Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
OBEREG –  Pravdu je nutné ctít a říkat nahlas

OBEREG – Pravdu je nutné ctít a říkat nahlas

Vydáno: 31.10.2022 11:38 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Za deset let činnosti vydali folk metaloví OBEREG tři alba, z nichž to poslední s názvem "Procitnutí" skupina nahrála před dvěma lety. Kapelou pořádaný brněnský Mokošfest je jedním z témat následujícího rozhovoru, kde se s bubeníkem Petrem Hladíkem dotkneme i mnohem závažnějších otázek dnešní doby.


Je podzim, kapely se vrací do klubů a vy máte za sebou úspěšnou letní sezónu. Co se vám z letošních venkovních akcí podařilo odehrát a na co budete rádi vzpomínat?
V první řadě bych rád za celou kapelu poděkoval za pozvání k rozhovoru a vyřídil pozdrav všem našim fanouškům. Byli to právě oni, kteří dělali na koncertech nezapomenutelnou atmosféru. Určitě za zmínku stojí letošní Lughnasad, na hradě Veveří nebo charitativní festival Rockové léto v Července u Litovle. Tyhle dva velké festivaly byly tím nej, co jsme letos pod otevřeným nebem odehráli a kde nás fanoušci nechtěli pustit z podia.

Zatím posledním titulem vaší diskografie je album "Procitnutí" z roku 2020. Zazněly na těchto akcích z pódia i nějaké nové skladby a jak na ně fanoušci reagovali?
V playlistu máme samozřejmě písničky ze všech tří alb. Na koncertech fanoušci ocenili nejvíce skladby "Čarodějka", "Sámo" a "Dvaadvacet". Ke všem třem jsou sestříhány i vlastnoruční videoklipy, přičemž k "Čarodějce" trvalo natočení téměř rok. Na našem webu obereg.cz máme anketku o nejoblíbenější písničky, kde můžete hlasovat.

Jste pořadatelé festivalu Mokoš fest, který se koná letos už pátým rokem. Jak se akce vyvíjela a co čeká posluchače na festivalu letos?
Festival pro oslavu slovanské bohyně podzimu Mokoši se stal významnou hudební událostí Brna. Na společné podium vybíráme jen kapely zpívající o pohanských nebo slovanských tématech, o krásách přírody nebo o velkých událostech z naší dávné historie. Letošní ročník bude, stejně jako minulé ročníky, s mezinárodní účastí. Měli jsme větší plány, ale politická situace ve světě to bohůmžel neumožnila. Každopádně i tak budou mít fanoušci žánru velký důvod k společnému veselí.

Letos měla na Mokoš festu vystoupit běloruská folk metalová kapela NAVYARA. Nakonec se tak nestane. Kdo patří mezi největší lákadla letošního ročníku?
Lákadlem jsou především všechny kapely dohromady. Někdo má raději hudbu rychlejší, někdo tajuplnou, někdo více rockovější nebo metalovější. A někdo třeba rád pogo. Fanoušky každopádně čeká velmi neobvyklý celovečerní hudební zážitek.

Na textech desky "Procitnutí" jste pracovali společně. V nich se vracíte k tématům slovanských dějin, což se ve vaší tvorbě asi těžko kdy změní. Je v tomto pojetí pořád z čeho čerpat a neopakovat se nebo naopak napsat nový, originální text na podobné téma je pro vás čím dál složitější?
Témata slovanských dějin jsou téměř nevyčerpatelná, v tom jistě budeme dál pokračovat. Kromě tohoto standardu chceme mít ale část tvorby i trochu nepředvídatelné, tak jako třeba pověst o dvaadvaceti staroegyptských kněžích v posledním albu.

Klasický CD formát je dnes poněkud v pozadí a objevily se nové možnosti, jak tvorbu kapely předat těm, kteří chtějí skupinu podpořit a mít doma nějaký fyzický artikl. Vy nabízíte svou kompletní tvorbu ve formě flashdisku v neobvyklém dřevěném provedení. Jaký je o tuto formu zájem a převažuje poptávka po něm nad CD nosiči?
Dřevěná fleška je zajímavou variantou pro toho, kdo nemá CD přehrávač. USB je už téměř všude, v autorádiích nebo různých přenosných repro, tak proč nevyužít této možnosti. Navíc jsou tam nahrány i všechny naše videoklipy a texty. Můžete ji mít i ve stylové dřevěné krabičce, což jako dárek leckoho velmi potěší. Když bychom srovnali zájem o jednu či druhou možnost, tak CD samozřejmě stále vedou, ale kdo ví...

Obereg
Zřejmě jste sledovali nedávnou kauzu kolem zpěváka Jaroslava "Reborna" Pagáča a podivném nařčení z propagace extrémismu. Zažili jste situaci, kdy někdo nacházel ve vaší tvorbě a použitých symbolech něco, co v nich obsaženo není? Museli jste věci uvádět na pravou míru a složitě vysvětlovat?
Hon na čarodějnice je za každého režimu a za každého počasí. Vždy se hledá někdo, na koho se má upnout pomyslné oko Saurona, aby byli lidé neustále ve střehu. Pravdu je ale nutné ctít a říkat nahlas, stát si za ní. Tak jak to hlásal svého času mistr Jan Hus. Také my jsme měli a občas i máme nějaké připomínky od různých lidí kvůli našim písničkám nebo osobním názorům. Proto jsme na naší stránce obereg.cz zveřejnili text ve třech jazycích, kde je uvedeno, že veškerá symbolika je čistě starověká a nemá nic společného s novodobými dějinami. Pevně věříme, že se Pagáčovi podaří očistit své jméno před inkvizicí a tím posílí boj za pravdu řadě dalším.

Když se mě někdo zeptá na mou nejoblíbenější zahraniční kapelu, bez rozmýšlení jmenuju ruskou ARKONU. Předpokládám, že i vám je muzika skupiny velice blízká a mám pocit, že většina lidí v Česku ještě dlouho nebude s nadšením na koncertech zpívat s kapelou "Slavsia Rus!". Rozhodující je ale muzika, ta se současnou politikou a aktuální situací nemá mnoho společného. Máte k věci obdobný postoj nebo je vše daleko složitější?
Každý z nás máme své favority, kterým fandíme. Kapely jako ARKONA nebo GRAI jsou v našich končinách v žánru snad nejznámější a zahrát s nimi na jednom podiu by byla pro nás veliká pocta. Hledání kapel pro Mokoš Fest 5 byl tvrdý oříšek, protože plány mířily právě tímto směrem. Osud může házet klacky přes cestu, ale bojovníci se nevzdávají jen tak. Třeba k společnému podiu dopomůže vhodná sladká obětina, pro naše společné slovanské bohy.

Videoklipy si vyrábíte sami. Je práce na nich pro vás větším přínosem než zadat práci nějaké firmě nebo člověku, který se podle vašich představ o realizaci klipu postará?
Natáčení i všechno kolem je perfektní zpestření. Člověk se při tom naučí nespočet dalších profesí, ke kterým by se jinak nedostal. Samozřejmě, vše je časově náročné. Nemáme ani žádné sponzory, takže zadat výrobu klipů externím firmám je už jen z tohoto důvodu neuskutečnitelné. Zkušenosti ale za to stojí a taky díky tomu nám přibyla řada dalších fanoušků a přátel.

Do konce roku zbývají dva měsíce, co plánuje OBEREG letos za aktivity a jaké máte plány pro rok příští?
V plánu je letošek završit Mokoš festem, známou to veselicí slovanů a pohanů v Brně. Co nevidět vydáme další novou písničku a v tomto chceme pokračovat i příští rok. Jak bude písniček víc, bude i další album napěchované jak zjevnými, tak mezi řádky skrytými poselstvími. V koncertech budeme samozřejmě pokračovat nejméně tak, jako dosud. Nechť čtenáře na jejich cestách provází bohové slovanští a nitě života mají velmi dlouhé a pevné..

Web OBEREG
Bandzone OBEREG
Facebook OBEREG

Vznik: 2012
Místo: Pohořelice
Styl: folk metal
 
Diskografie:
2015 – Slované       
2017 – Po stopách předků
2020 – Procitnutí
 
Sestava:
Víťa Kornhäuser – zpěv
Soňa Krmi – zpěv
Hanka Juříková – flétna
Honza “Čagan” Gožďál – kytara
František “Fanys” Dohnálek – kytara
Břeťa Obr – baskytara
Peťan Hladík – bicí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále