Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
OCELOT – Útlocitní moralisti by naši novou desku neměli vůbec poslouchat

OCELOT – Útlocitní moralisti by naši novou desku neměli vůbec poslouchat

Vydáno: 20.08.2021 10:24 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Metal rock'n'rolloví OCELOT mají na světě novou desku "Bordell Roll". Jak už název napovídá, zřejmě se ve filozofii kapely mnoho nemění a v tomto případě je to jedině dobře. Zpěvák, baskytarista a zakladatel kapely Jindra Heinrich Novotný mimo jiné prozradí, že ačkoliv kořeny kapely sahají až někam do roku 1979, na důchod je ještě čas.


Naposledy jsme spolu dělali rozhovor před čtyřmi lety. Co zásadního se během té doby v kapele událo?
Událo se toho celkem dost – počet koncertů za rok se zvýšil, udělali jsme nové videoklipy, natočili nové album a taky jsme udělali pořádek v kapele. To máš, jako když se na jaře uklízí zahrady nebo baráky – prostě jsme udělali generální úklid. Angažovali jsme nového bubeníka – jmenuje se Fore a tím jsme posílili náš rytmický motor. Je to ještě mladík, neustále tluče do bubnů, a když je týden pauza s koncerty, tak je nervózní. Dodává nám energii a při koncertech nás žene stále vpřed. Co víc si přát?

V červenci vám vyšla nová deska "Bordell Roll". Jak byste představili desku těm, kteří ji ještě neměli možnost slyšet?
Album vyšlo 16.července, je na něm deset válů a jeho název plně odpovídá hudbě, kterou teď hrajeme. „Bordell Roll“ je píseň, kterou udělal náš kytarista Káca tím způsobem, že vzal názvy našich starých věcí, sestavil z nich text a následně potom hudbu. Název té písně se nám líbil natolik, že jsme ho hodili do názvu alba. Na albu se podílí Káca dvěma věcmi, kytarista Fofo má jednu věc a já sedm kusů. Také jsme dali prostor naší hostující zpěvačce Štěpánce Schneiderové, se kterou spolupracujeme již delší dobu, a ta zde zpívá ve dvou skladbách – „Další hajzl“ a „Ať svatí zůstanou“. „Bordell Roll“ se nedá nijak stylově zařadit do nějaké škatulky. Nahrávali jsme naživo, pouze zpěv a sóla jsou dohrávaná zvlášť. Hlavním znakem alba je dravost, syrovost, hutnost, texty jsou drsné, někdy i vulgární, nechybí černý humor, což patří k věci a myslím, že útlocitní nebo úzkoprsí moralisti by tohle neměli vůbec poslouchat. Je to prostě špinavý rock´n´roll se vším všudy, najdete zde chytlavé metalové riffy, hard rock, nádech punku a dokonce jsme nahráli i blues („Vostrá jako břitva“), z čehož mám obrovskou radost. Zatím máme na nové album kladné ohlasy a i prodeje jsou skvělé.

Aktuální CD vydáváte na vinylu. Je to první nahrávka OCELOTU, která na LP vychází. Proč jste se rozhodli vydat i vinyl a objeví se na asfaltu i vaše předchozí desky?
Vinyl, neboli LP vyjde mnohem později, protože lisovny prostě nestíhají. Vždycky jsem chtěl mít kapelu na vinylu. Jednak je to o zvuku a taky si člověk toho vinylu víc považuje. Když vezmeš do ruky elpíčko, máš pořádný kus nosiče, musíš ho vyndat z obalu, pak z druhého obalu, vložit na gramofon, až dohraje jedna strana, otočit. To je takový zajímavý proces a myslím, že člověk si té hudby pak víc váží, než když to jen naťukáš někde na displeji, pak ti fleška padne do záchodu (to se u LP nikdy nestane) a je po muzice. Vinyl je prostě náš sen, který se plní. Naše předchozí desky se můžou také objevit na LP, to se klidně může stát.

Ocelot

Během letošním ročníku benefičního Rot Kart Festu jste prodali šestnáct kusů nové desky. Na to, že se CD v dnešní době už prakticky neprodávají je to docela úspěch. Jak to vidíte vy?
No, ono jich nebylo šestnáct, ale sedmnáct, jak jsem se dověděl později. Rot Kart Fest je po všech stránkách úžasný festival a proto tam máme takové „úžasné“ prodeje. Považujeme to za velký úspěch a stejně tak pokračují prodeje i na dalších koncertech. Jestli to tak půjde dál, budeme muset udělat dolis CD. Že se CD neprodávají?  Pokud budu fanoušek nějaké kapely, koupím od ní všechno a je mi jedno, na jakém formátu to je. Prostě to chci mít doma a koupím to. Možná, že důvod neprodávání některých cédéček bude třeba v kvalitě nahrávky a tak dále. Některé kapely si dělají nahrávky v obýváku, pak to vypalují a to je možná taky důvod, proč se to neprodá. Naše strategie je tedy tím pádem jasná – nahrávka v profesionálním studiu, lisovna, ale samozřejmě, že skladby musí posluchače zaujmout. Jinak se to album k lidem nedostane.

Nahrávka vyjde nejen na CD a LP, ale chystáte i vydání na USB flash disku. Víte již nějaké bližší info, co vše budou flash disky obsahovat, jaká bude cena a kdy budou k dispozici?
Tohle řešíme postupně, ty flešky budou zřejmě dřív. Flešky jsou určené hlavně do auta, pokud nemá někdo muziku staženou v telefonu. Budou obsahovat pouze naše nové album „Bordell Roll“ ve formátu mp3 v té nejvyšší kvalitě a cenu zatím nevím, ale bude velmi přijatelná. Kromě toho si nás můžou fanoušci také stáhnout na Supraphonline, kde jsou k mání naše poslední tři alba a zhruba za měsíc se objevíme také na Spotify, iTunes, Deezer a dalších zajímavých kanálech.

Ve dvou skladbách na albu hostuje zpěvačka Štěpánka Schneiderová. Jak došlo k této spolupráci?
Se Štěpánkou se známe už dlouho, je to vynikající zpěvačka s tou správnou barvou hlasu. Je to taky skvělý člověk a pochopila, co vlastně hrajeme. Ke spolupráci došlo docela jednoduše – zavolal jsem jí a ona souhlasila s natočením první skladby. Později jsme na tuto věc udělali i videoklip („Ať svatí zůstanou“).

Jak dlouho jste měli díky koroně koncertní pauzu? Mohli jste se tak alespoň ve větším klidu věnovat přípravě nové desky?
Nehráli jsme celkem deset měsíců. Zato jsme tvrdě zkoušeli, skládali a výsledkem je nové album. Kdy to řeknu takhle blbě, tak ta pauza byla pro nás vlastně trochu přínosem, protože díky neustálému koncertování bychom asi vydali desku mnohem později a nemohli bychom ji prezentovat na letních festivalech.

Ocelot

Již nějakou dobu se na plakátech k akcím objevuje za názvem OCELOT slovo "original". Jaký má tohle důvod? Objevila se jiná kapela téhož jména?
To je taky případ. Objevil jsem kdesi nějakou kapelu se stejným názvem, není to náš revival a bylo třeba to odlišit. Doteď to nechápu. Dáš dohromady kapelu a nepodíváš se, jestli někdo někde nemá takový název. Je to zřejmě lokální záležitost, ale naše fanoušky to někdy mate. Lidé jdou na OCELOT a zjistí, že to není ten OCELOT, na který šli. Někdy ty myšlenkový pochody prostě nechápu. Tak co, uděláme kapelu? Mám parádní název – třeba Olympic….?

Už dlouhé roky spravuješ na webu OCELOTU kapelní kroniku, kde pravidelně sepisuješ zážitky z každého odehraného koncertu. To vypovídá, že tě dění kolem kapely stále hodně naplňuje a baví. Neuvažoval jsi tedy nad druhým dílem knihy "OCELOT - Až na krev"?
Aha! To je nápad. Už jsi několikátý, který s tím přišel a můžu ti říct, že už mám koncept další knihy v hlavě. Chce to však ještě čas, přece jenom od vydání mé prvotiny ještě neuplynulo tolik vody, i když se toho událo spoustu. Naši fanoušci se ptají na různé věci, proč, jak, slyšel jsem, že to bylo takhle a takhle. Takže v další knize uvedu vše na pravou míru a ti, co budou mít zájem, se dozví další naše příběhy pěkně natvrdo tak, jak se odehrály.

Nová deska je venku, koncerty se hrají, doufejme, že žádné restrikce už nedorazí. Co vše můžeme od OCELOTU v nejbližších měsících čekat?
Můžete od nás čekat hlavně koncerty, nejbližší měsíce jsou pro nás konec srpna, celé září a říjen. V listopadu a dál jsme s koncerty opatrní a uvidíme, jak bude situace pokračovat, ale rádi bychom hráli co nejvíc live, protože to nás opravdu zuřivě baví. Jenom za poslední zakázané období jsme přišli o víc jak třicet koncertů a opravdu už mě nebaví psát ke každému termínu to pitomé slovo ZRUŠENO. Dále nám vyjde v zimě LP a v plánu jsou také dva nové videoklipy. Od 1.září budeme zařazeni do pravidelné rotace Metal Heart Rádia Ostrava. Takže jsme si toho naložili až až a pokud se něco nepokaká, tak se mají naši fanoušci na co těšit.

Facebook OCELOT

Vznik: 1988
Místo: Znojmo
Styl: metal-rock'n'roll

Diskografie:
1998 - Were Fucking Crazy [live]
2002 - The Motorhell
2003 - The Sexhell
2005 - Rychlá smrt
2008 - Fuckers
2011- Časy zlý
2014 - Rock n´Roll Dog
2017 - Pekelnej stroj
2021 - Bordell Roll

Sestava:
Jindra Heinrich Novotný - baskytara, lead vocal, foukací harmonika
Radek Káca Kacetl - kytara, backing voc
Fofo - kytara, backing voc
Radim Forétar - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
apela CHINASKI oficiálně zahajuje oslavy třiceti let na scéně. Fanouškům se mimo jiné poprvé v historii představí prostřednictvím podcastů, kde se netradičně objeví v roli moderátorů. Nový kanál kapely na Herohero kromě toho... číst dále
RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
RED BARON BAND vydali v létě 2023 album "Last Chance" na CD u britského vydavatelství Roulette Record a v těchto dnech album vychází jako vinyl ve spolupráci Roulette Records s českým labelem Doupě v limitované edici 100ks na červeném... číst dále
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále