Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
SKYLLA CZ - Návrat do minulosti? Určitě ne!

SKYLLA CZ - Návrat do minulosti? Určitě ne!

Vydáno: 17.11.2021 06:12 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Jednou z tuzemských kapel, která aktivně pamatuje dění konce osmdesátých let a po sametové revoluci přerod do "jiného světa", je tehdy heavy/speed metalová SKYLLA, v těch časech ještě bez přípony CZ ke svému názvu. Tvorba kapely začala později směřovat k thrash metalu a kapela jej zaznamenala na aktuálním CD "Tora Tora". I o něm bude řeč v následujícím povídání, kde si za kapelu bere slovo zakládající člen, baskytarista Petr Priessnitz.


Vzpomeneš si někdy ještě na dobu, kdy neexistovaly mobily a internet, hrálo se na aparáty Vermona, Delicia, přes podomácku vyrobené boostery a na poštu se chodilo s obálkami, kde byly kazety a dopisy z tehdejších kapelních fanklubů? Byly to časy, kde by ses i rád vrátil nebo jsi rád, že už je tohle pryč?
Samozřejmě, že si rád zavzpomínám na staré časy, ale určitě bych se do nich nerad vracel. Jelikož jsem vždy inklinoval k vlastní tvorbě a v té době spousta kapel hrála převzaté známé věci s českými texty a sbírali s tím slávu, my jsme se snažili vždy prorážet s vlastními skladbami. To se nám i dařilo. Bohužel nebyla nahrávací studia tak dostupná jako dnes, a nebo neuměla tento druh hudby točit. Tak bylo hodně těžké zrealizovat kvalitní nahrávku. Podle toho to taky vypadalo (smích). Takže návrat určitě ne!

V první fázi skupiny před osmiletou kapelní pauzou jste nahráli čtyři dema a v roce 1994 byly dvě vaše skladby zařazeny na sampler "Chceme tě! A ty..". Dneska už půjde o celkem zajímavou sběratelskou raritu. Na jakém nosiči nahrávka vyšla, jak jste se k nahrávání dostali a vlastníte ji ještě někdo ve fyzické podobě?
Skylla natočila od roku 1991 čtyři demonahrávky a poté jsme začali natáčet u Zdeňka Šikýře v Hostivaři už celkem kvalitní nahrávky. Byl jsem tenkrát v kontaktu s Oldou Říhou z KATAPULTU a domluvil jsem se s ním, že pod hlavičkou agentury P+R, kterou tenkrát vlastnil s Dědkem, basistou Katapultu, vydáme originál CD. Použil jsem skladby "Heaven hell and paradise" a "Infection" a přizval jsem k účasti ještě čtyři spřízněné kapely – MODRÁ ZEM, LOBOTOMIA, MANTODEA a ELIDOR. CD vyšlo v nákladu 500 ks a určitě ho spousta lidí vlastní, protože se všechno prodalo. Vylisováno bylo ještě v Loděnicích. Následně proběhlo několik společných koncertů zúčastněných kapel po ČR a nebylo to vůbec špatné období.

To nejaktuálnější co se v kapele děje, je křest vašeho CD "Tora Tora", který proběhl 30.října v Kolíně za účasti legendy S.D.I. Jak se křest vydařil?
Křest CD "Tora Tora" v Kolínském MSD byl z mého pohledu naprosto skvělý, vše proběhlo tak, jak mělo. Petr Korál krásným způsobem celou akci uváděl, hrály kapely IRAS, SKYLLA CZ, S.D.I., včetně hosta DARGI. Vše fungovalo skvěle. Navíc jsou krásné ohlasy od lidí, takže spokojenost. CD "Waterloo" z roku 2010 pokřtil Honza Toužimský z ARAKAINU a CD "Tora Tora" 2020 Reinhard Kruse z S.D.I. Takže vývoj jde nahoru (smích).

Co najdou fanoušci na vašem CD "Remaster"?
Na CD "Remaster" najdou fanoušci upravené věci z dema "Never Say No!" z roku 1994, které je celé v anglickém jazyce a čtyři skladby ze studia v Hostivaři – "Justice for us", "Heaven hell and paradise", "Infection" a "LSD". 

SKYLLA CZ

Někdy kolem roku 2000 došlo k osmileté kapelní pauze. Jaký byl její důvod?
Přiznám se, měli jsme toho zkrátka plné zuby. Nebyla nálada a každý měl své starosti s prací, podnikáním, rodinou atd. 

Co jsi dělal během těch osmi let, dal sis od muziky pauzu nebo hrál někde jinde? A co bylo impulsem k tomu kapelu obnovit?
Já jsem v této době vůbec nehrál, nevzal jsem kytaru vůbec do ruky a nevlastnil jsem ani španělku. Prostě absolutní nic. Měl jsem firmu na dopravu a zemní práce, zaměstnával jsem celkem dost lidí, takže na muziku ani pomyšlení (smích). Impulsem bylo to, že mi jednou zavolal bubeník Vašek Husa, jestli si nezahrajeme jen tak u něj v Pečkách ve zkušebně. Tak jsem řekl, že to zkusíme a ono to v nás prostě po těch osmi letech stále bylo. Tak to začalo znovu (smích).

Původní název kapely SKYLLA jste upravili na SKYLLA CZ. Bylo důvodem předcházení záměny s jinou kapelou shodného názvu?
Pro název SKYLLA CZ jsem se rozhodl ze dvou důvodů. Jednak udělat čáru za minulou tvorbou kapely, protože to byl jeden velký příběh a taky proto, že teď to děláme trochu jinak, s jinými lidmi. A jednak z toho důvodu, že na různých serverech jako Spotify a Apple music nás dávali dohromady s různými výrobci hudby s názvem Skylla z celého světa atd., takže teď v tom je naprosto jasno.

Zkoušel jsi po znovuobnovení kapely oslovit spoluhráče, se kterými jsi koncem osmdesátých let ve skupině začínal?
Se všemi, co kdy hráli ve SKYLLE jsem víceméně ve spojení, ale nikdy jsem je neoslovil. Nebyl důvod. Každý má něco jiného nebo nehraje, a tak to má být. Život jde dál.

Ve středočeském kraji vznikla řada dnes už tuzemských heavy metalových legend jako IRAS, HEVER, ATOMIC nebo ROXOR. Jak podle tebe vypadá tamní scéna dnes?
Tohle není moc otázka na mě. Já rád tvořím hudbu, ale nejsem moc konzumní typ, takže opravdu nevím. Moc tu scénu nesleduji. Občas šilhám za hranice našeho státu po nějakých vzorech, ale tady ve středních Čechách opravdu znalý současných poměrů moc nejsem.

Co vše by se dalo s metalem, jaký prezentuje SKYLLA CZ ještě dokázat? Jaké jsou vaše cíle?
Já nevím, co by se dalo dokázat, ale určitě máme plány do budoucna. Dávám teď právě dohromady podklady pro nové CD, které bychom měli točit v příštím roce 2022 a kde jinde, než ve studiu v Hostivaři. Prozradím jen, že bude zřejmě v angličtině, a když ne celé, tak určitě jeho podstatná část. No, a když situace dovolí, tak budeme určitě rádi v roce 2022 i koncertovat. To si myslím, že jsou naše cíle.

Facebook SKYLLA CZ
 
Vznik: 1989
Místo: Týnec nad Labem
Styl: thrash metal
 
Diskografie:
2010 - Waterloo
2020 – Remaster
2020 – Tora Tora
 
Sestava:
Petr Priessnitz - zpěv, basa
Dan Vecka - kytara
Adam "Ace" Singovský - kytara, zpěv
Jaroslav Rojar - bicí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
MILLIGAN – Dali jsme si za cíl na tento rok vypilovat dost materiálu na novou desku MILLIGAN – Dali jsme si za cíl na tento rok vypilovat dost materiálu na novou desku
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Rozhovory
Pro mnohé z nás bylo jméno MILLIGAN na plakátech různých akcí donedávna poměrně neznámým pojmem. Rozřešení přišlo až s debutovým albem "Play Me", které tahle death metalová parta vydala vlastním nákladem v dubnu loňského... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
JOKER’S IV - Pink World JOKER’S IV - Pink World
Vydáno: 16.04.2024 v sekci Recenze
DIGITON MUSIC – 39:25, hard rock / glam rock... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále