Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
TOP SEKRET - Každý, kdo nás zná ví, že se nebereme příliš vážně

TOP SEKRET - Každý, kdo nás zná ví, že se nebereme příliš vážně

Vydáno: 25.06.2021 06:24 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Uvidíte-li někde červené hábity a plynovou masku, patrně jste na koncertě noise grinderů TOP SEKRET. Uslyšíte-li z pódia songy "Do vany sral", "Mistr Hoven" nebo "Zánět nadvarlat", hrají se zrovna písně z tři roky staré desky "Piggy Op". Jak kapela přežila covidovou pauzu bez koncertů a co chystá nového, popisuje bubeník Jakub Krejčí.


Před pár dny jsem vás viděl na akci v klubu Zkušebna ve Frýdku-Místku. Divoký koncert, předpokládám, že první po tzv.Covid pauze. Jak se vám hrálo?
Ahoj, díky za pochvalu, to nás těší, že jsme se líbili. Předpokládáš správně, že to bylo po sakra dlouhé době. Snad bych dokázal i tvrdit, že to bylo cca osm až devět měsíců. A jak se hrálo? Frýdek je taková druhá domovina. Znají nás tam a už hodněkrát jsme tam vystupovali, takže je to tam vždy fajn. Tento klub je dost šikovný a má potenciál, takže za nás to byla velice povedená akce. 

Čas zákazu pořádání akcí byl dlouhý. Co jste během něj dělali? Vznikl nějaký nový materiál?
Minulý rok v létě ještě jakž takž v pohodě, ještě jsme odjeli pár akcí. Na podzim jsme se zavřeli do zkušebny a začali něco dávat do kupy. Musím říct, že materiál, který se klube na povrch, vypadá dobře. Trochu nám dala pauzu i nemoc kytaristy a zpěváka v jednom Martina "Koza", který měl po zimě Covid a zároveň oboustranný zápal plic. Byl dost zničený, ale už je v pohodě, takže jedem dál. Máme cca pět až šest hotových songů, tak jich dáme ještě jednou tolik a jdem to hodit na placku.

Čtrnáct let fungování kapely, to už je přece jen nějaký čas. Jak se udržujete v chodu po celou dobu bez větších hádek a třenic?
Kurde, máš recht, je to už čtrnáct let. Kdo by to řekl, co? Měli jsme trochu kolotoč ze startu s lidma, ale je to v klidu a ustálené už deset let. S příchodem Honzy na přelomu let 2010 - 2011, který je stejným stavebním kamenem jako Koza a já, jsme na sebe konečně navlíkli hábity a plynovky a začali to ještě více drtit. Co se týká hádek a třenic, tak ty jsou, byly a budou, bez toho to nejde. Já osobně jsem rád, že se občas chytnem a řeknem si i věci pěkně od srdce, pak dáme panáka a dalšího a dalšího atd.., až se na špatné věci zapomene a může se volně dýchat. 

Vaše diskografie čítá tři alba. To poslední "Piggy Op", vyšlo v roce 2018. Připravujete něco nového?
Plány jsou a už i myšlenky, jak to bude celé vlastně pojato. Teď jen dodělat songy a můžeme kontaktovat správné lidi, našeho vydavatele, vše nahrát atd. Snad to bude příští rok, ať dodržíme cca co čtyři roky album.

Nějaká razantní změna v tvorbě se asi nechystá. Stále půjde o grind core s českými texty?
Zde je dobré si položit otázku "co je vlastně razantní změna". Každý, kdo nás zná, ví, že se nebereme příliš vážně. "Piggy Op" v nás však nastartoval myšlenku gore-grind-noise a "velké plus" tam bude něco navíc. To bude slyšet na novém CD, takže musíte vydržet. Ohledně textů - tak ty jsou, byly a budou především Kozovou doménou. Jsou to takové poetické a roztomilé básně, a to většinou se šťastným koncem, ať na jedné či druhé straně. Dokonce se Koza začal učit po večerech nějaký jazyk, a ani mě neřekl jaký, a tím bude prej zpívat, Honza mu s tím asi i pomůže. Tak se nechávám překvapit.   
Top Sekret

Vidíš v textech od debutu po dnešek určitý vývoj nebo jede vše ve stejných kolejích a jinak tomu nebude?
Nechceme nikoho urážet a v dnešní době, když řekneš, že tenhle pes (a tím myslím opravdu psa) není genderově vyvážený a k tomu je ještě třeba hnědo-bílý, tak jsi hned označovaný za někoho, kým vlastně nejsi. Tak proto se Koza začal učit nějaký jazyk, který je už dávno zapomenutý. Pochopitelně mu s tím pomáhá již zmíněný Honza, ten má rád Elfský jazyk od Tolkiena, takže to bude náročné s překladem pro posluchače.   

V srpnu se objevíte na akci Thunder fest ve Starém Jičíně. Hráli jste tam už několikrát. Jak se těšíte na tuhle akci?
Hrad Starý Jičín je nesmírně cenný pro zdejší krajany. Krásné místo a festival v takových prostorech je vždy ceněná věc. Hrajem tam něco kolem 18 hodin, takže lidi už budou nacamraní tak akorát, aby si hodili kopytem a trochu spálili kalorie, které ovšem popíjením piva a gořalek naberou zpět. A jakožto každý muzikant se vždy těšíme na hraní na domácí půdě. Jen právě musíme dávat pozor na ty již zmíněné gořalky a piva, jelikož tam jsou známí, a to je vždy nebezpečné.

Pocházíte z Nového Jičína a jedno ze zásadních míst, kde se dělaly koncerty, je Eso bar. Vy sami jste tam nějaké akce pořádali. O co šlo?
Je zvláštní, že se na to ptáš, protože zmíněný Eso bar už neexistuje. Je nadobro pohřbený a jako pták Fénix, tak i toto místo povstalo na čínskou restauraci, takže zbyly jen oči pro pláč. Ale můžeš si tam dát nudle nebo kachnu. Akce chceme pořádat a chceme, aby lidi byli happy, na akci dali panáka, piva, dobře se bavili, zatrsali si, jak na bandy, tak na after party. Ty se tahaly do ranních hodin a hrály se tam fláky jako „Darinka mandarinka“, soundtrack „Pulp Fiction“ a z filmu Kouř atd. Teď ti však nedokážu říct co bude, třeba se hecnem a uděláme i fesťáček. Ale to je vše ve hvězdách.
Top Sekret

Vystupujete taky často v zahraničí. Čtenáře vždy zajímají nějaké povedené historky z koncertů. Určitě máte nějakou..
Ty bláho, je toho mraky, a to fakt že jo. A nemusí to být ani ze zahraničí. Jednou jsme hráli v Praze a je to tak tři roky nazpět. Jen co jsme vybalili pódiovku, tak Honza říká: „Jdu si pro pivo vole, hned jsem zpět“. Vzhledem k tomu, že krmil cestou vodku už sakra dlouho (pochopitelně v tom nebyl sám, že), tak hopnul z pódia. Nějak divně dopadl, ale ustál to. Já šel mezitím na wc, a jak se vrátím, tak mi Koza, který tehdá řídil, povídá: „Ten vůl si asi zlomil haksny“. No, taky že jo. Honza usedl na židli a odbouchal ten večer a koncert v sedě. V ten večer jsme odjeli na hotel a museli ho dovléci do patra. Ráno, jak jsme dojeli domů, tak jel na rentgen a ejhle - jedna pata zlomená a jedna naštípnutá. Tak i takové věci se dějí, a to, že si zlomíš haksny před koncertem tě nesmí zastavit. Kolikrát se kluci ztratili, jak byli nacymbaní, Koza v Německu, Honza v Polsku, pak se mi ztratili v Maďarsku, že se zajdou podívat do města v noci a bloudili, až nad ránem dorazili. Je toho mraky... Jak je v tom ten chlast a dobrá partyja, tak to jde všechno samo... Víš co, tohle s Kofolou nezažiješ, pakliže nezapíjíš domácí či vodku.

Kde se tedy přes léto mimo Thunder Festu můžeme s Top Sekret vidět?
Tohle léto to asi necháme náhodě, doděláme, co máme a vyloupnem se na světlo s novým materiálem. Stačí dnes sledovat FB a koncerty valíme i na Bandzone, takže pokud někdo chce, určitě si nás najde.  


Facebook TOP SEKRET

Vznik: 2007
Místo: Nový Jičín
Styl: noise gore grind

Diskografie:
2010 – (Po)Hlavní Orgán
2014 – Komatum
2018 – Piggy Op
 
Sestava:
Kozell - kytara, vokál
Honza - baskytara
Kuba -  bicí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále