MORAVA – My už nic nemusíme, jen můžem

Vydáno: 16.11.2022 10:29 - Víťa Magua

Nebylo by vůbec jednoduché pouštět se do úvah, zda dnešní svět je tím, o kterém se nám při poslechu debutové desky třebíčské kapely MORAVA v roce 1992 zdálo. Podstatný je fakt, že uběhlo třicet let a kapela přichází s deskou "Cesty života", která svým pojetím připomene z celé kapelní diskografie třinácti desek první album asi nejvíce. Není důvod k nostalgii, skladby mají stále co říci, možná ještě naléhavěji a jinak než tehdy, ale v tomhle sále se ještě nezhasíná. Více se o nové desce rozpovídal zpěvák a kytarista kapely František Petričko.
Album "Cesty života", které jste vydali v říjnu, je třináctým albem kapely. Svým pojetím a náladou připomíná kultovní debut "Morava" s moderním zvukem a produkcí. Bylo tohle vaším cílem?
Ne, že by to byl původní cíl, ale nám se tentokrát během přípravy a výběru skladeb na album "Cesty života" začalo "hromadit" více pomalejších věcí, které prošly přísným sítem kytaristy a producenta Apiho a tak jsme se rozhodli, že oživíme koncept prvního alba. Co se týče zvuku kytar, které mají, jak já říkám, "duši" a celkově moderního soundu, tak je to opět práce Apiho, který nad tím strávil po chvílích minimálně dva roky ve svém studiu v Opatově. Každou věc  frekvenci po frekvenci srovnával se zvukem světových kapel. Bicí, basa a mastering se realizoval ve studiu Ch-Records s hudebním režisérem Pavlem Kolaříkem. Po dotočení alba jel Pavel Kolařík na turné s Lenny po Slovensku, naše pecky tam pouštěl při zvučení a hodně lidí se ho pak ptalo, co je to za kapelu s těmi "americkými" kytarami (smích).

Apiho přístup a práce se zvukem kytar se rozhodně vyplatily. Úvodní "Závist" nebo "Chtěla jsi víc" jsou jasné koncertní hitovky, které díky jeho práci dostaly na síle, baladám pak dodal trochu jiný rozměr. Zajímavostí je skladba "Osud". Ta byla od počátku plánovaná jako instrumentální nebo se jí nedostalo vhodného textu, který by do její atmosféry pasoval?
Skladbu "Osud", kterou mi Api poslal, jsem si poprvé pustil v autě a její závěr na mne zapůsobil emočně tak silně, že jsem musel zastavit, abych to vydýchal. Api kytarové orchestrálky umí, takže text ani zpěv není nutný. 

Stalo se ti něco podobného, když tvoříš texty nebo muziku, že jsi hned věděl, že se skladba chytne a stane se oblíbenou? Co když píseň u spoluhráčů neprojde, je možný nějaký dialog? Už se někdy stalo, že jste nad nějakou skladbou váhali a za pár let z ní byl hit?
Co za ta léta už víme je to, že nikdy nelze předem odhadnout, co bude hit. Můžeme jenom tušit. Každopádně máme v současné době radost z toho, jak při živém hraní lidé reagují na písničku "Žena" a ryzí kytarovku "Poslední anděl" z nového CD. Nosný kytarový riff a kostru k této věci měl Api dlouho rozpracovanou a po dvou letech jsme to o jednom víkendu poskládali. Řekli jsme si s Apim, že je škoda čekat, až to vyjde na novém CD a tato věc zabrala na živém hraní napoprvé. Api skládá své nápady přímo do kompu.  Protože je nejen skvělý kytarista, ale i hudební aranžér, tak já své nápady posílám jen formou záznamu z mobilu, kde je nazpívám a nahraju na španělku. Pak jen čekám, co se na mne po čase vyhrne ze studiových beden. Pokud ho můj nápad neosloví, tak to necháme spát anebo uzrát.   

Morava

Je to už třicet let, kdy jsem si nesl domů váš debut. Lyrika skladeb byla plná lásky, touhy a očekávání. Když poslouchám letošní album, je slyšet mimo lásky, která zůstala podstatou spíše smíření a vděk z každé prožité chvíle. Svět se změnil a dívky pod pódiem, kterým tehdy nebylo ani dvacet, jsou dávno někde jinde. Mění se s léty tvůj přístup k tvorbě a k tomu, co a jak bys chtěl písní sdělit?
Ano. Ústředním mottem alba "Cesty života" je v podstatě "smíření se" sám se sebou a s cestami, které nám byly osudem dány. U mne platí na sto procent, že to, co se v minulosti zdálo jako osudem daná cesta "špatným směrem", se ve výsledku ukázala jako nejlepší z možných. Kdyby se můj osud řídil jen cestami za velkým štěstím, tak jak se tehdy zdály, nebyl by ani tento článek a ani já jako aktivní muzikant a člen kapely MORAVA. To, že po padesátce všechno chutná dvakrát, je bonus pro každého, co se toho dožil ve zdraví. Když stojíme na pódiu, prožíváme tyto chvíle daleko intenzivněji než před třiceti lety, protože už víme, že tu nejsme navždy, jako když nám bylo dvacet. My už nic nemusíme, jen můžem (smích).   

Dá se vaší současnou tvorbou ve větší míře oslovit dnešní mladá generace? Máte nějakou zpětnou vazbu, jaké je složení publika na vašich akcích co se týče věku?
Složení našich fanoušků na koncertech je velice různorodé a liší se i podle míst, kde hrajeme. Velice nás těší, že děti školního věku naše písničky znají a zpívají s námi. Mému synovi, kterému je čtrnáct let, se velice líbí náš směr nastavený od CD "Černobílá".  

Někdy se mi stýská po časech, kdy jsme šli v pátky deset kilometrů do sousední vesnice ani pořádně nevěděli na co, kapela hrála od sedmi do dvou ráno zábavu o pěti sériích, pak vystřízlivět a druhý den zas. Nechybí vám někdy tyhle časy? Jsou ještě místa, kde to takto s úspěchem funguje?
My jsme si toto dosyta užili v dobách, kdy vlastní tvorba a taneční zábava tak jak ji vnímám teď, nebyla vůbec v rozporu. Nyní se soustředíme pouze na koncertní, potažmo klubové aktivity. Každý region má své zábavové koně, hrající rádiové hity více či méně podobné originálu, ale nastupující generaci náctiletých, alespoň jak to vidím okolo sebe, už to dle mého moc nezajímá.  

Určitě jste zaznamenali, za kolik peněz se v dnešní době prodává na různých akčních portálech váš debut na vinylu. Nepřemýšlíte nad nějakou reedicí? A je debut jediným albem MORAVY, který kdy na vinylu vyšel?
Ano, na vinylu vyšlo pouze naše první album. Na aukčních portálech jsem viděl i částky kolem pěti tisíc korun, což je neskutečné. Reedice by ale byla hodně finančně náročná, takže toto prozatím neplánujeme.

Morava
Máš nějaký přehled, jaké tituly z vaší nemalé diskografie se u vás dají objednat na originálních nosičích? Nikde jsem žádný e-shop nebo něco podobného, kde se by dal objednat merch MORAVY, nenašel.
Problém je v tom, že první album vydala firma Monitor, další pak firma Happy Music a ani jedna již neexistuje. Tímto se komplikuje vyřízení vydavatelských práv. Na našich stránkách www.morava-rock.cz lze stáhnout většinu alb v plné kvalitě, včetně grafiky obalu. Od předposledního vydaného alba "Černobílá" jsme vlastníky vydavatelských práv a reedice není žádný problém. Lze si je objednat na emailové adrese: objednavky@morava-rock.cz.

Nová deska měla nést původně název "Údolí dobrých víl". Byly to hlavně důvody, o kterých jsme si již povídali výše, že jste se ji rozhodli pojmenovat "Cesty života"?
Název "Údolí dobrých víl" byl můj nápad v okamžiku půli cesty ke konečnému výběru skladeb pro CD. Api přišel s nápadem pojmenovat ho "Cesty života", což se nám zamlouvalo jako více vypovídající o tom, co se na toto album ve finále probojovalo.

V následujících měsících bude zřejmě vaší prioritou hrát a propagovat aktuální desku. Chystáte mimo toho nějaké aktivity, o kterých by měli fanoušci vědět?
Samozřejmě propagace naší nové desky je naše stěžejní priorita a ve vánočním dílu TV Rockparády na TV ÓČKO STAR, kde budeme přizvaní jako hosté, uvedeme do soutěže videoklip ke skladbě "Poslední anděl". Tento klip si fanoušci můžou už nyní najít na Youtube, kde si úspěšně vede další věc z nového alba - písnička "Žena". V létě jsme pro našeho kamaráda a řidiče Láďu Vaňka (na přání k jeho narozeninám) zahráli na koupališti u jeho chaty poblíž Vranova improvizované "unpluged" vystoupení, a protože mělo velký úspěch, chtěli bychom to posunout dál a udělat takto pár vystoupení v klubech. Jinak děkuji za rozhovor a přeji Tobě a všem našim fanouškům spoustu pozitivní energie, štěstí, síly a zdraví.  

Web MORAVA
Facebook MORAVA

Vznik: 1987
Místo: Třebíč
Styl: heavy rock

Diskografie:

1990 – Heavy Metal / Zakalení oceli (SP)
1992 – Morava
1995 – Umění doteků
1996 – Kolo, rovno, ... (live)
1997 – Láska bolí
1999 – Když závidí anděl
2001 – Sedmnáct podob lásky (kompilace)
2002 – Dolů k nebi
2005 – Svět je nádherný
2009 – Brána času
2012 – XXV
2018 – Černobílá
2022 – Cesty života

Sestava:
František "Fany" Petričko – zpěv, kytara
Jiří „Api“ Novotný – sólová, lead kytara
Jiří "Jura" Toman – basová kytara
Jarda "Y@rin" Lavička – klávesy
Jiří "Jelda" Jelínek – bicí a perkuse


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení