AUTUMN COLD - Je potřeba podívat se odvrácené tváři lidské společnosti do očí

Vydáno: 25.08.2021 10:26 - Víťa Magua

Pražští AUTUMN COLD hrají gothic industrial death metal a na svém kontě mají mimo loňského singlu „Liars“ taky EP „Dust of Broken Dreams“ z roku 2019. Nyní kapela natáčí novou desku. Slovo si bere zpěvák a kytarista René Čermák.
Začínal jsi v black metalových kapelách. Proč tě tento žánr přestal naplňovat, že jsi začal tvořit v ranku gothic metalu? Přestal ti black metal stačit po hudební stránce nebo ti naopak už nevyhovoval jeho filozofický podtext?
Nikdy jsem se ani jako posluchač nesoustředil pouze na jeden styl. Souběžně s black metalem poslouchám i death, doom a různé žánrové míchanice. Velkou slabost mám pro kapely s klávesami, takže byla jen otázka času, kdy se o něco podobného sám pokusím. Trochu jsem začal s klávesovou linkou experimentovat už v době, kdy jsem skládal hudbu pro NARCHOST. Postupem času jsem si začal sám pro radost skládat skladby, ve kterých klávesová linka dominovala a z toho v podstatě vznikl základ pro AUTUMN COLD.

Letos proběhly v kapele personální změny. Jak se proměnila sestava kapely?
Momentálně jsme v kapele já (kytara a zpěv), od léta 2019 Kristýna (klávesy), ta je zároveň druhým mozkem, co se týče skládání hudby. Aneta (bicí) se k nám přidala na přelomu roku a musím říct, že jsme se díky ní hodně posunuli a do budoucna budeme moct zkusit psát rychlejší a techničtější skladby. Kvarteto uzavírá Honza (basa), který se mnou v roce 2018 AUTUMN COLD zakládal a letos po svém návratu ze zahraničních studií opět obohatil naše řady.

V současné době připravujete novou desku. Můžeš o ní říct něco bližšího?
Deska ponese název “Dreams and Disappointment”. Momentálně máme hotové bicí a kytary. Materiál nahráváme ve vlastních podmínkách a posléze ho posíláme do studia Davos Otynovi, který bude mít na svědomí mix a mastering. Na albu bude devět skladeb a krom zbrusu nových na něm bude i několik předělávek z období prvního dema a EP.

Texty AUTUMN COLD nejsou nic veselého. Deprese, smrt, zmar. Čerpáš v nich ze svého vlastního vidění světa?
Já osobně věřím, že každá mince má dvě strany a rozhodně svět nevidím nějak vyloženě negativně. Každopádně v textech se zaměřuji na temnější stranu mince. Možná je to částečně i tím, jaké poslouchám kapely, ale mě osobně v metalu veselé texty nesednou. Aktuálně mě v textech hodně ovlivňuje to, co se děje ve světě. Takže se hodně zabývám rozdělením společnosti, vzájemnou nesnášenlivostí mezi lidmi, manipulací, takzvaným "matrixem", který nám tu vytváří média a sociální sítě selektováním informací a dalšími tématy. Tohle je pro mě ta odvrácená tvář lidské společnosti, které je potřeba se podívat do očí.

Působíš současně v NARCHOST a DARK METHODISM. Prioritou zůstává AUTUMN COLD? Není náročné skloubit čas všech těchto kapel?
NARCHOST i DARK METHODISM jsou momentálně spící projekty - i když je pravda, že jednou za čas napíšu nebo nahraju nějakou novou skladbu pod hlavičkou DARK METHODISM (například loňské mini EP “The Abyss”). Momentálně kromě AUTUMN COLD ještě aktivně působím v death/thrash kapele BLUE SCREEN ÖF DEATH, kde mám na starosti zpěv a texty. Dalo by se říct, že AUTUMN COLD je prioritou, ale to je dané hlavně tím, že jde o můj původní autorský projekt. Co se času týče, tak s tím problémy nemám, protože hudba je moje hlavní záliba a ostatní činnosti si plánuju podle toho. Je ale pravda, že když jsem byl v minulosti ve třech kapelách zároveň, tak to byl občas záhul.

Autumn Cold

Co se týče zahraničních akcí, mimo Slovenska jste před lety měli vyrazit například do Itálie. Povedlo se to a s jakou odezvou?
Itálie bohužel z naší strany nedopadla. Slovensko bylo super. Za sebe určitě musím vyzdvihnout koncert v Prešově, kde jsme hráli v hodně pozdní hodinu a spousta lidí už byla na odchodu. Během naší zvukovky si to ale velká část z nich rozmyslela a nakonec nám udělali perfektní kotel. Ze Slovenska mám celkově hodně skvělých zážitků, ať už jsme tam hráli s AUTUMN COLD, NARCHOST či DARK METHODISM, takže se těším, až se tam budeme někdy moct znovu podívat.

EP „Dust of Broken Dreams“ se u vás dá pořídit ve formě digipacku za pouhých 100 Kč. Zároveň je k poslechu na Spotify. Docela by mně zajímalo, jaká je komunikace mezi takovým kolosem jako je Spotify a méně známými kapelami. Jestli vše končí u toho, že písničky přiřadí k vašemu profilu nebo třeba občas pošlou alespoň symbolickou finanční částku..
Tohle alespoň v našem případě funguje přes prostředníka. Uděláš si smlouvu s nějakým vydavatelstvím (v našem případě Supraphon) a to se postará o nahrání alba na YouTube, Spotify a další platformy. Žádné ani symbolické částky jsem si zatím nevšiml, ale tuším že na to musí jít počty přehrání do tisíců (například na YouTube jsme zatím v řádu stovek). Takže za nás stále lépe funguje klasické distro (trika, CD apod.). Možná je to dané i tím, že ještě nemáme žádnou vyloženě profi nahrávku a tudíž se nám mnohem lépe daří oslovit lidi na našich koncertech.

Jak slyšíte s odstupem času vy sami zmíněné EP? Narazil jsem na nějaké recenze a některé jsou plné nadšení, jiné méně..
Vzhledem k tomu, jak jsme se za poslední roky vyvinuli, tak to jsou pro mě "těžké začátky". EP hodně naráží na své limity. Ať už je to zvuk (v té době jsme měli hodně omezené finance), to že jsem byl v growlingu začátečník a ještě mi to moc nešlo, absence živých kláves, bicích a mohl bych pokračovat dál.. Ať ale pouze nekritizuji, tak základní účel - vytvořit nástin toho, kam bychom se chtěli hudebně ubírat, to splnilo. Díky tomu se nám časem podařilo dát dohromady kompletní sestavu a najít i pár příznivců.

Jste pořadateli akce Summer Madness, která se uskuteční v srpnu v Hradci Králové. Můžeš přiblížit pár slovy o co jde?
Jde o dvoudenní akci se zaměřením na death metal a jeho blízké odnože. Vystoupí celkem devět kapel, mezi nimi například ZUBATHAA, ZODIAC a LEGION. Více informací se dá získat na našem webu nebo FB profilu.

Poslední otázkou bych ještě zůstal u akcí, konkrétně u výměnných koncertů kapel z různých koutů republiky. Některé skupiny se zklamáním tvrdí, že už do ničeho podobného nejdou, jiné je naopak vítají. Jaká je vaše zkušenost?
My s tímhle máme zkušenosti dobré. Akce většinou děláme formou nula za nula (nějaká kapela přijede zdarma zahrát na naší akci a my potom na oplátku zdarma zahrajeme na jejich akci a naopak), takže když pozveme kapelu a ona pak pozvání z nějakého důvodu neoplatí, tak o nic nepřijdeme. Jediné čeho lituji, že jsme tímhle způsobem nedělali akce už dřív... Samozřejmě samostatná kapitola je to, pokud chceš na akci nějakou známější kapelu, ty už většinou mají pevně dané podmínky. To se ale zase vyvažuje případnou vyšší návštěvností.

Facebook AUTUMN COLD 
 
Vznik: 2018
Místo: Praha
Styl: metal
 
Diskografie:
2018 - Misery and Pain
2019 - Dust of Broken Dreams (EP)
2020 - Liars (Single)
 
Sestava:
René Čermák - zpěv, kytara
Kristýna Kudláčková - klávesy
Jan Matzek - basa 
Aneta Smetáčková - bicí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení