Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
DEADKILLERS -  Hrát thrash se stalo naším snem

DEADKILLERS - Hrát thrash se stalo naším snem

Vydáno: 05.07.2021 08:08 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Další z kapel, které se nemůžou dočkat živého hraní, jsou thrash metaloví DEADKILLERS. Slibují velké věci, proto buďme ve střehu, neboť již EP "Kill the Masters" z roku 2019 způsobilo v přehrávačích pěkný vichr. Více prozradí zakládající člen a kytarista Jakub Doleček.


Nebývá zvykem, aby ve skupině působili hned tři bratranci najednou. Jak k tomu došlo a byla to u vás všech  první zkušenost s kapelou?
Už se nám dokonce i někdo smál, že jsme „čeští KELLY FAMILY“. (smích) Kapelu jsme s bratranci založili spíše ze srandy a to v roce 2009 o letních prázdninách. V tu dobu jsme byli ještě na základce a začínali jsme poslouchat metal. Ta hudba nás ohromila natolik, že jsme si koupili nástroje a začali jsme se pokoušet o to společně něco zahrát. Takže nejenom, že to byla naše první zkušenost v kapele, ale i první zkušenost s hraním na hudební nástroje. Začátky DEADKILLERS tedy probíhaly naprosto jinak, než když si založí kapelu pár alespoň trochu zkušených muzikantů. To nás ale nijak netrápilo. Snili jsme o kapele a o tom, že třeba někdy budeme i koncertovat. Věděli jsme ale, že to bude běh na dlouhou trať. Trvalo nám pět let, než jsme se naučili něco zahrát, dokázali dát dohromady pár vlastních skladeb a odvážili jsme se jít do studia nahrát první desku.

Postupem času se sestava proměnila a ze zakládajících členů jsi v kapele sám. Ostatní tíhli k jiné muzice? Nebo už neměli na kapelu tolik času?
Dalo by se říct, že téměř všichni bývalí členové kapelu opustili kvůli nedostatku času. Ať už si to dokázali připustit sami, nebo bylo potřeba, aby se ozval zbytek kapely. Největší změny v sestavě ale probíhaly samozřejmě v začátcích, kdy kapela teprve hledala svůj směr, a ne všichni jsme měli představu o budoucí tvorbě stejnou.

V roce 2014 jste vydali desku "Vzestup zla". Starou školou nasáklé songy s českými texty. Jak se díváš zpětně na tuto nahrávku?
Mě osobně první deska „Vzestup zla“ posunula o velký kus cesty vpřed. Jelikož jsem na kytaru samouk, tak jsem se učil většinou z toho, co jsem našel na internetu, na YouTube a na různých hudebních fórech. Až potom ve studiu jsem zjistil spoustu věcí, jako třeba to, v čem jsem měl rezervy, anebo co naopak bylo úplně zbytečné. Ne všechno, co zní dobře ve zkušebně, zní potom dobře i na nahrávce. Především mě ale tato nahrávka po čase donutila se zamyslet a sám sebe se zeptat, jestli je tohle opravdu ten styl, který chci hrát. Tehdy jsme totiž kombinovali jakousi směs thrashové hudby a black metalového zpěvu. Deska „Vzestup zla“ byla pro mě bodem zlomu, kdy jsem si řekl, že chci svou tvorbu směřovat k thrash metalu.

Na "Kill the Masters" jste hudebně vyzráli a dali jasně vědět, že s vámi bude muset scéna do budoucna počítat. Zároveň jste se v textech dali na angličtinu. U té do budoucna zůstanete? V čem vidíš její pozitiva?
Skládat texty v angličtině byl jeden z našich cílů již od prvního alba, u kterého jsme zjistili, že s českými texty cesta dál nepovede. Čeština je sice krásný jazyk, ale k metalové hudbě se podle mého názoru nehodí. Obecně slovanské jazyky nejsou v tvrdší hudbě tak průbojné v porovnání s angličtinou. U angličtiny plánujeme do budoucna určitě zůstat.
DeadKillers                                                               (Sestava 2020)

Má v dnešní době podle vás smysl točit klipy? Z vaší diskografie jsem zaregistroval pouze jeden ke skladbě "Lidstvo".
Videoklipy jsou skvělá věc - můžete tím fanouškům zobrazit, co má vaše hudba vyjadřovat a je to asi nejlepší způsob propagace kapely. Není v dnešní době ani potřeba si nechávat dělat klipy „na klíč“ od nějaké produkční společnosti ve 4K rozlišení za horentní sumy. Stačí sehnat pár šikovných lidí a dobře vymyslet koncept klipu. Osobně mám raději jednoduché klipy, které si točí a vymýšlí sama kapela. Klip „Lidstvo“ vznikl tak trochu náhodou. Nabídl se nám jeden začínající kameraman, že nám zkusí natočit pár záběrů a tak jsme ten klip jednoho odpoledne narychlo a prakticky bez příprav natočili. S dalšími klipy si určitě chceme vyhrát víc, ale to už asi až k další desce.

Během dvanácti let, co kapela existuje, jste ušli kus cesty. Nabízí se otázka, kde je váš cíl? Je třeba současnost DEADKILLERS ideální stav a nic byste neměnili?
V kapele je skvělé, že je vždy co zlepšovat, a to nejenom po hudební stránce. Chtěli bychom se například více zapsat do podvědomí na české undergroundové scéně. Stále mi bohužel přijde, že jsme často opomíjeni. Taky bychom rádi vyrazili na zahraniční turné. V roce 2018 jsme jeli miniturné se slovenskou kapelou BLACKLIGHT. Hráli jsme během pár dní na koncertech v Mladé Boleslavi, Praze, Brně, Košicích a Budapešti. To byl pro nás fantastický zážitek. Po vydání alba "Kill the Masters" (2019) jsme plánovali vyrazit na polsko-německé turné. Než jsme to ale stihli uskutečnit, tak nám plány překazila pandemie. Aktuálně nám ze sestavy bohužel vypadl basák, takže hledáme náhradního basového mistra.

Jak se vám natáčelo v Hellsoundu, dnes velmi oblíbeném nahrávacím studiu a za jak dlouho jste stihli EP nahrát?
Skvěle. Honza Kapák si na nic nehraje, dokáže se vžít do kapely a i do samotného stylu. Bohužel ve spoustě studií sedí člověk, co se cítí být zároveň i producentem a kapelu tlačí do příšerných a kapelou nechtěných změn v repertoáru. Honza nás ale nebral jako třeba DREAM THEATER, ale spíše jako starou „rozsypanou“ SEPULTURU, jak nás ostatně i sám nazval. (smích) Myslím si, že hlavně z tohoto důvodu je to tak oblíbené studio. Je fajn, že se studio nachází na vesnici, v podstatě na samotě kousek od lesa, což může mnohým kapelám dodat osvobození od všedního městského stresu a dokážou se tak naplno věnovat nahrávání.

Z EP je slyšet větší thrashová zběsilost než u vašich předchozích nahrávek. Je tohle cesta, které se budete držet i do budoucna?
Jak už bylo řečeno - hrát thrash se stalo naším snem. Proto jsme od vydání prvního alba zahodili všechno, co jsme měli, aby bylo na zkoušení a skládání více času. Do budoucna možná budeme měnit název kapely, abychom se „vysvobodili“ od našich dřívějších black metalových počinů, se kterými si nás doteď všichni spojují (smích). Aby mě ale lidé neměli za thrash fanatika, tak jen zmíním, že již dlouho uvažuji i o založení vedlejšího hardcore projektu.
DeadKillers                                                 Turné (DeadKillers, CBF, Blacklight)

Z Letohradu pochází i kultovní kapela alternativního hard core SEBASTIAN. Víte o ní, případně jste slyšeli jejich debut "Sny o  Marii"?
Musím se přiznat, že o této kapele jsem asi zaslechl, ale nikdy jsem jí nevěnoval větší pozornost a debut jsem si poslechl až nyní. Ostatní členové kapely ovšem uznale přikyvovali, když jsem se o kapele SEBASTIAN zmínil. Dozvěděl jsem se například, že kytarista Miloš Jeníček je otcem Radka a Daniela, kteří založili místní rock'n'rollovou kapelu THE COMPLICATION (Jablonné nad Orlicí), se kterou jsme také odehráli pár koncertů. Z místních kapel je nám asi nejbližší SHATTER (Jablonné nad Orlicí), kteří někdy kolem roku 2000 (myslím) předskakovali SOUFLY a tady způsobili místní vážnou metalcoremanii u mladé generace. Dokonce některé jejich novější nahrávky Bláža (kytara) nahrával na můj zesilovač.

Konečně se blíží léto, jaké ze zajímavých akcí máte pro letošek potvrzené?
Po 19. července – Obscene Extreme Afterparty – Trutnov
Náš první koncert po roční pandemické pauze. Kdo by neměl dost po řádění na OEF, ať určitě zůstane do pondělí na afterparty.

So 31. července – Pilnikofest XV. - Pilníkov
Zahraje zde například trutnovská EXORCIZPHOBIA, pražští FAÜST, BRAINDEAD z Jičína a samozřejmě další. Rozhodně tuto akci nevynechejte.

So 21. srpna – REFORE Fest vol.1 - Bohuslavice nad Vláří
Kámoši z kapely REFORE pořádají první ročník tohoto festivalu. K poslechu zde budou kapely různých stylů od grindcore, přes thrash, až po crust/punk.

So 28. srpna – Thunder Festival 2021 – Hrad Starý Jičín
Tohle bude opravdu zážitek. Akce se bude konat v prostorách zříceniny hradu s kapelami jako TERRORDOME, NAHUM, MADE BY ZERO…

Facebook DEADKILLERS

Vznik: 2009
Místo: Letohrad
Styl: thrash metal 
 
Diskografie:
2012– split Eris, Deadkillers
2012 – EP Deadkillers
2013 – SP Krvavý stopy
2014 - Vzestup zla
2019 - Kill the Masters
 
Sestava:
Jakub Doleček - kytara
Míroslav Roškanin - vokál, kytara
(TBA) - baskytara
Honza Novotný - bicí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
FORREST JUMP vydávají nový sci-fi klip k songu Zapomenutý svět FORREST JUMP vydávají nový sci-fi klip k songu Zapomenutý svět
Vydáno: 07.05.2024 v sekci Aktuality
Sedmý den májový spatřil světlo světa nový videoklip crossover fajnšmekrů FORREST JUMP, tentokrát k otvíráku alba „Vrtochy“ – písni „Zapomenutý svět“. Hlavní myšlenka písně se stala pilířem videoklipu, vystavěném na... číst dále
Nevěřím ve svět, kde bratr bratra bodá, vzkazují SOMETHING LIKE Nevěřím ve svět, kde bratr bratra bodá, vzkazují SOMETHING LIKE
Vydáno: 07.05.2024 v sekci Aktuality
Plzeňským SOMETHING LIKE vychází v těchto dnech klip k novince "Jamie Farr". Očekávej smršť rychlých riffů, melodických vyhrávek i hutné breakdowny. Textově novinka pojednává o aktuálním tématu – o válce. O nesmyslném... číst dále
ADAM MALÍK - Baví mě sahat si na své schopnosti a hranici svých možností, jak při nahrávání, tak naživo ADAM MALÍK - Baví mě sahat si na své schopnosti a hranici svých možností, jak při nahrávání, tak naživo
Vydáno: 06.05.2024 v sekci Rozhovory
Vydání první sólové desky "Velkej pán" oznámil kytarista a frontman úspěšné kapely AC/CZ ADAM MALÍK na 12.května. Na desku nahrál všechny kytarové party, skladby sám nazpíval a také otextoval. Vzniklou kolekci dvanácti skladeb... číst dále
BRATRSTVO LUNY avizuje nové album singlem Vodopády BRATRSTVO LUNY avizuje nové album singlem Vodopády
Vydáno: 06.05.2024 v sekci Aktuality
Žánrově široce rozkročené kralupské BRATRSTVO LUNY představuje nový singl, který je předzvěstí jejich pátého studiového alba. To ponese název "Aquarius" s podtitulem "Písně o vodě, půdě, kamenech, hvězdách a času". Jeho... číst dále
MANON MEURT představují album Unravel MANON MEURT představují album Unravel
Vydáno: 05.05.2024 v sekci Aktuality
Komplikované struktury s proplétáním spontánnosti a náhody, setkání různorodých žánrových vlivů členů kapely od středověké hudby přes shoegaze po noise. To je "Unravel", nové album MANON MEURT. „Unravel reflektuje různ... číst dále