KURTIZÁNY Z 25. AVENUE – Čas se plně zregenerovat!

Vydáno: 01.09.2014 00:00 - Jirka Štraub

KURTIZÁNY Z 25. AVENUE – kapela, která na české klubové scéně představuje velký pojem. Skupina, která po odchodu zpěváka Simona a dalších členů prodělala regeneraci. Mikrofonu se na nějaký čas ujal duchovní vůdce hudebního tělesa kytarista Tomáš Vartecký. Tvorba, jež posléze následovala (nepočítáme-li singly, které vyšly zvlášť), je zachycená na desce „Teorie morfické rezonance“. Ta byla na svět uvedená singlem „Ubiquity 5“, jenž sklidil spíš rozporuplné ohlasy. Je však pravda, že ti, kteří si pustili „Teorii“ celou, byli v mnoha případech příjemně překvapeni. Nyní ale přichází čas posunout kapelu opět někam dál, a tak se Tomáš Vartecký obklopil novými lidmi a další mikrofon svěřil do rukou zpěváka a grafika Daniela Kurze…

DANIEL KURZ – „Nechtěl bych dělat Sofiinu volbu“

Zpěvák dnes už kultovních ATARI TERROR, který rád ve volném čase, jenž mu poskytla po jejich poslední desce snížená aktivita ATARI, spolupracuje s mnoha tuzemskými interprety, ať už graficky nebo hudebně. Není to zas tak dlouho, co si jej ale fanoušci začali spojovat s ještě další kultovní kapelou – s KURTIZÁNAMI Z 25. AVENUE, Danielovou srdcovou záležitostí. Daniel u nich funguje jako nástupce charismatického zpěváka Simona. Ale co vlastně teď ti ATARI a další projekty, jichž je tento zpěvák a výtvarník součástí?  

Jak ses vlastně dostal k účinkování v KURTIZÁNÁCH Z 25. AVENUE?
Tak, že mi zavolal Tomáš Vartecký a zeptal se mě, jestli bych nechtěl jít do K25A zpívat. Měli nějaký čas pauzu a on stavěl novou sestavu. S Tomášem se už nějaký rok známe, produkoval nám poslední desku s ATARI TERROR a taky jsem dělal booklet na poslední desku K25A, takže si na mě vzpomněl. Což mě mimochodem dost potěšilo.

Jak dlouho už sleduješ dění v KURTIZÁNÁCH? Sledoval jsi je už v období, kdy v kapele zpíval Simon? Jak ses tvářil na tvorbu, která následovala po Simonové odchodu, resp. která je zachycená i na desce „Teorie morfické rezonance“?
No, Kurtizány sleduju už někdy od roku 94, kolem 9. třídy, tenkrát jsem je poprvé viděl ve starém Futuru. Takže jejich tvorbu znám velmi dobře a deska „2000?“ z roku 97 patří pro mě mezi nejlepší desky vůbec. „Teorii“ mám taky naposlouchanou - mě baví... Jasně, mě taky hodně bavil Simonův silový projev, ale rozešli se a zbytek pokračoval dál.

Je pro tebe účinkování v KURTIZÁNÁCH velká změna oproti projektům, jichž ses účastnil předtím? Přeci jen, texty jsou v češtině a styl kapely se liší od skupin, v nichž jsi účinkoval (ATARI TERROR), nebo s kterými jsi spolupracoval (STATUS PRAESENTS, THE.SWITCH, HENTAI CORPORATION, BIKKINYSHOP, …)
Ani bych neřekl, že to je velká změna. Všechny kapely fungují dost podobně. Tady asi jen víc vnímám osobu „šéfa“ – Tomáše. A teď tím vůbec neříkám, že by nás Tomáš nějak drezíroval, ale on má velkou přirozenou autoritu, takže ho všichni ctíme. A je to hlavně jeho kapela a tak to vnímám a respektuju... A přitom nás vůbec v ničem nebrzdí. Tvůrčí volnost je absolutní, řekl bych.

Ptám se i proto, že na svém Facebooku jsi před svou premiérou s KURTIZÁNAMI tvrdil, že máš strach, že sis vzal moc velké sousto. Je pro tebe účinkování s nimi hodně velká výzva?
No, pro mě určitě. Jsem zpěvák jednoho tónu, hehe. A i když Simon nebyl žádný Pavarotti, tak tónů zvládal mnohem víc. Ani mi to tak nepřišlo, dokud jsem ty věci nezačal zpívat. Třeba „Den soud“, který mi z poslechu přišel takový, že ho dám s prstem v nose, je nakonec hrozně těžký. A jak mám tu písničku rád, tak naživo se na ni fakt netěším… Je celá nějak vysoko a nemůžu ji udýchat... A některé věci mi zas naopak hrozně sedí. Hlavně ty silovější, uřvanější... přece jen je to víc moje parketa. Takže výzva to pro mě rozhodně je a jsem za ni rád.

321

Jak se ti jeví vaše živá vystoupení. Funguje mezi vámi ta chemie, jaká by měla?
Živá vystoupení K25A se mi vždycky jevila velmi živá a taková, že bylo na co koukat. A jelikož v ATARI TERROR nejsme s Broňou taky úplně statičtí, tak možná právě proto mi Tomáš zavolal. Simon už tam nebyl a Tomáš se musel víc soustředit na hraní a zpívání. Teď jsem trochu toho pódiového divadla převzal na sebe a dredy zas lítají všude okolo, hehe. Chemie určitě funguje... i přes to, že jsem ještě trochu nervózní. Nicméně, myslím si, že ta K25A pódiová živost, která bývala ještě se Simonem, se zas vrátila.

Chystáte s KURTIZÁNAMI nějaký čerstvý materiál? Můžeme se těšit na album KURTIZÁN Z 25. AVENUE s Danem Kurzem u mikrofonu?
Doufám, že můžete. Na novém materiálu se pracuje, singl už bude hotový a něco dalšího je taky rozpracováno. Kdy bude celá deska, nedokážu říct, protože přece jen už nám není dvacet (teda až na Kryštofa) a občas nějaká ta zkouška odpadne kvůli pracovním, rodinným důvodům.

Když už jsem zmiňoval tvou častou spolupráci s různými kapelami (ať už grafickou nebo hudební), bylo to způsobené i tvůrčím tichem, které po sobě zanechali ATARI TERROR po vydání „Part III: Final Warning“? Připadá mi, jako kdybys měl v tomhle období chuť být pořád kreativní, v zápřahu a hledal, kde by ses mohl realizovat.
Mno... úplně přesně tak. S ATARI jsme po poslední desce trochu vychladli a všechno mi to hrozně chybělo. Do toho jsem ještě neměl úplně bezvadný období i mimo muziku. Takže k ATARI, kteří byli trochu stagnující, jsem si přibral ještě projekt NOSTRRROMÖ. S ním se také něco tvoří, jen to jde trochu pomaleji. Taky jsem začal víc kreslit, patlat figurky a vůbec prostě vyplňovat čas, který mi vždycky zabírali velmi aktivně ATARI. No a pak ještě zavolal Tomáš... a to jsem byl zrovna ve stavu, kdy jsem chtěl furt něco dělat, jen abych nemyslel na něco jiného, takže to bylo jako dar z nebes. A ještě ke všemu KURTIZÁNY – kapela, na které jsem v podstatě vyrůstal.

ATARI TERROR mají na tuzemské klubové scéně velké jméno. Jak ale vidíš jejich budoucnost? Jsou pro tebe v současnosti prioritou KURTIZÁNY?
V ATARI si už neděláme žádné iluze, ale začalo zase světlé období. Jak kdybych to nějak odstartoval... začal jsem hrát s KURTIZÁNAMI a najednou s ATARI zase pravidelně zkoušíme... takže jsem na zkouškách skoro každý den. Nemám žádnou prioritu. Stíhám obojí. A popravdě nikdy bych moc nechtěl dělat Sofiinu volbu. ATARI - to je druhá rodina, tu kapelu miluju a máme vlastně hotových pět nových věcí, za které se teda vůbec nestydíme. Ještě jsme neumřeli a před vánocemi bude velký koncert v Akropoli, protože slavíme deset let.
Kurtizány jsou po těch letech velká satisfakce. Vždycky jsem tajně toužil s nimi hrát. A teď s nimi hraji. A to i vlastně díky ATARI. Takže žádna z nich není priorita nebo obě jsou priority. A do toho ještě NOSTROMO... No, snad to přežiju, hehe.

319

TOMÁŠ VARTECKÝ – Vkročení do nové éry

Tomáš Vartecký – jeden z předních českých kytaristů, který spolupracoval a spolupracuje se jmény jako Anna K., LUCIE, KOLLERBAND, WANASTOWI VJECY, Daniel Landa aj. a hlavně duchovní vůdce a zakladatel KURTIZÁN Z 25. AVENUE. Právě tuhle kapelu se snaží udržet, ať se děje, co se děje. Nevzdává se a i po personálních problémech, které představovaly pro KURTIZÁNY kritické období, dal dohromady novou sestavu, s níž se chystá vkročit do nové éry skupiny.

V KURTIZÁNÁCH jsi zbyl jako jediný zakládající člen. Co se stalo, že kapelu po desce „Teorie morfické rezonance“ opustil bubeník Viking? A jak padl posléze los zrovna na Marka Macháčka z COCOTTE MINUTE?
S Bohoušem jsme se tak domluvili a Marek nám byl doporučen.

Cítíš, že jako jediný zakládající člen, který v kapele zůstal, neseš najednou za KURTIZÁNY o dost větší zodpovědnost?
Vzhledem k tomu, že na posledních pěti albech jsem téměř výhradním autorem hudby i textů já, tak ani ne.

Proč jste se rozhodli přibrat do KURTIZÁN nového zpěváka? Cítili jste, že Simon po sobě zanechal tak velkou díru, že ji je třeba vyplnit úplně novým frontmanem?
V jednu chvíli jsme zůstali v kapele společně s Rupem jen dva. Tak mě napadlo, že to uděláme trochu jinak. A pravda je, že ta díra tam byla.

 Proč jste sáhli zrovna po Danu Kurzovi? Sledoval jsi už jeho aktivity v ATARI TERROR či jeho spolupráce s dalšími kapelami (STATUS PRAESENTS, BIKKINYSHOP, HENTAI CORPORATION,…)?
Samozřejmě, nechali jsme ho nějakou dobu sledovat. A protože je dobrý, tak to byla jasná volba.

322

Je nová sestava zatím jen experimentem, který časem ukáže, co se z toho vyvrbí, nebo už pevně víte, že chcete v této sestavě s KURTIZÁNAMI pokračovat dál, ba dát dohromady nějakou novou autorskou tvorbu?
Právě jsme společně natočili nový singl „Franz Ferdinand“. Takže kdo chce, může se těšit.

Co všechno se změnilo v kapele po nástupu nových členů? Nabídly se větší možnosti ve využití repertoáru KURTIZÁN? Jsi navíc radši, že se můžeš během hraní víc věnovat kytaře a nesoustředit se ještě k tomu na zpívání?
No jasně, kytara. Zpívám pořád docela dost, ale už nemusím říkat: „Ahoj, my jsme...“

Jaká v současnosti panuje v kapele atmosféra?
Optimisticky seznamovací.

Kam podle tebe bude směřovat budoucí tvorba KURTIZÁN? V případě, že by u vás Dan zpíval i nadále, myslíš si, že byste ještě víc přitvrdili? Možná ještě víc než na „Chemii“? Dokážeš si představit, jak se muzika a zvuk KURTIZÁN na desce snoubí nejen s Danielovým čistým zpěvem, ale i growlingem a screamem?
Tak to se uvidí. Máme celkem dost materiálu. Nesmíme ale zapomínat na jednu velice důležitou změnu, a to je čeština.

Myslíš si, že s novou sestavou vstoupily KURTIZÁNY do jakési nové éry? Připadá mi, jako kdyby „Teorie morfické rezonance“ bylo takové oklepání se po Simonově odchodu a následná obměna předzvěst dalšího období.
Líp bych to neřekl. Díky za zájem, snad se nový singl bude líbit.

320

Sestava:
Tomáš Vartecký – zpěv a kytara, Daniel Kurz – zpěv, Marek Macháček – bicí, Janík Rupprich – baskytara, Kryštof Bartakovič – Kytara

Diskografie:
1993  Ubiquity
1995  Strach
1997  2000?
2002  Medium
2005  Chemie
2009  Teorie morfické rezonance
2011  Gagarin (singl)
2012  Mozkonaut (singl)

Odkazy:
http://bandzone.cz/kurtizanyz25avenue
http://k25a.com/



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení