Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
SOTURY – Začátek nové éry

SOTURY – Začátek nové éry

Vydáno: 26.09.2022 10:27 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Od vzniku jihlavských SOTURY a jejich debutu "Temné údolí" to letos bude deset let. Po odchodu zpěváka Petra Kočky dnes již čtyřčlenná sestava pracuje na písních pro třetí album a slibuje nové pojetí své tvorby. Na otázky odpovídal bubeník formace Pepa Moravanský.


Před pár dny jste otevírali svým setem benefiční festival Rocktherapy v Orlové. Jak se vám hrálo a jaké jsou vaše dojmy z této akce?
Hrálo se nám dobře, počasí vyšlo na výbornou a vše klaplo tak jak mělo. I když jsme Rocktherapy startovali, tak už tam bylo pár návštěvníků festivalu, od kterých jsme měli kladné ohlasy, což bylo super. Pořadatelé odvedli skvělou práci a za to jim moc dík.

Na festivalu jste se představili ve čtyřčlenné sestavě. V lednu opustil sestavu SOTURY zpěvák Petr Kočka. Co stálo za jeho odchodem z kapely?
Odchod zpěváka probíhal na kamarádské úrovni. Petr nám jednoho dne oznámil, že už ho SOTURY nenaplňuje a že tedy končí. Ale že kdybychom měli zájem, tak s námi ještě odehraje nasmlouvané akce. To jsme s díky a vidinou progresu kapely odmítli. Začali jsme to táhnout ve čtyřech.

Takže jste se nového zpěváka ani nepokoušeli hledat?
Po odchodu zpěváka se kapela dál pravidelně scházela, a tak nějak přirozeně vyplynulo, že se hlavního zpěvu chopil kytarista Tomy. Ten již má s touto pozicí zkušenosti z jeho předešlé kapely a vzhledem k proporcím jeho hlasu to byla jasná volba. Ovšem ani druhý kytarista Dejw nezůstává pozadu a sám se zhostil zpěvu u několika songů, čili vznikla symbióza dvou zpěvů.

Vy sami jste se letos pustili do pořádání prvního ročníku festivalu Made of Hard, který se uskutečnil v květnu v Jihlavě. Jak se vám tato akce vydařila a jaká byla návštěvnost z řad fanoušků?
Akce tohoto druhu pořádáme už řadu let, ale až letos jsme se rozhodli zařadit to do kategorie "festivalu" a zkusit z toho udělat každoroční akci. První ročník se zrovna úplně nepovedl, dorazilo cca šedesát platících. Dost možná nám to pokazilo počasí, protože to byl první den v letošním roce, který byl hezký a slunečný. Nicméně nevěšíme hlavu, víme, že jsme schopni přilákat více lidí, takže příští rok bude festival pokračovat, ale přesuneme ho až někdy na podzim nebo zimu.

Sotury
Kapelu jste založili v roce 2012 a ještě tentýž rok jste vydali album "Temné údolí". Na následující desku "Anděl zkázy" fanoušci čekali téměř osm let. Vše nahráváte ve svém vlastním studiu, což je velkou výhodou. Nenutí vás to na skladbách neustále pracovat a něco měnit, než je vypustíte ven? Může to být důvodem časového odstupu mezi prvním a druhým albem?
Řek bych, že máš pravdu, ale nebylo to jen tím, že jsme na skladbách neustále pracovali. Několikrát jsme studio stěhovali, pak nás vytopili a v neposlední řadě kapelník Dejw, který se věnuje nejen nahrávání, ale i masteringu a mixu, vždy přišel s nějakým vylepšením, aby byl zvuk co nejlepší, a tak jsme párkrát songy buď přehrávali nebo nějak jinak předělávali. Takže kdybychom CD nahrávali u někoho jiného ve studiu, asi by to bylo rychlejší...

V únoru jste oznámili práci na novém songu. Jedná se o skladbu "Vzkříšení", kterou jste hráli na letošním Rocktherapy nebo už máte hotových více novinek?
Jedná se o song "Vzkříšení", který se nachází v poslední fázi masteringu a zanedlouho půjde do světa, zatím jen v podobě mp3, a později na "Vzkříšení" natočíme i videoklip. Chtěli jsme po odchodu zpěváka udělat něco nového a přiblížit fanouškům, jakým směrem se bude kapela ubírat. Pro nás začíná nová éra SOTURY, se kterou bychom chtěli víc prorazit. Ohlasy na to jsou víc než dobré, a to nám vlévá správnou krev do žil. Momentálně se věnujeme i dalším novým skladbám, které asi naše fanoušky nepřestanou udivovat (smích).

Chystá se nějaká stylová změna? Podle nové skladby to vypadá, že po hudební stránce docela přitvrdíte.
Vždy jsme se snažili tvořit multistylově, takže už na desce "Anděl zkázy" se nacházejí tvrdší songy. Ale asi ano, vypadá to, že o něco přitvrdíme. Zase se dostáváme ke změně na postu zpěváka, už jen díky hlasu naše muzika zní a bude znít tvrději. Nové písně, na kterých pracujeme, zatím tvrdší jsou.

Sotury

Když říkáte, že pro vás začíná nová éra SOTURY, a že byste chtěli více prorazit, co tím  myslíte? Dostat se více k lidem s metalem v Česku, jaké jsou podle vás nejlepší možnosti kromě kvalitní muziky?
Novou érou SOTURY je samozřejmě myšlena změna, která nastala, a s tím spojená částečná změna stylu i celkového projevu kapely. Celkově bychom se chtěli víc dostat k lidem, vybudovat a zpropagovat značku SOTURY, aby o nás lidé věděli, poslouchali nás a chodili na koncerty. Taky bychom určitě chtěli zlepšit četnost koncertů.

Blíží se oslava deseti let kapely. Na co se můžou fanoušci těšit?
Koncert k oslavě deseti letům kapely se uskuteční 3.prosince v Jihlavě. Fanoušci se můžou těšit na speciální program, kapela bude hrát pár skladeb v různých složeních s bývalými spoluhráči. Set list koncertu bude dost možná tak, jak postupně odcházeli a přicházeli noví členové. Jako host vystoupí kapela THE REVOLT.

Co musí splňovat pořadatel, který by chtěl pozvat SOTURY na svou akci? A určitě se nebráníte ani výměnným koncertům, jaké jsou s nimi vaše zkušenosti?
Aby měl dobrý pivo! (smích). Měl by mít hlavně kamarádský a férový jednání. Tím pádem se dá na všem domluvit. Výměnné koncerty, ty už provádíme dlouhodobě a vždy všechno proběhlo bezproblémově.

Web SOTURY
Bandzone SOTURY
Facebook SOTURY
 
Vznik: 2012
Místo: Jihlava
Styl: melodic metal
 
Diskografie:
2012 – Temné údolí
2020 – Anděl zkázy
 
Sestava:
Dejw – kytara, zpěv
Tomy – kytara, zpěv
Seny – baskytara
Pepa – bicí nástroje

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina HEX predstavuje svoju letnú pesničku "Iná ako ostatné", ktorá je doslova iná ako ostatné už len tým, že vznikla v spolupráci s vokálnym triom SERENADERS’ SISTERS. Táto zaujímavá kombinácia v spojení s vtipným textom a... číst dále
Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Své již třetí album chystá kapela MARZ frontmanky Markéty Zdeňkové letos na podzim. Nyní z něj představuje píseň "Jen tak", která inspiruje k tomu žít přítomným okamžikem. Živě ji můžete slyšet na koncertě v pražském... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále