveň v kapele každý z nás poslouchá jiný druh hudby a každý do toho dává to svoje. Proto je každé album žánrově jiné. Občas máme na koncertech jiných kapel pocit, že nerozeznáme od sebe jednotlivé písničky a my se přesně tomuto chceme vyvarovat. Proto u nás najdete prvky punku, rocku, metalu a někdy i disco.
 
Inspirací k textům je možné najít v dnešní době okolo nás dost. Nabízíte v nich i nějaké východisko, jak z tohoto bludného kruhu ven? 
Filip: My máme rádi, když texty dávají smysl. Hlavním textařem kapely je Honza Kvapil a někdy s textem přijdu i já. Oba se inspirujeme současnou náladou a událostmi kolem sebe. Je to hlavně nějaké východisko pro nás, jak se se špatnými událostmi vyrovnat. A pokud to pomůže i ostatním lidem, jedině dobře. Ale taky to neznamená, že si neumíme udělat na pódiu srandu. Důkazem budiž song „Ornitolog“ z alba „Svět Bláznů“. V něm s námi Vilda Čok zpívá o ornitologovi, kdy objevila lásku k ptákům i jeho manželka.
 
Březnový singl "Příliš mnoho všeho", doprovází obrázek kapely a jednoho známého politika. Spousta z nás už má toho, co se děje kolem, po krk. Nebyla to v tomto případě směrem k fanouškům, až příliš "sázka na jistotu"? 
Filip: Neřekl bych, že to byla úplně sázka na jistotu u fanoušků. Ne, že bychom nemysleli na fanoušky, ale spíš to byl pro nás směr, jak se vyrovnat s tím, že nemůžeme dělat, co máme nejvíce rádi. Dosud jsme se k politice vůbec nevyjadřovali, ale byli jsme plní zlosti k našemu vůdci, tak jsme to museli nějak ventilovat a vznikla tato píseň. Rád bych ještě zdůraznil, že píseň slouží jako nesouhlas s naší vládou a ne k zlehčování onemocnění Covid-19.
 
Jak došlo k vaší spolupráci s bývalým zpěvákem RIMORTIS Láďou Spilkou v singlu "Král Popel Nic"? 
Filip: To se nachomýtlo tak nějak náhodou. Snažíme se dělat pravidelně písničky se zajímavými hosty. V době, kdy jsme začali dávat dohromady písničku „Král Popel Nic“ se náš kytarista Johnny objevil v písničce „V bouři hromobití“, kterou Láďa vydal a natočil na ni krásný klip. Spolupráci, kterou měl s Johnnym, jsme využili i oboustranně a Láďa se objevil i u nás. Touhle cestou bychom mu rádi poděkovali, protože přinesl do písničky spoustu super nápadů a určitě to nebude poslední spolupráce.
 
Honzo, jsi posledním zakládajícím členem v sestavě. Proč jsi před časem odložil kytaru a začal se věnovat pouze zpěvu? 
Honza: Před nějakými lety jsem musel kvůli operaci šlach přestat hrát na kytaru. Abychom nemuseli rušit koncerty, sháněli jsme nějaký záskok na kytaru. Tenkrát Filip oslovil svého dlouholetého kamaráda Lukáše Beyera a on se toho ujal. Byl tak skvělý, že se mi to zalíbilo natolik, abychom ho přijali na stálo. Zjistil jsem také, že bez kytary se můžu mnohem víc věnovat zpěvu a daleko víc si to na pódiu užívám.

Rain
 
Jaká je vaše provázanost s festivalem Fryyfest pořádaným v Bakově nad Jizerou? 
Honza: Fryyfest pořádám spolu se svou ženou. Máme za sebou deset ročníků, na kterých se vystřídalo spoustu tuzemských i zahraničních špiček. Devět ročníků proběhlo v Novém Městě pod Smrkem a desátý již v Bakově nad Jizerou. V Bakově vystoupili např. TRAKTOR, WALDA GANG, EMIL BULLS, MATERPLAN, nebo dívčí sdružení EXIT EDEN v čele s Amandou Somerville. Ročník 2020 jsme byli nuceni přesunout na letošek.
 
Letos jsou připraveni v line-upu festu například BONFIRE nebo GRAVE DIGGER. Jak to tedy v dnešní hektické době vypadá? Připravuje se festival nebo jste už raději vše odpískali? 
Honza: Zatím vše jede dle plánu. Nevíme však, co čekat od vedení naší země, protože upřímně dle mého názoru nás vedou do katastrofy.
 
V dubnu proběhla online mini verze festivalu na podporu Fryyfestu za účasti RAIN a několika dalších kapel. Můžete nějak zhodnotit tuhle akci? 
Honza: Chtěli jsme si v té dlouhé vynucené nečinnosti vyzkoušet streamovaný koncert. Dostali jsme nabídku od zvukaře Standy Beneše udělat minifest na podporu již zmiňovaného Fryyfestu v KD Mladá Boleslav v rámci „Kultura Scéna 2020“. Stream byl opravdu velmi technicky profesionální. Moc děkuji kapelám VANAHEIM, FORREST JUMP a Láďovi Spilkovi za podporu formou koncertu bez nároku na jakýkoli honorář. Příspěvek formou donio.cz/fryyfest lze do konce června zasílat a pomoci tak přežít Fryyfestu těžkou dobu, kdy se pořád musí něco platit a zisky jsou již rok na nule. 
Stream zhlédlo poměrně hodně diváků jak „Youtube scéna 2020“, tak na facebooku. Vybraná částka je však zatím velmi malá a mě osobně to velmi mrzí.
 
Příští rok bude RAIN na scéně již dvacet let. Chystáte něco speciálního pro toto výročí? 
Honza: Ano, určitě. Rád bych, abychom vydali best of album a samozřejmě přichystáme festiválek v Novém Městě pod Smrkem za účasti spřátelených kapel a některých bývalých členů RAIN.  Stejně jako při oslavě deseti a patnácti let. Všechny bývalé členy se ovšem nepodaří pozvat, poněvadž by to byl už pořádný orchestr (smích).
 
Facebook RAIN

Vznik: 2002
Místo: Liberec
Styl: crossover rock

Diskografie:
2003 - Zastav čas
2004 - Live 2005
2005 - N.M.p.S.
2006 - Promo 2006
2010 - Demo 2010
2012 - Cesta za sny
2015 - Labyrint
2017 - Maska
2019 - Svět bláznů
2021 - Příliš mnoho všeho (Singl)

Sestava:
Honza Kvapil - zpěv
Filip Čáp – kytara, zpěv
Jirka Honzátko - kytara
Jarda Kastner – basa, zpěv
Vláďa Čáp – klávesy, zpěv
Lukáš Kugler - bicí

 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále