Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
PERSEUS - Lidi se musí naučit lásce ke všemu na světě

PERSEUS - Lidi se musí naučit lásce ke všemu na světě

Vydáno: 17.10.2022 10:36 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Pokud bych měl vybrat slogan a motiv, který mi letos v hlavě uvízl nejsilněji, stoprocentně by se mezi žhavými kandidáty ocitlo mrazivé „Letí, letí, letí, sedm dětí…“, kterým olomoučtí PERSEUS udělali skvělou tečku za svým albem „Mor“. Z něj sice dýchá poměrně ponurá atmosféra, ale frontman Mirek Spilka, kterého v odpovědích doplnil kytarista Honza Krmela, uklidňuje, že skoro všechny skladby nakonec skončí dobře…


Osm let dělí obě vaše alba. Čím to, že se doba mezi „Říší vlků“ a „Morem“ vydatně natáhla?
Mirek: Tak, pro nás hektická doba. Několik zkušeben, několik kytaristů i výměna bubeníka. Do toho covidové šílenství. K tomu připočtěme systém, kdy lidé pracují od nevidím do nevidím. Další čas jsme potřebovali na naučení a sehrání těch písniček. Jsou poměrně náročné na herní kvalitu.

Oproti „Říší vlků“ jsi autorsky ustoupil trochu do pozadí. Jak došlo k tomu, že se autorský tým u PERSEA takhle rozšířil?
Mirek: Pochopil jsem, že to nemusí být na mě. Jsme parta, ve které je každý muzikant schopen složit kvalitní skladbu. Mně kluci přenechali zpěv a text. Kluci v kapele jsou zdatní muzikanti. Plně jim důvěřuji a na „Moru“ dokázali, že jsem se nemýlil. Dělal jsem jen jednu skladbičku a to mi ještě kluci pomohli s aranží. Takhle budeme pokračovat i do budoucna.
Honza: Navíc nám prostřídáním kytaristů, které Mira zmiňoval, přišel ještě další autor. Po Jeffovi (Jarda Jeff Novák) zůstaly dva super songy, které jsme s jeho svolením také nahráli a Jirka Ambros, který přišel po něm, složil výborného „Vizionáře“. Na další placku nám snad sestava už zůstane a autorů už nebude jako postav na orloji. (smích)

Vedl autorský boom k tomu, že jste vybírali z většího množství skladeb než na minulé desce? Čím je dané, že se skladba či nápady k ní dostanou na desku, je jasně dané kritérium, co musí splňovat skladba, aby se dostala do repertoáru nebo je to čistě pocitová záležitost?
Mirek: Měli jsme víc věcí, ale něco jsme vyhodili. Máš pravdu. Je to pocitová záležitost. Musí se to líbit nám a potom věříme, že je to to pravý.
Honza: Pro nás to musí být taky hratelný. Už se nám stalo, že jsme si napsali pasáž, se kterou jsme se prali a prali a pořád to nebylo ono. Nakonec jsme to zjednodušili a funguje to. Hrát něco na hranicích vlastních schopností občas znamená, že si to naživo vůbec neužiješ, protože se bojíš, že to poděláš. Myslím, že nějaké nové věci budou určitě jednodušší.

Album „Mor“ je hudebně i textově temnější, než byl předchůdce. Co mělo hlavní vliv na to, že z desky, včetně jejího obalu, dýchá celkově ponurá atmosféra?
Mirek: Možná je tam ponurá atmosféra, ale všimni si, že skoro všechny skladby nakonec skončí dobře. On ten svět kolem nás taky není zrovna prozářený. Asi právě to se odráží i v textech.
Honza: Asi to přeci jen pořád metalová estetika tak nějak sama přitahuje. Obal pak už jen dokreslil to, co jsme z textů a muziky vnímali.

Je trochu paradox, že největší strach na mě dýchnul z pohádkového námětu. Jak se zrodil nápad sáhnout po „Sedmeru krkavců“ od Boženy Němcové, byla hlavním argumentem pro využití námětu podobně temná atmosféra originálu?
Mirek: Tuhle věc dělal náš basák Lukáš. On je celkově takový blackouš. V textu jsem trochu chtěl ukázat lidem, že je jejich činy dohoní a na konkrétním případě se to snad podařilo. Ale konec zase dobrý. Chlapci zpět doma a zlo zničeno.
PERSEUS_rozhovor_Spilka

Uvažujete o tom, že byste případně do téhle studnice nápadů ještě někdy sáhli?
Honza: To mě popravdě ani nenapadlo a myslím, že to je hodně dobrý nápad. Nakonec to bude na mistru textaři, ale sáhnout do námětů slavných českých literárních autorů by mohlo mít svoje kouzlo. Především pak v dnešní záplavě cizojazyčného umění.

Až mrazivě působí text ke skladbě “Vizionář“ se sloganem „…lidé se musí znesvářit“. Co bylo inspirací pro tuhle skladbu, je Mirek Spilka skutečně takový vizionář nebo to byla reakce na již nějakou konkrétní situaci?
Mirek: Na to, abys uhodl, kam to spěje, nemusíš být vizionář. Přečetl jsem na tisíc knih, kde se historie stále opakuje. Existuje jen několik klíčů k budoucnosti a drobné indicie ti napoví. Zde bych jako nápovědu použil přísloví: “Když se dva perou, třetí se směje.”

Snad jediná skladba, kterou bych na první poslech nezařadil do portfolia PERSEUS, je poměrně silová a syrová „Karma“. Je předzvěstí toho, že by se PERSEUS mohli v budoucnu koukat po modernějších formách metalu nebo se budete i nadále držet podstaty klasického melodického heavy metalu?
Mirek: My sami nevíme, co příjde. Kluci v kapele jsou mladší než já a tak to bude asi tak, jak to máme rádi všichni a to skloubíme do muziky.
Honza: Možná tam trochu té moderny zkusíme ještě přidat, ale určitě tam bude i ten heavy metal. Uvidíme, co nám inspirace přinese.

Nejvýraznější výjimkou v temnější náladě je pozitivně laděná a inspirativní „Zůstat a stát“. Je pro tebe hudba jakýmsi „obchůdkem s láskou“, něčím, co může svět udělat lepším?
Mirek: Pochopil jsi to přesně. Lidi se musí naučit lásce ke všemu na světě. Je to jediná cesta, jak vytvořit kvalitní, bezpečnou společnost. Snad by svým příkladem nakazili i ty ostatní anebo by jim alespoň naznačili, že tudy cesta nevede. Možná jsem naivní, ale já takhle žiju.

Velice povedený zvuk pochází z dílny Jense Bogrena. Jaká s ním byla spolupráce, měli jste jasnou vizi o tom, jakého zvuku chcete dosáhnout nebo jste Jensovi nechali volnou ruku? Jak jsi se zvukem spokojený, půjde další deska ke zpracování opět Jensovi?
Honza: Velkou měrou se na tom podílel jeden z kluků, co v tom studiu pracuje - Ricardo Borges. S ním probíhala první komunikace, co se zvuku týče. Spolupráce byla super a na všem se dalo v pohodě domluvit. Nicméně bylo vidět, že celé studio má značně napilno a tak komunikace někdy chvíli trvala. Co se zvuku týče, tak jsem asi já nejvíc orodoval za to, aby se toho chopilo nějaké věhlasné zahraniční studio. Věhlasná nejsou totiž pro nic za nic a myslím, že jak Ricardo tak Jens předvedli skvělou práci. Pokud se do té doby svět úplně nezblázní, tak bychom další desku zase rádi udělali někde venku, jestli u Jense nebo jiného známého studia se uvidí.
PERSEUS_rozhovor_Krmela

K albu „Mor“ vzniklo lyric-video k „Vizionáři" a jinak se PERSEUS videoklipové podpoře alba vyhnuli. Máte v plánu nějaký klip k desce pořizovat nebo videoklipy nejsou cesta, kterou by se PERSEUS chtěli vydat?
Honza: Snaha o video byla, ale bohužel se to nepodařilo dotáhnout dokonce, alespoň prozatím. Další plány na videa jsou, ale je to všechno v jednání. Určitě bychom něco chtěli mít, ale je to dost práce to dát všechno dohromady - finančně, časově, logisticky, personálně…

Jak sis užil letní koncertní sezónu, pozoroval jsi nějaké změny v přístupu fanoušků oproti době předcovidové?
Mirek: Nepozoroval. Lidé rychle zapomínají a snaží se obavy vytěsnit. Baví se jako před tím. Jen doufám, že už s tím bude pokoj. To strašení bylo hodně přes čáru.
Honza: Letní koncertní sezónu jsme si užili znamenitě a teď si už užíváme podzimní koncertní sezónu. A další sezóny snad budou následovat.

Aktuálně se chystáte na klubové turné s DONOR. Co od něj očekáváš, je z těch sedmi míst některé, kam se těšíš obzvlášť? Bude se nějak lišit klubový program od toho, co jste hráli na letních akcích?
Mirek: Budeme hrát pár starých skladeb a většinu „Moru“. DONOR jsou moc fajn kluci a k tomu skvělí muzikanti. Cítíme se s nimi dobře. Doufám, že i oni s námi.
Honza: Já osobně se nejvíc těším na domácí půdu v Olomouci. Tam je to vždycky super díky našim fanouškům. Navíc nás na tuhle štaci ještě doplní RIMORTIS a s nimi je to vždycky fajn. Bude to pěkná metalová party.

V jaké sestavě se PERSEUS na turné představí, podařilo se už vyřešit trochu žhavý post u bicí soupravy?
Mirek: Ano. Přátelsky jsme se domluvili se Zdenkem Pradlovským na výměně bubeníka a on to pochopil. Je to parádní člověk. Ale hodně by nás brzdil pro svoji zaneprázdněnost u CITRONU, SHAARKU a v dalších kapelách. Tak že s námi jako stálý bubeník jezdí Tibor Janáč. Ten zapadl herně i lidsky do kapely jako tentononc na hrnec.
Honza: Ještě jsme ho ale nestihli pořádně opít. Takže křest ho vlastně teprve čeká…

Jsi hodně aktivní i v občanském životě a zjevně tě nenechává současné dění a politika chladným. Je v tvojí tvorbě, třeba i z minulosti, nějaká skladba, kterou bys s chutí nechal zahrát našim politikům?
Mirek: Každý politik je jiný. Nerad házím do jednoho pytle. Ale pro všechny politiky, pro ty dobré i ty špatné je ideální na poslech „Karma“. Ta tě dožene v každém případě. I v tom pozitivním i v tom negativním. Pak už je ale pozdě bycha honiti, že…

Facebook PERSEUS
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024 SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
15.-.18. května se vydají spřátelené black metalová smečky SEKEROMLAT a HNUS UMÍRAJÍCÍ na jarní mini turné po krajích českých, ale i pláních zahraničních. Tento počin bude navždy pamatován jako Semiz Kunäli Tour 2024. Kapely o... číst dále
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále