Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
David Pomahač vydává singl Dovolená a ohlašuje druhou sólovou desku

David Pomahač vydává singl Dovolená a ohlašuje druhou sólovou desku

Vydáno: 30.03.2022 06:47 v sekci Aktuality - Czech Blade

Singlem "Dovolená" ohlašuje zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista David Pomahač (ex-KIESLOWSKI), vydání druhé sólové desky s názvem "Neviditelný". Ta vyjde 19. dubna u vydavatelství Minority Records. Album vzniklo ve spolupráci s oceňovaným hudebníkem a producentem Martinem Hůlou aka Bonusem. 

„Má práce s Davidem začala přes remixy pro KIESLOWSKI, na výroční koncert jsem připravoval nové aranže starých písní a několikrát s nimi taky hrál. Později jsme se dohodli, že bych produkoval další desku KIESLOWSKI. K tomu sice nedošlo, ale začali jsme se s Davidem scházet a točit společně. A tak vznikl "Neviditelný". Ten proces byl zajímavý, všechny skladby vznikaly v podstatě ze záchytů různých společných mikromotivů a smyček. V první fázi jsme používali hlavně syntezátory a samplery, materiál jsem pak zaranžoval do písňovějších tvarů a David k nim napsal texty,“ říká ke vzniku nahrávky Hůla.

Texty alba "Neviditelný" jsou ovlivněny mikro příběhy lidí kolem Pomahače i sci-fi, především dílem anglického spisovatele H. G. Wellse. Právě slova úvodu utopického románu Lidé jako bozi jsou zakomponována i v písni "Dovolená". Autorkou videoklipu je německá ilustrátorka a animátorka Heike Mayhoferová.

„Když pracujete víc, než musíte, uspokojení se nedostavuje, smysl se v návalu denních úkolů ztratil vystřídán nudou a rutinou. Začnete snít a plánovat dovolenou, odpočinek…možná cestu do vesmíru, možná definitivní. Stejně jako pan Barnstaple v Lidé jako bozi. Pan Barnstaple poznal, že naléhavě potřebuje dovolenou, a neměl, s kým by jel, ani neměl kam jet. Byl přepracován. A domov ho už nudil,“ přibližuje inspiraci Pomahač.

Na desce "Neviditelný" hostují houslistka Jenovéfa Boková, violoncellistka Marie Dorazilová i Davidův syn Jáchym Pomahač, který ho doprovází na koncertních pódiích.

První veřejný poslech alba proběhne 19. dubna v pražském Rekomandu / Polí5, kde bude možné zakoupit číslovanou limitku vinylu "Neviditelný". Ta obsahuje prémii v podobě dubové verze desky z dílny Martina Hůly, Petra Kloučka a Tomáše Karáska aka Gaexe, a také originální polaroidové a instaxové fotografie. Digitální verze alba a CD obsahují bonusový track "Bez konce".

David Pomahač je zakladatel známého urban folkového dua KIESLOWSKI. Zanechal stopu v kapelách BEZ PEŘÍ, HOUPACÍ KONĚ, hrál v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy, v posledních letech doprovází také písničkářku Imu Tevu. Na jaře 2020 vydal sólový debut "Do tmy je daleko" v produkci Tomáše Havlena (POST-HUDBA, ZVÍŘE JMÉNEM PODZIM, SPOMENIK, atd.). Kromě sólové tvorby je autorem podcastu Na kafe s Davidem Pomahačem.

Křest alba "Neviditelný" proběhne 19. května v pražském Café V lese. Na nejbližší koncerty pak můžete zavítat 6. 4. na Red Bird Festival v MeetFactory v Praze, 20. 4. do Hudebního bazaru v Ostravě, 21. 4. do opavského klubu Art, 22. 4. vystoupí David Pomahač v novojičínské Galerce a 29. 4. v Modrém Trpaslíkovi v České Třebové.

David Pomahač - Dovolená
Facebook David Pomahač


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále