AHARD – Chceme dál bavit sebe i lidi

Vydáno: 03.08.2022 10:40 - Víťa Magua

"Za dvanáct let jsme mezi handicapované spoluobčany rozdělili přes 1 400 000 Kč a máme v plánu v tom pokračovat", říká v následujícím povídání kytarista a zakladatel heavy metalových AHARD Ivan Jekielek o kapelou pořádaném benefičním festivalu Rocktherapy. Nemohli opomenout ani aktuální změny v sestavě skupiny, a došlo i na to, jak kapela prožívala nedávno proběhlé covidové restrikce.
Naposledy jsme spolu byli v kontaktu po vydání CD "Devítka", tedy před dobou covidovou. Jak jste prožívali "pandemické" časy, kdy se nemohlo na pódia?
Byla to celkem "divná" doba, protože bylo i období, kdy se nemohlo z okresu do okresu, takže jsme nemohli ani zkoušet. Ale přežili jsme, byli jsme v kontaktu přes internetové kanály, prostě jsme tak nějak "pracovali z domova". Takový hudební "home office" (smích).Doma jsme pracovali na nových skladbách a čekali, až covidový čas pomine.

Dá se říct, že díky covidu vznikly skladby, které by jinak nebyly, protože by na ně nebylo tolik času?
To si nemyslím. Na nových skladbách se pracuje průběžně, hlavně zpěvák Honza Bernátek. Jen na to bylo více času, ale je pravda, že v době covidové, někteří z nás, hudebně zlenivěli. Já určitě (smích).

Absolvovali jste během doby, kdy se živě nehrálo, jeden online koncert. Jak hodnotíš tuto událost? Jaké to bylo hrát bez odezvy publika?
Byla to zajímavá zkušenost. Ohlasy byly v komentářích na Facebooku, které nám v průběhu koncertu četli z režie a my na ně odpovídali. Následně takto koncertovala celá řada hudebníků. Bylo fajn takovýmto způsobem potěšit posluchače a fanoušky, kteří byli odkázáni pouze na internetovou komunikaci.

Řada skupin a promotérů začala pracovat s koncepcí, že přes léto bude situace ohledně různých tzv. pandemických opatření klidnější a plánují koncerty a velké akce spíše na letní měsíce. Kapely vymýšlí činnosti na podzim a zimu, kdy by zase podobná opatření mohla vstoupit do hry. Pracujete s nějakou podobnou alternativou nebo necháváte věcem volný průběh?
Necháváme tomu celkem volný průběh. Všichni máme svou civilní práci a také různé koníčky a jiné aktivity. Někdo si mákne na baráku nebo na zahradě, já jsem začal hrát závodně šipky, takže ne jen muzikou je člověk živ.

Co se přes zmíněná úskalí povedlo, byl 12.ročník vámi pořádaného festivalu Rocktherapy. Jak jste byli s loňským ročníkem spokojeni? Přinesl loňský ročník potřebným očekávanou finanční pomoc?
Rocktherapy se uskutečnilo bez pandemických opatření. Lidí ovšem bylo méně, než jsme čekali. Stále byli opatrní a mnoho z nich se bálo navštívit hromadnou akci. Ale i tisícovka rockových fanoušků dokázala vytvořit super atmosféru a festival dopadl dobře. Každý z pořádaných ročníků přinesl finanční pomoc. Ten loňský přes 120 000 Kč. Za dvanáct let už jsme mezi handicapované spoluobčany rozdělili přes 1 400 000 Kč a máme v plánu v tom pokračovat, i když je doba zlá a sponzorů festivalu hodně ubývá.

To je úctyhodná částka. Jak vypadá letošní ročník? Co se chystá a komu hodláte výtěžkem z festivalu pomoci?
Letošní ročník je připraven. Výtěžek půjde pro – SONS – sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR pobočka Orlová. Veškeré info je na webu: www.rocktherapy.cz.

Od vaší poslední desky jsem zaznamenal jednu změnu v sestavě. Kdo se s kým vystřídal a proč?
Změny v kapele jsou dvě, celá rytmická část je nová. Nejdříve loni proběhla výměna na postu baskytaristy, kde je momentálně Mirek Čajka a letos došlo k výměně na postu bubeníka, kde je nyní Viliam Csonka. Obě výměny proběhly v klidu a na základě dohody. Myslím si, že momentálně je kapela v nejlepším lidském složení. Opravdu jsme si sedli "na pohodu" jak lidsky, tak i hudebně.

Ahard

Když jsi kapelu před lety zakládal, lišily se tvé cíle a vize od těch dnešních? Jsi spokojený s tím, jak AHARD  funguje dnes nebo bys něco přece jen měnil?
AHARDU bylo letos v únoru patnáct let. Samozřejmě, že při založení kapely má asi každý muzikant vysoké ambice. Realita však většinou bývá jiná, než jakou si představujeme. Dnes to není jen o hudebním umění, ale hlavně o penězích a kontaktech. Myslím, že na amatérskou kapelu toho AHARD dokázal "celkem dost". Mohlo to být samozřejmě lepší, ale třeba i horší. Současné fungování AHARDU je takové "na pohodu". Nic zbytečně nehrotíme, nemusíme za každou cenu vystupovat každý víkend. Myslím, že budeme dále tvořit nové věci a chceme dále bavit sebe i lidi. Prostě žádná křeč ani stres. Už máme své roky, tak si to chceme jen užívat.

Pracujete na nových skladbách, půjde opět o klasický AHARD? Má posluchač očekávat nějaká překvapení, třeba s přesahem do jiných škatulek rocku a metalu?
Myslím, že žádná extra změna to určitě nebude. Asi i tady funguje, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Co by mělo a myslím, že i bude posunem, to by měl být celkový zvuk. Určitě budeme chtít, aby skladby zněly současněji a věřím, že se nám to podaří. Stylově to určitě bude podobné. Skladby skládá hlavně Honza (zpěvák) a já. Snažíme se do skladeb přidávat nové, moderní, metalové aranže, takže je možné, že v tom posluchači určitou změnu najdou.

Dočkají se fanoušci nového alba letos? AHARD vydává desky pravidelně co tři roky, předchozí album "Devítka" vyšlo v roce 2019, tak správný čas by byl..
Tento rok určitě ne. Covid vše zastavil a tím pádem i posunul. Došlo k personálním změnám v kapele, takže čas jsme věnovali souhře a nacvičování koncertního programu. Pokud vše půjde normálně, mohla by nová deska, nebo několik nových skladeb a videoklipů spatřit světlo světa v roce 2023. Na nic netlačíme, nechceme hudbu skládat pod tlakem a na sílu. Ale myslím, že podzim letošního roku bude pro AHARD dobou, kdy bude na nových skladbách pracovat.

Na koncertech občas vystupujete se skupinou herců Démoni CZ a jejich horor show. Jak jste se dali dohromady a trvá tato spolupráce i nadále?
S kluky z Demoni CZ se známe už řadu let, ještě před tím, než Demoni CZ vznikli. Projekt jsme rozjeli na zkoušku, někde se to líbilo moc, někde méně. Jen je to pro pořadatele drahé. "Cirkus" plný pyrotechnických efektů něco stojí. Vždy dávám možnost pořadatelům mít i tuto show, takže je to na nich, zda to budou chtít, a hlavně, zda to budou ochotni i zaplatit. Naše spolupráce závisí čistě na požadavcích organizátorů.

Ahard

Rýsuje se kromě Rocktherapy nějaká zajímavá akce, kde by stálo za to čtenáře pozvat?
Před Rocktherapy ještě 6.8. Radvanická Rocková Rokle,19.8.HELLPDAYS fest na Olešné a 27.8. Rocktherapy. Veškeré info je vždy na našem webu – www.ahard.cz a taky na facebookovém a instagramovém profilu.

Web AHARD
Facebook AHARD
Bandzone AHARD
Instagram AHARD 
YouTube AHARD

Vznik: 2007
Místo: Orlová
Styl: heavy metal

Diskografie:
2010 – Prachy vládnou
2013 – Planeta magorů
2016 – Freestyle
2019 – Devítka

Sestava:
Honza Bernátek - zpěv
Ivan Jeki Jekielek – kytara
Miroslav Čajka – baskytara
Lukáš Lipina – klávesy
Viliam Csonka – bicí nástroje

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení