Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
THE REMEDY - V současné době máme hromadu plánů, ale minimum času

THE REMEDY - V současné době máme hromadu plánů, ale minimum času

Vydáno: 13.12.2021 10:18 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Na každém konci je nový začátek. Projdete-li si historii kapely THE REMEDY, zjistíte, že těch začátků napočítá děčínská rocková čtveřice hned několik. A to i přes to, že za celou osmiletou existenci hrají THE REMEDY stále v úvodním složení, Co je důvodem opakovaných startů nové éry, co má vliv na dozrávání kapely, či jak se THE REMEDY staví ke zveřejňování nových skladeb či vydání alba objasňuje bubeník Hakiss s výpomocí kytaristy Marťase.


Letos jste završili osmý rok svojí existence. Které momenty z vaší historie považuješ za nejdůležitější, na který ze zážitků, spojených s vaší muzikou, vzpomínáš nejraději? Můžeš představit současné složení THE REMEDY?
Musíme se přiznat, že těch osm let uteklo neskutečně rychle. Pořád vzpomínáme na první chvíle, kdy jsme se sešli a prakticky z nudy začali jammovat a skládat první songy. Nejdřív pro nás, pro zábavu, ale říká se, že s jídlem roste chuť, a my se chtěli ukázat i lidem. Postupně jsme i přes veškeré pracovní komplikace a minimum času odehráli x-desítek koncertů, na které rádi vzpomínáme. Ať už na menší akce, tak i na ty větší, kde jsme si zahráli s HORKÝŽE SLÍŽE, NO NAME, VYPSANOU FIXOU, OLYMPICEM a další. K současnému složení REMEDY mohu říci jen to, že se za celých osm let nezměnilo. Pořád hrajeme ve stejném složení, a to Zdeněk Humlíček alias Garf na basu, Martin Koutný alias Marťas na kytaru, zpívá, na kytaru hraje Marek Machala alias Machy a za bicími sedí Jiří Hatlapatka alias Hakiss.

Ve svém životopise máte opakovaně uvedeno „začátek nové éry“, což vrcholí v loňském roce konstatováním „začátek braní kapely opravdu vážně“. V čem se projevovaly ty začátky, co se v průběhu let u THE REMEDY tak zásadního měnilo?
Tak nějak nám po letech došlo, že pokud chceme, aby kapela někam směřovala a nesla kýžené ovoce, tak si musíme stanovit cíle a vytvořit koncept toho, jak by REMEDY měli vypadat. Našli jsme si manažerku Máju, která nás umí ukočírovat a sladit harmonogram. Zapracovali jsme na pódiové prezentaci, vymysleli jsme si svoje osvětlení, zapracovali jsme do show mlhu, osadili bannery a plachtu a začínáme experimentovat se samply. Začaly se psát nové a z našeho pohledu lepší písničky, naplánovalo se turné a pak přišel covid, který nás vrátil zpátky na zem. Myslíme, že oproti začátkům jsme dokázali dáti kapele face nebo určitou image, kterou bychom si rádi udrželi a dál na ní pracovali.

Když se někdo zeptá, co vlastně hrají THE REMEDY, jakou dostane odpověď? Co nebo kdo měl největší vliv na to, že vás oslovil zrovna tenhle styl?
Co hrají REMEDY? To je tak jednoduchý až je to složitý. Řekněme, že se pohybujeme někde mezi hard rockem a hard & heavy, tu a tam zabrousíme i k metalu či punku a něco málo si vypůjčíme. Sem tam napíšeme nějaký oplodňovák pro ženský, ale celkově nad tím moc nepřemýšlíme. Škatulkování je ošemetné. Prostě jsme rocková kapela s českými texty, co si vše píše sama. Všichni jsme odkojení na hudbě 70. a 80. let, takže inspirace přichází tak nějak sama.

Na kontě máte pět let staré téměř eponymní EP. Neuvažujete o tom, pustit se do nové desky? Nebo patříte k zastáncům teorie, že je lepší dát přednost vydání singlů či EP před delší kolekcí? Která varianta je ti bližší?
Naše debutové EP jsme natočili v roce 2015, kdy jsme všichni měli nulové zkušenosti s nahráváním ve studiu, což se možná i trošku podepsalo na celkovém výsledku. Byl to pro nás křest ohněm a jsme rádi, že jsme si to vyzkoušeli. Od té doby utekla nějaká doba a my jsme přemýšleli, co dál. Zvažovali jsme, jestli natočit kompletní desku, což bychom jednou rádi udělali, nebo jít cestou singlů a videoklipů. Došli jsme k závěru, že je nám z dlouhodobého hlediska bližší varianta jít jednou až dvakrát za rok do studia, věnovat se na plno jednomu songu a poté zainvestovat do videoklipu. V současné době to tak dělá spousta interpretů, protože být slyšet je fajn, ale lidi se rádi podívají na nějaké video nebo klip. Rádi bychom pak sesumírovali vydané singly a pár novinek na jednu dlouhohrající desku.

V čem je největší posun mezi formou aktuálních THE REMEDY a kapely v době vydání EP?
Od vydání EP jsme všichni nějakým způsobem dospěli, vyzráli a chtěl bych napsat zmoudřeli, ale k tomu máme daleko. Začali jsme pracovat na tom, aby skladby nebyly fádní a byly pro posluchače líbivé a snadno zapamatovatelné, což je ale otázkou, jestli se nám daří. Cestou agro-rocku se „zatím“ vydat nechceme, proto máme vždy o nějakou tu kudrlinku navíc a refrény o třech akordech a o rozlitém pivu také netvoříme. Promýšlíme pečlivěji celkové aranžmá skladby, zaměřili jsme se na melodickou linku zpěvu a dbáme na frázování textu. Nahrávat singly jsme začali s metronomem a navázali jsme spolupráci s hudebním producentem, který nás v našich rozletech vždy usměrní a ukáže nám z našeho pohledu správnou cestu. Tohle vše nám dříve chybělo a my se k tomu postupně dopracováváme. Je to běh na dlouhou trať a nejsme z daleka ještě u konce, ale doufejme, že jednou REMEDy posuneme na takovou úroveň, se kterou budeme všichni spokojení.
THE REMEDY_band 2

Vašim nejaktuálnějším počinem je videoklip ke skladbě „Ozvěny“, který jste komentovali dovětkem „Věnováno těm, kterým se vlastní chybou či chybou ostatních nepovedlo naplnit své cíle“. Co bylo inspirací pro tento námět?
Za „Ozvěnami“ se skrývá cesta dlouhá a trnitá. Co se týče textu, tak to byla původně spíš báseň z Hakissova pera, kterou napsal před šesti, sedmi lety v nějakém zvláštním rozpoložení a splínu. O něco málo později napsal Marťas hlavní kytarový námět a když se přemýšlelo nad textem, tak se ze šuplíku vytáhly „Ozvěny“ a ono to k sobě tak nějak sedlo. To bychom ale nebyli my, kdybychom ten song na pět let nedali opět k ledu a nepočkali, až dostatečně dozraje k natočení a vydání. S naším producentem jsme pak vymysleli další kytary, kvůli frázování jsme lehce poupravili text a při čtení finálního textu se nám v hlavě vytvořil námět pro klip, který aktuálně můžete vidět. Nejedná se o nějakou naší konkrétní zkušenost, ale myslíme si, že spousta lidí si někdy položilo otázku – „kým jsou teď a kým by byli, kdyby svůj boj neprohráli“. A přesně těmto lidem jsme chtěli věnovat tento song.

Je pro Tebe text důležitou součástí písně? Jaká další témata THE REMEDY oslovují?
Textům věnujeme aktuálně velkou prioritu a snažíme se nad texty více přemýšlet a dát do nich nějakou myšlenku, vzpomínku nebo příběh. Nikdo z nás není kovaný textař a víme, že jestli je někde nějaká slabina - tak zde. Ale společně se snažíme text nějak ucelit a učesat, ne vždy se to zatím asi povede, ale makáme na tom. Bylo by možná snazší si nechat texty od někoho psát, ale to my neděláme, vše jde z nás a asi ještě nemáme koule na to, abychom na té úrovni, kde se aktuálně pohybujeme, zpívali o silných a zásadních tématech, která by nám stejně nikdo upřímně nevěřil.

O studiu HollySound, kde vznikl singl „Ozvěny“ se vyjadřujete jako svém „dvorním“ nahrávacím studiu. Proč tahle volba, čím vás práce Martina Hollandra zaujala nejvíc?
Na Martina Hollandra jsme de facto přišli náhodou. Původně jsme jeli nahrávat k našemu kamarádovi Petru Nedbalovi do jeho studia Equasi, které se nacházelo ve Cvikově. Petr byl v době nahrávání ale mimo a tak si nás vzal na starost právě Martin "Holly" Hollandr, který do studia dojížděl. Zjistili jsme, že Holly je v první řadě opravdový profesionál, skvělý muzikant, ale hlavně absolutní pohodář a neskutečně pokorný člověk. Nějakým způsobem zapracovala chemie, my jsme si sedli, stali se z nás přátelé a teď na Hollyho nedáme dopustit. Nahrávání s ním je vždy neskutečná škola, ale on nás tím vším dokáže nenásilně provést a vymačkat z nás to nejlepší. Navíc je skvělé slyšet i názor dalšího muzikanta, který není v kapele přímo zainteresován a umí jednotlivé písničky posoudit a posunout do jiných rozměrů, takže nám v tomto ohledu pomáhá i z producentského hlediska. Nemá to s námi jednoduché, ale věříme, že to dělá rád. Jsme přesvědčení o tom, že kdybychom šli kamkoliv jinam, kde by nás jen nahráli s tím, co přineseme, tak si asi do životopisu právě opět píšeme – začátek nové éry. (smích) Těšíme se na další nahrávání, které nás čeká v půlce prosince letošního roku, tak snad na nás bude hodný.

Jak v THE REMEDY vznikají skladby, je to společný pelmel nápadů nebo máte mezi sebou dominantního autora, který se stará o většinu vaší tvorby?
Na tvorbě písniček se větším či menším dílem podílíme všichni, ale kostru písniček a hlavní kytarové náměty tvoří kytaristi Marťas s Machym. Machy si většinou ještě vymyslí zpěvovou linku a společně to pak nějakým způsobem poskládáme. Na textu většinou pracujeme ve třech, a to Garf, Hakiss a Machy. Buď jej píšeme jako jednotlivci sami za sebe nebo si nad tím společně sedneme a něco sesmolíme. Zkoušeli jsme různé varianty psaní písniček, kdy jsme nejdřív měli text a k tomu jsme dopsali hudbu, ale v současné době to děláme obráceně, vymyslíme riffy a aranže skladby, nafrázujeme melodickou linku, kterou svahilštinou nazpíváme, vybereme téma a na něj pak napíšeme již naslabikovaný text.

Existuje ve vašem repertoáru skladba, na kterou se na koncertě těšíš nejvíc, že si ji zahraješ? A čím bys nalákal ty, kteří o vás dosud neslyšeli, na váš koncert?
Hakiss: Já se nejvíc těším na song "Pódiová". Je to svižnější kytarová písnička s melodickým a zpěvným refrénem. Hrajeme ji vždycky ke konci našeho repertoáru a já se na ní od začátku koncertu neskutečně těším. „Pódiová“ je o životě muzikanta, o hraní na pódiu a o pocitech, které nám to přináší. Je to písnička, která dokáže lidi nakopnout a myslím si, že je mezi našimi fanoušky oblíbená. Věřím, že i u kluků z kapely patří mezi nejoblíbenější.
Marťas: Já se těším na „Vítej tady“, myslím si, že s „Pódiovou“ jsou to asi naše nejsilnější věci. Aktuálně se ale těším na to, až zahrajeme poprvé živě „Ozvěny.“ Máme od lidí celkem velkou a pozitivní zpětnou vazbu, že jestli jít na REMEDY, tak aktuálně kvůli „Ozvěnám“.
THE REMEDY_band 3

Jak se covidová opatření podepsala na životě kapely? Měla nějaký zásadnější vliv na vaši činnost nebo vás jen tak minula?
Myslím, že situace kolem covidu v ČR, ale i ve světě se dotkla snad každého člověka. Sami jsme to jako kapela zažili, kdy jsme museli začátkem roku 2020 zrušit rozjeté klubové turné po Čechách. Koncertů bylo méně, pořadatelé se báli a stále bojí akce pořádat. Lidé se bojí na akce chodit. Situace a opatření se dokáže změnit během jednoho dne a podnikání v zábavním průmyslu a kultuře je v současné době velmi nestabilní. Vypadalo to, že v roce 2021 se konečně začne blýskat na lepší časy a už tu máme další omezení. Uvidíme, co přinesou další měsíce, ale pevně věříme, že bude lépe.

S jakými ambicemi jste THE REMEDY zakládali, co z nich se vám již podařilo splnit a čeho by si s kapelou rád dosáhnul? Jaké mají THE REMEDY nejbližší plány?
Za vznikem REMEDY stojí chuť si jednou za čas zajammovat a zkusit napsat nějaké písničky. Myslím, že při vzniku nikoho z nás nenapadlo, že by se z toho mohla stát plnohodnotná kapela, která bude spousty víkendů trávit v dodávce cestou na koncerty. Nikdo z nás si od REMEDY nesliboval nic víc, než pár hodin bezstarostného hraní týdně, nicméně uteklo osm let a z nezávazného projektu pár mladých kluků se stali dnešní REMEDY, které baví tvořit nové songy, jezdit na koncerty, vymýšlet nové a nové věci, které by kapelu posunuly dál a doufejme, že nám to vydrží co nejdéle. Ze známých jsme se stali skvělými kamarády a druhou rodinou. I když se dost často nesnášíme, tak se máme rádi a víme, že nám to takto prostě "ne"FUNGUJE. (smích) Ještě stále asi naivně věříme, že se jednou dostaneme na velké pódium mezi „áčkové“ kapely a hudba se stane nedílnou součástí našich životů víc, než tomu je doposud. Baví nás poznávat nová města, nové kluby, nové kapely, získávat nové fanoušky a mít možnost si zahrát s kapelami, které nás ovlivnily a stále nás ovlivňují. Snad nám to zůstane co nejdéle. V současné době máme hromadu plánů, ale minimum času. Aktuálně se chystáme do studia k Hollymu, kde bychom do konce roku rádi nahráli dva nové singly. Poslední půlrok také makáme na akustické verzi našeho setlistu a chtěli bychom ho na jaře přehrávat v nějakých kavárnách a třeba i klubech. Plánujeme koncerty na rok 2022, bereme to optimisticky, takže počítáme s tím, že kovid brzy ustoupí. Uvidíme, co vše nám rok 2022 přinese.

Facebook THE REMEDY
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále