Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
CATHEDRAL IN FLAMES - Hoř jasným plamenem!

CATHEDRAL IN FLAMES - Hoř jasným plamenem!

Vydáno: 29.07.2021 10:00 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Čeští gotici CATHEDRAL IN FLAMES vydali v roce 2019 velmi zdařilé EP „Children of the Blackest Hole“. Ještě dnes si se zalíbením pouštím tyhle písně z flešky, která byla umístěna ve stylové dřevěné mini rakvi, s přiloženým zapalovačem a malým modelem katedrály. Ale kapela nespí na vavřínech. Ač to zní paradoxně, jejich nové album „Hang me High & Bury Me Deep“ potěší staromilce i příznivce moderního pohledu na gothic rock. Více prozradí rozhovor se zpěvákem Philem Leem Fallem.


Když jsme spolu naposledy mluvili, padla řeč o dalších plánech kapely, o albu s pracovním názvem „Desperado“, o mixování ve Skotsku, či lepším zvuku další nahrávky. Šly nakonec záležitosti podle plánu?
Jak vidíš, album se jmenuje „Hang me High & Bury Me Deep“, podle refrénu v Desperadu. Bohužel nás při nahrávání hodně zdržela ta prokletá čínská chřipka. Gatsby a Mr. Theorodick ji chytili a pak ještě i Ambra, takže jsme na podzim stáli. Do toho Antonio Koczwara měl nějaké trable spojené s operací změny pohlaví, které vše také protáhly. Covid nás navíc nepustil do studia Substation ve Skotsku, a tak jsme desku dodělávali a míchali u Eikeho Freeseho v Chameleon Studios v Hamburku, což se nakonec ukázalo jako nejlepší volba pro finální zvuk. Eike ale předtím musel dodělat práce na nové desce HELLOWEEN, takže naše album vychází až teď. Ale čas nás netlačil, a tak jsme všemu dali dostatečný prostor.

Některé písně nového alba mi velmi připomínají SISTERS OF MERCY, mají stejnou náladu i podobný feel. I mužský vokál je na stejné vlně, zatímco zpěvačka Ambra von Bernstein je pro vaše nové album určitě stejně důležitá, jako byla Maggie Reilly pro desku „Vision Thing“.
SISTERS OF MERCY milujeme, stejně jako FIELDS OF THE NEPHILIM. A když děláš gothic rock, je jasný, že ta atmosféra bude podobná. Ale myslím, že máme svůj vlastní, originální zvuk, který už jde poznat na první poslech. Ambra je na rozdíl od Maggie dlouholetou členkou naší kapely a její vokály výrazně přispěly k tomu, že deska zní přesně tak pompézně a monumentálně, jak jsme plánovali. A s mým hlasem se její vokály skvěle doplňují. Dokonce jsme ochotni uznat, že v některých skladbách jde o vokální duety ve stylu klišé kráska a zvíře. Ale jen za předpokladu, že Ambra je zvíře a já kráska.

Na albu jsou pro mě slyšitelné i další, celkem pestré inspirační zdroje, například Nick Cave nebo THE CURE či album THERION „Les Fleurs du Mal“, což tě možná překvapí, mluvím teď zejména o velmi působivé písni „Dia de los Muertos“. Skladba „Gunslinger’s Blues“ mi zase v hlavě rozhýbala Lou Reeda a jeho „Venus in Furs“. To je hodně pestrá paleta na old school gotické album, co říkáš?
Nick Cave, THE CURE nebo Lou Reed? To je pro nás pocta. Snažíme se, aby muzika byla pestrá, a instrumentace je vždycky podřízena tomu, aby konkrétní skladba vyzněla přesně podle našich představ. Gatsbyho velkým vzorem je Ennio Morricone, takže jsme asi jediná gotická kapela na světě, která má na desce banjo.

Kdybych měl jmenovat jeden nejlepší rys hudby CATHEDRAL IN FLAMES, musel bych uvést výraz stylová čistota. Myslím, že tohle oslovuje všechny posluchače nejvíc. Na druhou stranu, někdo občas tvrdí, že autenticita výrazně blokuje možnost být originální. Co o takových soudech míníš?
Myslím, že je to blbost. To je, jako kdybys říkal, že bluesman nemůže být originální, když má k dispozici dvanáct taktů. Muzika je vždycky o kreativitě. A my děláme prostě to, co nás baví. A to, že jsme styloví, neznamená, že nemůžeme být originál. Naše muzika běžně oslovuje i negotické publikum, protože prostě děláme kurevsky dobrý písničky.

Už jsi zmínil, že se mezi členy kapely objevil ten podělaný vir, se kterým jsem si mimochodem taky užil. Ovlivnilo to nějak album v textech nebo náladě některé písně?
O zdržení už jsme mluvili. Závěrečné pomalé skladbě „Providence“ říkáme covidová hymna. V refrénu se zpívá: „Connection lost, no signal found, just virus all around.“ Píseň vznikla během session na srubu v horách, kam jsme původně jeli podle plánu nahrávat na víkend. A karanténa nás tam uvěznila na dva týdny. Což s bochníkem chleba a pár litry vína nebylo ideální. Ale nakonec jsme tam dodělali dvě písničky.

V promo materiálech jste psali, že „řev a hádky o finální podobu skladeb občas přerostly i ve fyzické napadání“. Je tohle vtip nebo pravda? Nebyli byste první kapela, která se servala ve zkušebně, ale když jeden z hlavních členů má na starosti hudbu a druhý texty, člověk si řekne: O co se vlastně rvali?
V kapele je nás pět. A desku jsme chtěli udělat dokonalou. Něco jsme točili spolu, něco každý zvlášť ve třech různých studiích, takže konfliktů bylo fakt hodně. O ladění kytar, zpěvové linky, zvuk kláves, délku skladeb, konkrétní verše v textech nebo přešvihnutej drahej čas ve studiu. Občas jsme prostě museli upustit páru. Ale nakonec to desce prospělo a vypuštěná agresivita ji hezky přibrousila.

Co plánujete s CATHEDRAL IN FLAMES dál?
Nová deska vznikala poslední rok a půl, takže teď si uděláme kratší pauzu. Ovšem nápady na nové skladby už se nám v hlavách honí a bez tvůrčí činnosti to stejně ani já, ani Gatsby dlouho nevydržíme. Brzy začneme také řešit živé hraní a směr, kterým se od pompy „Hang Me High & Bury Me Deep“ zvukově vydáme. Ale nic jiného než gothic rock od CATHEDRAL IN FLAMES nečekejte.

Sestava:
Phil Lee Fall – zpěv
Gatsby – kytary, baskytara, piano, klávesy, programování
Ambra Von Bernstein – zpěv
Billac deVille – kytary
Mr. Theorodick – kytary, banjo
Antonio Koczwara – klávesy (host)

Diskografie:
2020 - Children of the Blackest Hole (EP)
2021 - Hang Me High & Bury Me Deep

Robert Čapek

Facebook CATHEDRAL IN FLAMES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále