APATHY AGAIN - I negativní postoj je pro nás inspirativní

Vydáno: 20.05.2021 06:58 - Víťa Magua

Příští rok tomu bude deset let, co můžete zaregistrovat na scéně thrash coreové brusiče APATHY AGAIN. Kapela má na kontě prozatím jedno album, ale nové skladby se připravují. Mimo to skupina každoročně pořádá festival Sádek fest, o kterém bude v následujícím povídání také řeč. Na otázky odpovídá bubeník Zekky.
Na vaše prozatím jediné album "Mechanic" z roku 2017 jsem zaznamenal dvě celkem protichůdné recenze ohledně zvukové úrovně nahrávky. Zatím co jedna recenze zvuk vyzdvihuje, druhá si servítky nebere a doslova o něm hovoří jako o "zásadní katastrofě". Mě osobně to takto nepřijde. Proto se nabízí zeptat, jak to vidíte a slyšíte vy?
Jsme rádi, že se ti nahrávka líbí. Vidíme to tak, že pokud se recenze rozcházejí, je vlastně vše v naprostém pořádku. Asi by nás nebavilo, kdyby to bylo pokaždé na 200%. Je třeba se ponaučit a dokážeme přijmout i negativní postoj. Je pro nás inspirativní, byť se to někde projeví veřejně. Nahráli jsme všechny skladby, nedělali jsme výběr, víceméně jsme to dělali pro sebe a hlavně pro prkna, co znamenají svět (smích).

Nové skladby, které v současnosti připravujete, budete nahrávat opět v GM Studiu v Jablunkově?
Ano, s Prckem (ADOR DORATH) jsme spokojeni, je to výborný člověk a máme v něj důvěru.

Ohledně nových songů nepůjde o řadové CD, ale o singly. Je tomu tak? Kolik skladeb tedy nakonec bude?
Plán je udělat něco jako EP o šesti skladbách, z nich vybereme a natočíme videoklipy v dílně studia BUMTŘÍSKPRÁSK.

V roce 2015 sestavu APATHY AGAIN opustil zpěvák Jan Dehner. Za mikrofonem se objevil Zdeněk Slanina, který má za sebou dvacet let v řadách death metalových INSANE. Vybírali jste z více uchazečů například prostřednictvím konkurzu nebo tahle volba byla jasná?
Sled událostí byl strašně rychlý. Zdeněk u nás párkrát zaskočil, když Honza ze zdravotních problémů nemohl. Po jeho odchodu Zdeněk fungoval jak u zmíněných tehdy už SCARS OF THE INSANE, tak u nás, potažmo jako výpomoc, než najdeme náhradu za Honzu. Sedět jednou prdelí na dvou židlích se nedá a Zdeněk dostal na výběr, kde se vlastně chce angažovat, výsledek známe.
                                      Apathy Again

Vámi pořádaný festival Sádek fest se těší vzrůstající oblibě. Loni se vám podařilo uspořádat tuto akci bez nějakých razantních vládních opatření. Otázkou zůstává, jak to bude letos. Připravuje se festival a jaké kapely jsou již mezi potvrzenými?
Minulý ročník díky opatřením, které byly a přetrvávají, nám pomohl dostat se do většího povědomí fanoušků, za což musíme být vděčni, i když jsme si sáhli na dno. Vše záleželo na našich zastupitelích, kde předcházelo několik jednání a jediné, co bylo jinak, tak datum, kdy jsme to museli díky obecním nařízením přesunout na měsíc září. Letošní ročník připravujeme, výčet kapel mám momentálně na stole. Jedinou změnou bude neúčast zahraniční kapely, zůstaneme pouze u českého podhoubí.

Půjdete do pořádání letošního ročníku i za cenu dodržování opatření, která by mohla být k uvedenému datu aktuální? Rozestupy, roušky a podobné záležitosti?
Pokud opatření budou mít hlavu a patu tak ano. Jinak rozestupy se dají dodržet snad jen v kinech a divadlech, kde se sedí, u takových akcí jako festival a ještě metalový si to nedovedu představit (smích).

Sedmý ročník festivalu už nabízí určité bilancování a ohlédnutí zpátky. Jste spokojeni s tím, jak se akce stala v okolí každoroční tradicí? Nepřinese budoucnost pro velký zájem fans třeba možnost stěhovat festival do větších prostor nebo rozšířit line up o další den?
Při ohlédnutí zpátky do ne zcela dávné historie, dvoudenní festival byl s názvem Heraltická Sbíječka, s veškerým komfortem a prostorem, který byl nabídnut. Neshledal se s nijak zvlášť velkou návštěvností snad proto, že to nebylo až tak profláknuté. Se Sádekfestem stojíme zatím při zemi. Návštěvnost by nás musela přesvědčit s tím, že by byl prostor nedostačující a to za normálních podmínek, ne v pandemii. A pak taky hraje role výběr kapel. Jsme rádi za to, že fans přijdou na tuzemské kapely a jsme spokojeni a rádi, že je nám umožněno bez větších problémů dělat to co děláme. Velké festivaly tady už máme a zavedené jako Czech Death Fest, Fajtfest, ti už jsou o několik tříd výš.

Apathy Again

Při pořádání festu máte určitě přehled o scéně v okolí Opavy. Jak se podle vás vyvíjí? Přibývá míst k hraní, kde by se mohly kapely prezentovat nebo naopak vše spíše upadá?
Přiznám se, že o scéně v okolí Opavy toho moc nevím, ale věřím že mládežníci pilně trénují (smích).  Avšak jsou tady spolky už několik desítek let jako HELPNESS, zmínění SCARS OF THE INSANE, TARTARÖS, z těch mladších GHOSTFACE. Jediné místo v Opavě k hraní je klub Art, který je opravdu na úrovni, klub M13 společně s Jam klubem jsou zavřené, tak to tady spíše upadá.

V legendárním Jam klubu, na který byly u kapel pozitivní ohlasy, jsem před lety navštívil několik akcí. Jaká byla s klubem vaše zkušenost?
Klub Jam byl vyhlášeným doupětem, kde probíhaly husté koncerty a fanoušci se toho nebáli. Akci jsme tam osobně nepořádali, jen hráli, ale žádný problém jsme neměli. Snad jen technické vybavení bylo zajímavé, ale podmínky byly pro všechny kapely stejné (smích).  

Když zakončíme naše povídání nějakým výhledem do budoucnosti, co by se vám mělo letos ještě krom nových skladeb podařit?
Natočit klip, vrátit se do normálu a zvládnout úspěšně festival!


Facebook APATHY AGAIN

Vznik: 2012
Místo: Opava
Styl: thrash core

Diskografie:
2017 - Mechanic

Sestava:
Zdeněk "Slanic"  Slanina - zpěv
Vladimír "Mydlo" Míl - kytara
Zbyněk "Bajaja" Balarin - baskytara
Petr "Zekky" Hanáček - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení