Andělská Zuzana - Praha 10.12. 2014, Palác Akropolis - NEŘEŽ, EFEM, Marie Rottrová a další

Vydáno: 17.12.2014 00:00 - Michal Čížek

Fotky: Daniel Sloboda

Kompletní fotoreport z akce naleznete zde.

Uplynulo již deset let od chvíle, kdy po prohraném boji s cirhózou jater odešla do nebe legenda českého folku Zuzana Navarová. Talentovaná učitelka španělštiny, producentka, objevitelka Radůzy a především srdce kapely NEREZ. Zuzana milovala kubánské a latinské rytmy, ráda si zazpívala i v romštině nebo indiánské kečuánštině. Na lidi s tak velkým srdcem plným životní energie se jen tak nezapomíná, a proto kolegové z novějších NEŘEŽ uspořádali k smutnému výročí zajímavé vzpomínkové setkání.

Turné Andělská Zuzana odstartovalo 3. prosince v Ostravě a poslední, osmou zastávkou byla návštěva pražského Paláce Akropolis.

Program odstartovaly patnáct minut před osmou dvě hlavní postavy současné podoby kapely NEŘEŽ – Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský, kteří uváděli průběhem večera své hosty. Po pár písních tohoto dua v doprovodu Filipa Benešovského na baskytaru se představila kapela EFEM. Duo muzikantů v podobě Martina Chobota (kytarista a přítel Ewy Farné) a jeho letitého kamaráda Filipa Sázavského. Mladou krev po krátkých akustických písních opět vystřídali postarší matadoři z NEŘEŽ. Mezi dalšími hosty, kteří přišli vzdát Zuzaně hold, se představila severomoravská folková kapela FILIP M. V čele s Jitkou Andraškovou za mikrofonem si zazpívali a zahráli písně z tvorby NEREZ i své domácí kapely, která nese s odkazem Zuzany Navarové velkou inspiraci. V tu dobu už vykukovala za postranním závěsem třetí česká slavice Ewa Farná. Ewičku ale předběhl další host – Katka Koščová. První Slovenská Superstar, která s NEŘEŽ nějakou dobu spolupracovala a odehrála na pět desítek společných koncertů. Při oprášení starých hitů jsem spatřil, že nejedno oko kolem mě nezůstalo suché. Katka vsadila na letní šaty latinského stylu a v doprovodu rychlejších kubánských rytmů od svých spoluhráčů roztančila nejen návštěvníky pod pódiem. Pomalu ale jistě se v davu vytrácela prvotní lehce táhlá folková komorní atmosféra. Poslední velkou dámou české populární hudby, která si společně zazpívala, byla paní Marie Rottrová. Ta si vystřihla nádherou písničku „Žaluzie“, kterou pro ni v minulosti Zuzana napsala. Její již slabší hlas mě trošku zamrzel, ale pozitivní energie z ní jen sršela. Nakonec se představili na pódiu všichni zúčastnění muzikanti toho večera a společně si zazpívali legendární hit „Hafanana“, který v půlce osmdesátých let nazpíval mozambický zpěvák Afric Simon.

4639

Všichni, ať na pódiu, nebo pod ním, se dobře bavili, a proto byl konec akce chvilku před půl desátou smutným překvapením při tak dobré atmosféře. Ač nejsem klasický milovník folku a ze začátku večera jsem byl poměrně nejistý, našel jsem si nakonec kompromis v chytré a optimistické alternativě. Výtěžek z koncertu byl věnován nadaci Mamma Help a jsem pevně přesvědčen, že by večer Zuzanu Navarovou rozhodně zahřál u srdce.

4640


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení