Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
SCABBARD - Hrát na Masters Of Rock je vždycky zážitek

SCABBARD - Hrát na Masters Of Rock je vždycky zážitek

Vydáno: 05.08.2021 06:17 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Nad loňskou deskou „V říši zla“ death/thrash metalových SCABBARD musí zaplesat nejedno kovové srdce old school maniaků. Po vynucené pandemické pauze opět pokračuje turné na podporu této desky a pomalu se připravuje album nové, které by se mělo natáčet s jarem příštího roku. Více už zakladatel kapely, baskytarista Alex Varmuža.


V jednom starším rozhovoru z roku 1998 jsi tvrdil, že návštěvnost koncertů a festivalů neustále klesá. Doba se hodně změnila, tak jak to vidíš nyní v roce 2021?
Tak letos s tím zasraným covidem to moc dobře nevypadá. Co jsou zatím akce, tak lidi chodí a nenechají se, aspoň většina, odradit nesmyslnými opatřeními. Jak to bude dál těžko říct. Záleží taky na tom, kolik lidi budou mít peněz, protože vše se bude hodně zdražovat. Ale věřím, že metalový fans na akce chodit budou.

Vaše turné k desce „V říši zla“ překazil Covid jako téměř všechno na téhle zemi. Neodehrané akce jste zrušili nebo přesunuli na jiné termíny?
Všechny akce jsme přesunuli už dvakrát a bohužel dobrá polovina turné se musela zrušit úplně. Část jsme přeložili teď na podzim, ale jestli to proběhne neví nikdo. Je to na hovno, protože plánovat něco dopředu prakticky nejde. Kapely, kluby, pořadatelé akcí neví, jestli se všechno zase nezakáže.

Velkým šokem byla pro scénu letos v červenci smrt Juraje Haríňa. U jeho vydavatelství Slovak Metal Army album „V říši zla“ vyšlo. Jeho odchod je obrovská ztráta, protože Jura metalem žil a pro kapely se snažil dělat maximum, což byl v podstatě určitě i váš případ..
Juraj byl metalový maniak a pro československý metal udělal velkou spoustu práce. Říká se, že každý je nahraditelný, ale v tomto případě to neplatí. Juraj byl srdcař, kamarád a bude mi hodně chybět. Ještě teď tomu nemůžu uvěřit, že tak brzy odešel. Hodně nám pomohl a měli jsme v plánu vydat příští rok nové cd. Vždycky bude v mém srdci.

Z textů nových skladeb pro chystanou desku, které jsi prezentoval na Facebooku, je znatelný odklon z tradičních metalových témat někam k poměrně humorně pojatým příběhům ze života. V tomto duchu se ponese celá připravovaná nová deska?
To ještě úplně nevím. Nebaví mě psát texty pořád dokola na stejná témata - smrt, peklo, válka, politika, zdevastovaná planeta… Legrační příběhy ze života podle skutečných událostí se mi celkem líbí. A hodně o tom uvažuji, že by se na novém cd objevily. Ale jestli a kolik jich tam bude fakt nevím.

Ve tvém případě tedy vzniká první text a na ten až skládáš muziku?
Nejprve skládám muziku a pak na to většinou dělám texty. Když už mám nějaké texty v šuplíku, tak je na konkrétní skladby napasuju. Někdy je musím samozřejmě trochu upravit. A když dělám úplně nový text, tak už ke konkrétní skladbě na míru.

„V říši zla“ jste točili v kapelami oblíbeném studiu Shaark, ale pro novinku zřejmě zvolíte vyškovský Davos. Proč jste se tak rozhodli?
V Shaarku jsme točili nějaké demo a poslední cd. Byli jsme tam spokojeni, ale chci vyzkoušet zase něco nového, nové lidi, postupy…

SCABBARD

Počátky SCABBARD sahají někam do roku 1992. Byla to po celou tu dobu jediná kapela, ve které jsi působil?
Jo, nikdy jsem neměl ambice být ve více kapelách najednou. Myslím si, že bych některou z kapel musel trošku šidit. Nejde věnovat stejný čas a úsilí do více kapel, aspoň já bych to neuměl.

Letos vás mimo jiné uvidíme na festivalu Sádek fest, který se těší vzrůstající oblibě. Není to vaše první vystoupení na této akci. Jak se vám na ni hrálo a jak se na letošní ročník těšíte?
Byli jsme tam myslím v roce 2019 a bylo to super. S kapelou APATHY AGAIN, co to spolupořádá, jsme kamarádi a vždycky se na ně těším. Pravdou je, že jsem tam nezvládl úplně ukočírovat nápor slivovice a měl jsem druhý den trochu okno, ale to k tomu patří. Na letošek se těším moc. Doufám, že akce proběhne a nepokazí to covidmafie.

V roce 2019 jste vystoupili i na Masters Of Rock. S jakými pocity na vaše vystoupení vzpomínáš?
Hrát na takovém festu je vždycky zážitek a máme přislíbenou účast i na dalším ročníku. Samozřejmě jestli bude. Je tam skvělá organizace, o nic se nemusíš starat. Byl to jeden z nejlepších koncertních zážitků, aspoň pro mě.

Poslední otázkou bych se rád vrátil k sedmnáctileté pauze, co SCABBARD v podstatě neexistoval. Měl jsi po celou tu dobu vizi, že se k muzice jednou vrátíš? Nebo jsi to bral tak, že kapela skončila a rovněž tvé aktivní hraní?       
Vizi jsem měl a počítal jsem s tím, že chci zase jednou znovu hrát. Ale v době, kdy jsme končili, jsem prostě potřeboval pauzu. To jsem netušil, že budu mít vážný úraz ruky a hraní budu muset odložit na víc let, než jsem plánoval. Dvakrát jsem oslovil kluky z původní sestavy, ale neměli zájem znovu do toho jít. Tak jsme se v roce 2017 s kámoši jen tak pro potěšení začali scházet, hrát si pro radost a vůbec jsme nepřemýšleli, co bude dál. Jen jsme vždycky pokecali, něco popili a zahráli si. No a postupem doby jsme se do toho postupně zase dostávali a chtěli začít i koncertovat. Bohužel už žádný z těch, co to se mnou znovu rozjížděli, nezůstal. Ale to tak bývá.

Facebook SCABBARD

Vznik: 1992
Místo: Zlín 
Styl: death/thrash metal

Diskografie:
1996 - Beginning Of Extinction
1998 - Extended Mirror
2020 - V říši zla

Sestava:
Aleš Varmuža - basa, zpěv
Tomáš Král - kytara, zpěv
Alan Vičánek - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále