Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
MACHINA BAPHOMETA pripravujú Hanbu pyšného anjela

MACHINA BAPHOMETA pripravujú Hanbu pyšného anjela

Vydáno: 04.06.2021 06:23 v sekci Aktuality - Czech Blade

Black metalisti z Kežmarku – MACHINA BAPHOMETA sa chystajú vypustiť do sveta nové EP „Shame of the Proud Angel“ a zároveň zverejnili tri nové skladby. Každá pieseň je iná a tak som bol zvedavý, ako bude znieť celok.


Do sveta ste vypustili tri nové skladby – „Antropomancy“, „Carpathian Night“ a „Wotan“. Prvá – „Antropomancy“ znie ako riadne nasratý, staroškolský black metal. Kúsok mi to pripomenulo MARDUK. Bolo to cieľom?
Zdar. Skladba „Antropomancy“ je jedna z prvých skladieb, ktoré som zložil vôbec. Bol rok 2006 a s Besom sme hrali ešte v starom zoskupení. Skladbu sme ponechali v koncertnom repertoári, pretvorili s Azazelom a znovu nahrali. Je to rýchla skladba, každý v tom môže počuť niečo iné, či MARDUK, či MAYHEM.

Druhá pieseň „Carpathian Night“ je pestrejšia, atmosferickejšia a dalo by sa povedať „epickejšia“. Budú aj zvyšné dve piesne (z prvej polky EP), takéto pestré, resp. zase kus iné?
„Carpathian night“ je tak isto stará skladba. Pokus o severský hymnus? Neviem. Každý si pomenuje ako chce. Každá skladba na EP „Shame of the Proud Angel“ je iná. „Memento Mori“ je materiál, ktorý pôvodne patril k albumu „Supernova“, ale rozhodli sme sa ho nepoužiť.

Skladba „Wotan“ je akustická, zároveň uvádzate, že celá druhá polka EP bude v takomto duchu. Prečo ste sa rozhodli spraviť dvojtvárne EP?
Za tie roky, čo sa venujem hre na akustické strunové nástroje, som nazbieral už nejaké množstvo materiálu. Rozhodol som sa niečo dať na EP ako niečo nové, aby to nebola len vymlátená slama. Na to ako to kontrastuje s metalovými skladbami to myslím si vydarene pridáva atmosféru.

Celé EP sa bude volať „Shame of the Proud Angel“ – čiže „hanba pyšného anjela“. Čo sa skrýva za touto metaforou?
Hanba pyšného anjela je narážka na konkrétnu osobu ale aj na ľudí vo všeobecnosti. Ľudí, čo celý život klamú sami seba ilúziami o samých sebe. Nakoniec sa stanú všetkým čím kedysi pohŕdali. Stretol som kvantum takýchto jedincov aj v metalovej komunite. …alebo ex-metalovej?!

Kedy sa EP-čka dočkáme?
EP „Shame of the Proud Angel“ bude vydané 1.7.2021 u Mor Ho! Productions. CD/MC a v digitálnej verzii. Prezradím ešte – nový full lenght album plánujeme vydať na rok 2022. Bude sa volať „Antigenesis“.
Ako vravíte, EP vyjde pod MOR HO! Prod. ako CD a MC. Nájde sa ešte stále dosť fanúšikov fyzických nosičov? Čo myslíte?
Nemyslíme. Vydávanie hudby, obzvlášť black metalovej, undergroundovej už dávno nie je o predaji. Fyzické nosiče sa stali vecou zberateľstva pár jedincov ochotných sledovať, zháňať a kupovať. Preto si myslím, že náklad 40ks je viac ako dosť na Slovensku. Kto chce, cestu si nájde.

Album bude zdobiť vydarený a temný obrázok. Kto je jeho autorom a čo symbolizuje?
Obrázok je v skutočnosti fotografia, značne graficky spracovaná. Autorom je Bes ako všetkej grafiky Machina Baphometa. Čo je na nej? Postava s lebkou sklonenou k zemi v kňazskom rúchu. Môžeš sa považovať za čokoľvek, dať si tituly, hodnosti, koruny, vymysli si o sebe legendu…všetko je márne. Pod tým je stále len úbohá ľudská schránka podliehajúca rozkladu, ohlodaná časom na kosť.

Facebook MACHINA BAPHOMETA
Autor: Lukáš Polák
Původně zveřejněno na HLUKOSKOP


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále