Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
RESURRECT - Zda se návrat EXHAUSTOR podaří? To člověk nikdy neví

RESURRECT - Zda se návrat EXHAUSTOR podaří? To člověk nikdy neví

Vydáno: 07.02.2022 10:40 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Při prohlížení starých fanzinů jsem narazil na tituly dávno zaniklé thrash/black metalové kapely EXHAUSTOR. Ta během své existence v letech 1988-1993 zažila zlaté časy tuzemského metalu a zanechala po sobě tři dema. Do tohoto výčtu nepočítám CD se záznamem koncertu z roku 1990, které vyšlo v roce 2011 pod názvem "Live Metal In Paris". Po ukončení činnosti EXHAUSTOR sestava pokračovala ve skupině MASTROYANY, až na kytaristu a zpěváka Ludvíka Poláčka, který na čas skončil s muzikou docela. V roce 2013 o sobě dal vědět v rámci thrashového projektu RESURRECT.


Fanziny mi přišly v roce 1990 z tehdejšího fanklubu kapely. Ač EXHAUSTOR pocházel z okresu Bruntál, sídlo fanklubu jste měli v Praze. V době bez mobilů a internetu byla komunikace o dost náročnější, i když časy s chozením na poštu, posíláním obálek a kazet měly taky své kouzlo. Jak na tyhle časy vzpomínáš?
Ave metal! Úvodem bych chtěl pozdravit tehdejší, ale i stále současné fans již neexistující bandy EXHAUSTOR a také fans mého aktivního sólového projektu RESURRECT. O chod fanklubu se tehdy starali "Pražáci" -  AR Lukávo (Petr Lukavský) a jeho pravá ruka - příšera Větrák (Zdeněk Větrovský). K této spolupráci došlo na jakémsi "ozdravovacím pobytu" s bubeníkem a zároveň kapelníkem Zetorem (Martin Rechtorik). Chod F.C. šel téměř mimo mě. Já jsem se především věnoval skládání muziky. Vždy jsme dostali jednou za čas poštu, přečetli si, co je nového, doplnili jsme info do fanzinu (Bulletin report), dodali nový materiál a zpět poštou směr Praha. Tak to tehdy fungovalo a je na co vzpomínat. Myslím, že jsi do toho musel dát o to více metalového srdce.

Exhaustor

Dodnes existuje databáze všech tehdejších členů fanklubu. Co všechno se vám z dávné doby podařilo zachovat?
O tyto záležitosti se staral především Martin "Zetor", který vytvořil kroniku "History Exhaustor", za to velké díky. Já jsem neměl po rychlém odchodu z kapely téměř necelých cca dvacet let žádný záznam, ani artefakt. O to více mě velice mile překvapilo, když mi Martin "Zetor" History, CD a fanziny předal. Díky tomu si toho můžu více připomenout. Momentálně se pokouším přes sociální sítě vyhledat bývalé členy F.C. EXHAUSTOR a už jsem s některými v kontaktu. Taky velice rádi vzpomínají na to, co přišlo tehdy poštou.

Exhaustor
Vedl jste si někdo podobné statistiky u koncertů, kolik toho EXHAUSTOR za dobu své existence odehrál? Vzpomeň nějaké vydařené akce..
Jestli si někdo z kluků vedl databázi koncertů doopravdy nevím. Vve své podstatě každé vystoupení, ať už pro fans ve zkušebně, na menších akcích nebo větších koncertech, bylo vždy něčím ojedinělé a zajímavé. Jak se ale říká, na první nezapomeneš. Záznam je na CD "Metal Moravě - Morava metalu (Velký Týnec)". I když to zpočátku v šatně vypadalo na pohodu, tam se mi nervozitou tak rozklepaly ruce, že jsem nebyl schopný zapojit kytarový efekt. Opřel jsem si obě ruce o podium, až poté se to povedlo. Při rozehřívacím intru jako bych měl na rukou železné rukavice. Pak nastoupil adrenalin a nechtěli jsme přestat hrát. Tam proběhly ty pravé emoce.

Exhaustor

V září roku 1990 jste s EXHAUSTOR účastnili legendárního, i když nechvalně proslulého festivalu Metal Massacre v Litvínově. Došlo na něm k úmrtí fanouška, řada kapel neodehrála.. Jak tehdy dopadl EXHAUSTOR? A jaké jsou tvé vzpomínky na tuto akci?
Jo, velká škoda, že to tak dopadlo. Strastiplné cestování (Rýžoviště - Litvínov = cca 370km) ve dvou plně obsazených osobácích (Škoda 110l), kmenový fans, my tři a vercajk. Ráno při příjezdu do areálu jsme pod širákem ve spacácích našli naše "Pražáky" ředitele F.C. a potom půl dne čekali a kecali s ostatními členy fanklubu. Když už se naše vystoupení blížilo, tak se stala ta nešťastná událost. Dohrály jen legendární kapely. Noviny pak psaly, že festival dosáhl svého názvu. No a potom opět strastiplná cesta zpět, ale nakonec jsme to, i na počest R.I.P. řádně zapili.

Exhaustor                                          EXHAUSTOR a KRABATHOR rok 1991

Po ukončení existence EXHAUSTOR baskytarista Milan Jančík a bubeník Martin Rechtorik pokračovali v death/thrash metalové kapele MASTROYANY bez tvé účasti a ty sis dal s muzikou pauzu. Proč ses tak rozhodl?
Po rychlém a velmi vypjatém odchodu z kapely EXHAUSTOR, který popisuji v textu "Restorer§Resurrect" v projektu old scholl thrash metal RESURRECT, jsem si našel zaměstnání ve středních Čechách. Já v Čechách, moje rodina na Moravě. Potom jsme zde koupili rodinný dům určený k rekonstrukci, takže nezbyl ani čas, ani myšlenky a chuť věnovat se muzice. Nějak jsem chtěl od toho celého utéct.

Vrátil ses v rámci thrash old school projectu RESURRECT v roce 2013. Během té doby jsi nebyl nijak hudebně aktivní? Tvořil jsi alespoň doma do šuplíku?
V roce 2012 jsem se rozhodl, že si opět koupím kytarový aparát, jen tak na domácí hraní. Začínal jsem být znovu v kontaktu s Martinem "Zetorem", tak mě napadlo ho oslovit, jestli bychom nemohli něco zkusit přes internet. Satanžel to nevyšlo, tak jsem se do toho pustil sám, neznaje vůbec IT technologii. Zachovaly se i nějaké nahrávky z roku 1993, musím říct, že dost deprimující, asi už na mě v té době něco doléhalo. Tak jsem vycházel z některých kytarových riffů a volně jsem navázal na nedokončené dílo "Luciferův trůn".

Resurrect

Proč vznikl RESURRECT jako "projekt jednoho muže" a ne plnohodnotná kapela?
Samozřejmě jsem se pokusil oslovit pár muzikantů z blízkého okolí. Párkrát jsme si "zajamovali", ale skončilo to nedostatkem času, u jiných jen plánováním u piva a u poslední nabídky také velkou vzdáleností.

Jak to vypadá s novým počinem do diskografie RESURRECT? EP z roku 2016 je prozatím jedinou vydanou nahrávkou?
Po zdokonalování se v IT technologii tvořím nové skladby. Je to ovšem časově náročné. Skládání se věnuji jen v zimním období, pak to posílám na mastering do HELLROOM studia v Indonésii, což je zajímavá zkušenost a komunikace, mezitím nějaké focení, abych měl materiál na tvorbu klipů, také starost o internetové stránky a sociální sítě. Díky focení jsem si mohl udělat malý merch. Musím poděkovat Dark Art fotografce Tině Levin a jejímu týmu. Reálné osoby, reálná krev, reálná kůže ke klipu „Edward Edie Gein“. Tak snad se mi letos podaří rozšířit "Blackness iss..." o druhou epizodu: "Zrození-Znetvoření-Zneuctění-Zatracení" + bonus pro fans EXHAUSTOR. Mám v plánu vydat i DVD. Uvidím, jak to vše půjde, v neposlední řadě i finančně.

V textech RESURRECT vycházíš ze skutečných příběhů. Jaká témata nejčastěji vyhledáváš?
Texty na prvotním EP "Blackness iss..." byly použity a částečně pozměněny z nedokončeného díla "Luciferův trůn" kapely EXHAUSTOR. Jeden text "Tančí s ďáblem" mi napsala dcera Veronika. Texty jsou zaměřeny na globální a sociální problémy, lidské závislosti a vyznání víry. V nové epizodě "Zrození-Zohavení-Zneuctění-Zatracení" chci dost nekompromisně poukázat na to, že lidé a jejich činy jsou od nepaměti stále totožné a že může být i dnes hůř. Začalo mi vadit, jak se neustále opakuje "dříve bylo lépe, lidi na sebe byli hodnější, to se dříve nedělo atd...". Tak jsem k tomu přistoupil dost kontroverzně a na základě skutečných příběhů opovrženíhodných osob jsem přepsal moji myšlenku.

Resurrect
Bubeník Martin Rechtorik v jednom z rozhovorů nevyloučil návrat EXHAUSTOR. Stane se tak?
Jestli se návrat EXHAUSTORU podaří? To člověk nikdy neví. Já tuto otázku dostal minulý rok přes jeden rockový festival. Zatím k návratu nedošlo, tak jsem se stal aspoň tváří tohoto festivalu. Rád bych si s klukama znovu zahrál, ale už jen tak komorní garážové vystoupení. Velice děkuji za možnost rozhovoru a třeba zase někdy příště.

EXHAUSTOR  
Bandzone EXHAUSTOR
Vznik: 1988
Místo: Ryžoviště
Styl: thrash|/black metal
 
Diskografie:
1990 - Devastation Of Sepulture
1990 - Nekrofilie
1990 - Live
 
Sestava:
Ludvík "Koláč" Poláček - kytara, zpěv
Milan "Maxa" Jančík - baskytara
Martin "Zetor" Rechtorik - bicí
 
RESURRECT
Facebook RESURRECT
 
Vznik: 2013
Místo: Velim
Styl: thrash metal
 
Diskografie:
2016 - Blackness iss..
 
Sestava:
Ludvík "Restorer" Poláček -  kytara, basa, zpěv, samply, aranže bicích

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina HEX predstavuje svoju letnú pesničku "Iná ako ostatné", ktorá je doslova iná ako ostatné už len tým, že vznikla v spolupráci s vokálnym triom SERENADERS’ SISTERS. Táto zaujímavá kombinácia v spojení s vtipným textom a... číst dále
Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Své již třetí album chystá kapela MARZ frontmanky Markéty Zdeňkové letos na podzim. Nyní z něj představuje píseň "Jen tak", která inspiruje k tomu žít přítomným okamžikem. Živě ji můžete slyšet na koncertě v pražském... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále