BLITZ UNION - Za oceán a zase zpátky

Vydáno: 25.05.2021 06:10 - Czech Blade

Domácí BLITZ UNION, dříve známí jako THE SNUFF, nabírali poslední roky zkušenosti za oceánem pod dohledem profesionálů. Patří k těm, kteří jsou pro hudební kariéru ochotni udělat cokoliv a věnovat se jí naplno. Na scéně se však zjevili zčistajasna, a proto si respekt a podporu fanoušků teprve budují. Už tak ale vliv své „unie“ rozšířili v několika zemích. Mají maskování odvážlivci šanci na celosvětový úspěch?
Prošli jste si velkou reformou během několika let kapelní existence za oceánem v USA. Jak se teď cítíte na tuzemské scéně?
Cítíme se stále stejně skvěle - během té „reformy“, jak říkáš, jsme načerpávali zkušenosti a informace, které se teď snažíme uplatnit, jak jen nejlépe dovedeme. Od vizuálů, songwritingu, produkce až po celou, řekněme, filozofii kapely. Jsme rádi, že jsme „vypuštění“ BLITZ UNION neuspěchali a dali si extra čas vše pořádně připravit.

Jaké hlavní myšlenky a tipy jste si ze zámoří přinesli?
Pomohlo nám to celkově otevřít oči, že všechno začíná a končí přímo u nás. Nikdo za tebe nic neudělá. Měli jsme šanci koukat se přes rameno zkušeným „matadorům“ hudebního průmyslu, jako je Steve Thompson (producent a co-writer našeho prvního EP „Revolution“), Sat Bisla (A&R), vokální kouč Jenne Forbes – a jen pozorování, jak tihle lidé fungují, byla pro nás brutální osvětou. Ale asi úplně nejcennější věc, co jsme si ze zámoří přivezli, je spolupráce s německým labelem „Dreamstart Music & Management“ pod taktovkou Manfreda Muellera, který dohlíží na neustálou aktivitu a celkový chod naší UNIE.

Vydáváte EP o šesti písních, přičemž pět jich fanoušci znali už před oficiálním releasem. V čem tedy bude deska překvapivá, aby lidé měli důvod po ní skočit a nezůstat u singlů?
Nám asi úplně tak nejde ani o nějaký moment překvapení, ale spíš o uzavření další „vlny“ nahrávek. „Not proud“ EP zůstane velmi pravděpodobně jen v on-line formátu. Fyzické kopie buďto nebudou vůbec, nebo jen v nějakém limitovaném vydání. Všechnu sílu pak chceme směřovat k našemu debutovému albu, které by mělo vyjít na podzim tohoto roku.

S většinou singlů vypouštíte rovnou i klipy, případně různé vizualizéry. Nemáte strach, že přesytíte YouTube a že videa zapadnou, když jich bude tolik?
Z toho určitě strach nemáme. Myslím, že větší šance, že track „zapadne“, je, když nemá i dobře zpracovaný vizuál. Je to jak s jídlem. Krásně naservírované jídlo vám povzbudí chuť a hlad ještě před tím, než se do něj pustíte. Kdyby vám stejné jídlo bylo vedle podáno jako rozmixovaná kaše, je jasný, po čem sáhnete, i když je výstup vlastně úplně stejnej.

Je pravdou, že jste si nechali ještě před začátkem éry BLITZ UNION vyrobit vlastní nástroje na míru?
Je tomu tak! Dali jsme se dohromady (v té době) se začínajícím brandem Badstroke Guitars založeným Ondrou Bubíkem, který nám vyrobil „arsenal“ kytar. S odstupem času jsme za to rádi, jelikož stále vzbuzují zájem/údiv jak po zvukové, tak po vizuální stránce. Hlavně teda Schtormovo sedmistrunné bezpražcové monstrum a.k.a basa. (smích)

Všimli jsme si, že nefungujete ve stejné sestavě, jako když projekt BU začínal. Upřesníte, co se v kapele seběhlo?
Druhý kytarista „Necro“ vlastně už během příprav pomalu ztrácel energii, nadšení a chuť začínat něco úplně od nuly. Rozhodl se z BLITZ UNION odstoupit vlastně skoro při jeho zrodu, což bylo od něj fér. Dali jsme si spolu první a poslední koncert v Praze minulý únor a rozešli se v dobrém. V kontaktu jsme stále. Náhradníka jsme nehledali a zůstali tak v původní sestavě, jenom ve čtyřech.

Vyjádříte se k dokola omílané podobnosti s RAMMSTEIN?
Na RAMMSTEIN jsme všichni vyrůstali a máme je rádi dodnes. Takže určitě, podvědomě nám to tam nějak leze, ale spíš bych řekl, že je u nás slyšet celkově inspirace kapel, které byly populární okolo roku 2000. KORN, STATIC-X, MUDVAYNE atd. Nějaký záměr jet ve stylu konkrétní kapely nebo žánru však není.

Myslím, že na rozdíl od jiných rádoby undergroundových kapel se nebojíte vyjet na tour se ŠKWOR nebo i německými OOMPH!. Chcete patřit k nějaké subkultuře, nebo prostě hrajete, kde to jde?
K nějaké určité subkultuře se určitě nehlásíme, rádi si zahrajeme kdekoliv, kde to má smysl a kde je naše UNIE vítána. Prezentování naší muziky před fanoušky ŠKWOR i OOMPH! byla skvělá příležitost, za což jsme jim vděčni. Každopádně spojení s oběma grupama se myslím osvědčilo – o tom se můžete přesvědčit sami například v našem klipu na song „TV“, který byl natočen právě na dvojkoncertu s OOMPH! v německém Braunschweigu. Jejich fanoušci byli skvělí a postarali se nám o nezapomenutelnou atmosféru.

V čem spočívá kouzlo masek, ve kterých se často prezentujete? Je vidět, že i na koncertech jsou jejich repliky hodně oblíbené, když je rozdáváte lidem.
Vznik masky, našeho loga, je součástí celkové historie BLITZ UNION, který ještě ale nejsme plně připraveni odhalit. Připravujeme vhodnou formu, jak celý příběh pojmout/odprezentovat, abychom nevypadali jak úplní blázni. (smích) Doufám ale, že už brzy toho budeme schopni. Jediné, co mohu zatím prozradit, je, že vše začalo o mnoho, mnoho let dříve, ještě před samotným vznikem BLITZ UNION, a že vedeme „výzkum“ záhadné osoby „Mr. Blitz“, která se chtě nechtě stala součástí našich životů. Později budeme určitě potřebovat pomoc od každého člena/fanouška naší UNIE s odkrýváním dalších mystérií a stop.

Dominik Šidlo

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení