Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
BIKINI – Přibylo barev a různých hudebních stylů, do kterých se pouštíme

BIKINI – Přibylo barev a různých hudebních stylů, do kterých se pouštíme

Vydáno: 22.11.2021 06:14 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Do škatulky punk/rock'n'roll se toho vejde nemálo. Alespoň v podání mladoboleslavské kapely BIKINI, která nás vezme na výlet folkem, rock'n'rollem, popem, punkem, blues a možná uslyšíme i neslyšené. Skupina ve své prvotní fázi existovala jako dvoučlenné těleso, ale od roku 2015 již čtyřčlenná sestava dokončila album, s jehož vydáním se počítá příští rok. Zatím aspoň přijměte pozvání na pár slov s kytaristou a zpěvákem Mirkem Urbanem.


Při úvodu vašeho červnového koncertu z Benátek nad Jizerou jsi pronesl, že "každý koncert je teď oslava". Záznam je k vidění na YouTube a je z něj patrno, že "slavíte rádi". Jak to ale vidíte u publika? Změnilo se nějak za tu dobu, co se nehrálo? Ubylo ho nebo je naopak na akcích početnější a divočejší?
"Slavíme" rádi, to je pravda. Asi všichni muzikanti si koncertů začali vážit nějak víc, uvědomili si, jak jim živé hraní chybí, když není delší čas možné. V létě chodilo lidí na koncerty hodně, více než v období před lockdowny, byli hladoví, naopak do klubů se jim na podzim moc nechce, možná se bojí kontrol spojených s hygienou, možná si zvykli být víc doma.   

Začínali jste jako dvoučlenné těleso. Jednalo se o záměr nebo to vyplynulo ze situace, že jste k sobě nemohli do kapely vhodné spoluhráče objevit?
BIKINI ve dvou byl záměr, byli jsme přímo ovlivněni kapelou WHITE STRIPES, hráli jsme i podobnou hudbu, zpívanou anglicky. Hodně vycházela z blues, více než dnes. Byla to výzva postavit písničky tak, aby obstály i v minimalistické sestavě kytara plus bicí. Bavilo nás to, ale s novými písničkami jsem začal uvažovat o barevnějším zvuku, takže původní sestava skončila s nahráním první desky. 

Vyvrcholením první dvojčlenné sestavy bylo v roce 2006 album "Babylon". S vydáním vám pomohlo vydavatelství Sisyfos records kapely Znouzectnost a hlavně probíhala bližší spolupráce s tamním baskytaristou Goldou. V čem konkrétně spočívala a pokračuje i nadále?
Spolupráce se ZNOUZECTNOSTÍ spočívala hlavně ve společných koncertech. ZNC nás brala na svoje turné, s Goldou jsem se velice rychle spřátelil a začali jsme psát společně. On původně přetextoval naše staré písničky, které byly v angličtině. Když jsem začal psát písničky nové, rovnou jsem mu je dával k otextování, anglicky jsem už zpívat nechtěl. Texty píšu i sám, ale nejsem v tom tak dobrý jako on. Golda je výjimečný textař, jeho texty by obstály i jako básně, navíc je schopen psát neskutečně rychle. Moc si vážím toho, že mi nikdy neodmítne novou písničku. Dokáže vymyslet text, který přesně padne nejen do původního frázování, ale vystihne i náladu, kterou z písničky cítím, když ji píšu. Jsme nějak vnitřně napojeni, mám ho rád jako člověka. Několik let jsme netvořili nic, ale právě před rokem jsem začal uvažovat o tom, že nahraju několik sólových písniček jen na akustickou kytaru a spolupráci jsme obnovili. Zatím jsme spolu napsali pět písniček, první se jmenuje "Papíroví draci". Ještě dalších pět máme v plánu udělat, moc se na to těším. Nakonec z toho vznikne celé album.

Co zapříčinilo několikaletou kapelní pauzu, než jste se v roce 2015 objevili na scéně už v nové čtyřčlenné sestavě?
Pauza kapely, která nebyla nikdy myšlená jako rozpad, byla hlavně z důvodu mého zranění, měl jsem vážný úraz při jízdě na kole a musel jsem na několik operací ruky. Měl jsem strach, že už nebudu schopen hrát na kytaru, ale vše se naštěstí podařilo opravit. V období několika let vznikaly písničky, které už nebylo možné hrát jen ve dvou, tedy jsme sestavu rozšířili o baskytaru a klávesy. Přibylo barev a různých hudebních stylů, do kterých se pouštíme…

Bikini
Zpočátku jsi zpíval své texty v angličtině. Jak moc těžké bylo pro tebe jako textaře přeorientovat se na češtinu?
Čeština je těžší pro zpívání, to řekne každý zpěvák, ale pro mě má smysl se s tím poprat, když nám potom lidi rozumí. Mám rád i když jsou texty vtipné, humor v muzice mě baví a v angličtině to jednoduše nefunguje. Textovat v češtině je pro mě taky těžší, ale to proto, že angličtina snese všechno, banality zpívané anglicky nezní tak banálně. 

V roce 2018 jste úspěšně zabodovali v soutěži Skutečná liga, kde jste získali krásné třetí místo. Jaká byla vaše zkušenost v této soutěži a co vám vítězství přineslo?
Byla to naše první soutěž a byli jsme potěšeni tímto úspěchem. Hudebně nás soutěž posunula, protože při přípravě na jednotlivá soutěžní kola jsme začali o našich písničkách přemýšlet trochu jinak a došlo k dost zásadním změnám hlavně ve struktuře a stavbě písní. Tuhle zkušenost doporučuji určitě všem muzikantům. Taky pro nás bylo důležité setkání s ředitelem této soutěže Lukášem Fouskem, dnes už naším kamarádem, se kterým jsme si sedli lidsky i hudebně. Společně plánujeme další úzkou spolupráci. Díky Lukášovi se dostaneme na koncerty, na které bychom sami nedosáhli. Taky připravujeme natočení klipu s Lukášovým týmem a mnoha jeho kamarády k novému albu. To vše v roce 2022.

Co by se dalo už teď prozradit o připravované desce? Zamířili jste s realizací opět k legendárnímu Aviku?
Do Plzně se už nevracíme, desku jsme nahráli s Honzou Černým v Mladé Boleslavi a následně nám ji produkoval ve svém pražském studiu Daniel Škrášek. Je vlastně celá hotová, co se hudby týká, čekáme už jen na poslední master. Začneme řešit booklet a v roce 2022 desku vypustíme ven. Deska je hodně rychlá a veselá, vznikala v průběhu posledních pěti let.    

Bikini

Různých coverů mají kapely spousty. Ten s názvem "Nechte zvony znít" od Marty Kubišové, který máte v repertoáru, se hned tak neslyší. Proč padla volba právě na tuto píseň?
Já jsem velký milovník hudby šedesátých let. A Marta Kubišová je osobnost, které si moc vážím, její písničky mám rád a "Nechte zvony znít" je moje oblíbená písnička už od mládí. Je to určitě hodně netypický cover, ale hned jak jsme ho prvně zkusili ve zkušebně nás nadchnul a líbí se i na našich koncertech. Po prvním kytarovém riffu nikdo nepozná, o jakou písničku se jedná. Když začnu zpívat, lidi se smějí, začnou zpívat s námi, jsou překvapeni nečekanou verzí tohoto starého hitu.   

Vaše současná tvorba, to je výlet napříč žánry. Ve kterém z nich se cítíte nejlépe?
Je pravda, že hrajeme několik stylů. V současném repertoáru je kromě punku taky reggae, dokonce i swing, country, metal. Od všeho si bereme fragmenty, ale myslím si, že punk je přece jen základna, na které je vše vystavěno.

"Oslavou" jsme začali a "oslavou" taky skončíme. Kde budete v nejbližší době "slavit"? Máte připraven nějaký náhradní program, kdyby nám opět bylo "slavení" na nějaký čas zapovězeno?
My teď na zimu koncerty plánované nemáme, určitě něco odehrajeme, ale hlavně připravujeme koncerty na příští rok, na kterých budeme propagovat nové album. Práce ohledně dokončení desky je ještě dost. Chceme taky nacvičit nové písničky, takže případné omezení zimního koncertování nás moc nezaskočí. Ale na to, až se s fanoušky potkáme na nějakém koncertě se těšíme! Pro nás opravdu platí, že každý koncert je vlastně další velká oslava. 

Facebook BIKINI

Vznik: 2003
Místo: Mladá Boleslav
Styl: punk-rock'n'roll

Diskografie:
2006 - Babylon

Sestava:
Mirek Urban - kytara, zpěv
Brousek - baskytara
Hynek Šturma - klávesy
Láďa Pavlíček - klávesy
Honza Pavlíček - bicí
Borek Ondráček - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále