INSISTENT - Vlkodlaka používáme jako druh metafory k člověku s temnou stránkou jeho osobnosti

Vydáno: 25.01.2023 11:11 - Víťa Magua

"Žijeme v době nejistot, strachu. Nicméně si pořád myslím, že není důvod, proč bychom se měli k sobě stavět zády, ba naopak. Každý by si měl uvědomit nebo spíše najít v sobě kus empatie..." Podobným tématům jsme se nevyhnuli v rozhovoru s baskytaristou grinderů INSISTENT Petrem Lukšem. Probrali jsme podrobně koncerty loňského turné a neopomenuli ani záležitosti ohledně chystaného split cd a dalšího řadového alba.
INSISTENT v podstatě vznikli na troskách kapely DEOAG (DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND). Co se stalo, že  sestavě těchto dříve slušně rozjetých grinderů mluvíme v minulém čase?
Může za to jediný fakt, a to, že v kapele už byl jistý druh ponorky. Nějaký čas před rozpadem jsme se už nedokázali na ničem shodnout, natož spolu nadále tvořit další věci. Teď s odstupem času si osobně myslím, že jsme to měli udělat dávno dříve, i když úplně z jiných důvodů.
 
DEOAG existovali dvanáct let, vydali tři desky u Bizarre Leprous Production plus další nahrávky, měli za sebou řadu úspěšných koncertů u nás i v zahraničí... Ponorka se může dostavit každému, ale když říkáš, že jste z jistých důvodů měli raději skončit o dost dříve, proč by se tak mělo stát?
Největší mínus kapely byl, že si nedokázala na delší nutnou dobu udržet stabilní sestavu. Za mého působení od roku 2009 se událo velké množství změn, a to mi věř, že to bralo neskutečné množství energie. S každou změnou jsi musel učit nového člena set list a samozřejmě skládat nové skladby. Podle mě jsme díky tomuto ztratili nejvíce času a kapela tímto postupně umírala. Další velký fakt byl, že určitá část sestavy neměla chuť být nadále aktivní co se týče koncertů, zkoušek, a to vedlo k rozpadu kapely. Jak se říká, něco špatný je pro něco dobrý a nám se tento krok vyplatil. Možná teď říkáš, proč jsem tam byl tolik let a neutekl jsem? Jednoduchý, chuť hrát a mít kapelu byla vždy větší, než nic nedělat.
 
Už na posledním počinu DEOAG, EP "Abyss Hunter" z roku 2017, byl znatelný posun od zajeté sex gore tématiky, kterou jsme znali z předchozích třech desek kapely, k závažnějším tématům dnešní doby. V INSISTENT v tom pokračujete ještě hlouběji. Co bylo důvodem této změny?
V raném působení v kapele jsem názvy songů vůbec neřešil. Tohle měl na starost Burák, a z 99% vyšly z jeho hlavy. Já chtěl jenom hrát. Postupem času (spíše ke konci), mě už ty infantilní názvy lezly krkem. Byla chuť posunout se jinam, dělat hudbu jinak s nějakou hlubší myšlenkou, dát do toho více sebe a myslím, že i zbytek osazenstva byl stejného názoru.

Insistent
Probíráte témata textů společně nebo jsou dílem jediného autora? Text úvodní skladby "Eyewashed" z alba "Disease" věnující se úmyslnému šíření strachu, za pomocí kterého se snadněji s lidmi manipuluje, se jeví jako docela aktuální téma..
Texty má u nás na starost pouze zpěvák Jirka. Samozřejmě, že nám dává texty k náhledu, ale už víme, co od něj čekat. Naprosto souhlasíme s jeho odvedenou prací. Má naši stoprocentní důvěru. "Eyewashed" poukazuje právě na toto. Člověk je geniální loutka, která slouží jako nástroj k moci, vyvolání strachu a šíření davové paniky. Každodenní mediální masáží do nás cpou veškeré svinstva světa a pokud tohle budeme hltat imrvére každý den, tak to jednoduše slabší "ovlivnitelné" jedince semele. A nynější doba tohle přesně vystihuje. Žijeme v době nejistot, strachu. Nicméně pořád si myslím, že není důvod, proč bychom se měli k sobě stavět zády, ba naopak. Každý by si měl uvědomit nebo spíše najít v sobě kus empatie a vžít se do kůže těch, kteří opravdu o vše přišli, strádají a potřebují pomoci. Nikdy ty sám nevíš, co ti osud přinese. A koukat se na vztyčený prostředníček s pěnou u huby dotyčného ti určitě příjemné nepřijde.
 
Jak se pojí obsah desky "Disease" se ztvárněním vlkodlaka na obalu? Stalo se z něj něco, co nás bude doprovázet i na dalších albech?
Postava vlkodlaka nás provází od našich počátků a vyskytuje se na každém našem obalu, takže "Disease" je jen pokračování. Někteří si možná myslí, že jsme asi velcí fanoušci vlkodlačí a upíří říše a s oblibou chřoupeme každý den hlávky česneku při tavení stříbrných šperků do formy projektilů, ale není to tak. Vlkodlaka používáme jako druh metafory k člověku s temnou stránkou jeho osobnosti. A jestli nás bude nadále doprovázet na dalších nahrávkách? Myslím si, že ano.
 
Stejně jako album "Suspect" z roku 2019 jste desku "Disease" natáčeli ve vyškovském Davosu. Čím jste si tohle studio oblíbili, že jste se do něj vrátili?
Se studiem Davos už máme co do činění za éry DEOAG. Od té doby tam jezdíme pořád. Teda, až na výjimku naší prvotiny INSISTENT "Serenity od Suffering". Tu jsme nahráli ve studiu Dödsmord v Praze na Smíchově v útrobách Underdogs, kde tomu šéfoval veliký sympaťák Anders Axelsoon. A proč vlastně máme rádi Davos nebo proč jezdíme právě tam?
Může za to holý fakt jménem Otyn. Po celý čas se věnuje kapele na sto procent. Poradí, vyčte, namotivuje k lepšímu výkonu, a to všechno se nese v super atmosféře. Je to tam jako doma. Viva la Davos!!!

Insistent

Koncem října jste jeli štaci pěti koncertů ve společnosti GRIDE a IMPULSEALER. Jak se turné vydařilo a přivezli jste si nějaké neobyčejné zážitky?
Pá-Ne (21.-23.10.2022) Malacky (SK), Košice (SK), Ostrava: 
První část naší výpravy začínala koncertem v Malackách u Bratislavy na velmi originálním místě. Jednalo se o bývalý vojenský atomový kryt, kde byl velice znát zub času. Moc fajn místo s velikým potencionálem do budoucna. Držím vám tam palce! Následující den jsme vyrazili směr Košice do velice známého klubu Colloseum, kde jsme už měli tu čest hrát pár let nazpět. Klub naprostá bomba se skvělým zázemím pro kapely a několika bary, kde se můžeš napájet do takzvaného bezvědomí. Mě se to celkem i povedlo. Nedělním koncertem v Ostravě jsme uzavřeli naše třídenní trajdání. Cesta nás zavedla až do sympatického, útulného klubu Brno, který ve mě evokoval menší verzi pražského klubu Underdogs. Možná za to mohl i ten počet schodů, kam se musel vercajk tahat. Za mě velmi milé nedělní překvapení, a na tuty musím říct, že v tomto klubu byl naprosto excelentní zvuk. Chvála mistru zvuku, moc jsme si koncert užili. Myslím, že návštěvnost těchto akcí byla ucházející. Na Slovensku se mohlo jednat o návštěvnost plus mínus sto lidí na koncert, což je fajn. V Ostravě to bylo znatelně slabší, ale síla klubu byla ve zvuku, tak jsme si s INSISTENT spravili chuť po ne moc vydařeném koncertě v Košicích, kde jsme si nějak neporadili se zvukem na pódiu a bylo to na našich výrazech znát.
 
Po-Čt (24.-28.10.2022):
Návrat do tvrdé reality. Nekončící práce, povinnosti, fotbal, pes, stres.
 
Pá-So (28.-29.10.2022) Linz (AUT), Slavonice (CZ):
Druhá část výpravy začala u sousedů v Rakousku ve městě Linz na festivalu Riot Over Linz Festival. Jedná se o multižánrový festival, který se nese v několika klubech po Linzu. My jsme odehráli koncert v klubu Ann And Pat, kde se celý večer nesly pouze grindové/metalové tóny. Prostory tohoto místa jsou naprosto ideální k pořádání středně velkých koncertů. Spí se přímo v klubu, zadek si tam můžeš umýt taky. Takže velice příjemný a pohodlný místo. Benedikt z kapely SIX-SCORE měl všechno toto na starosti. Staral se o nás více než dobře. Nebyla o nic nouze. Celý koncert jsme si užili a myslím, že i přihlížející dav se bavil. Skvělá akce! Druhý den otevíráme oči, někomu to šlo lépe, někomu hůře. Já jsem osobně patřil k té druhé straně. Balíme cajky, snídaně, hygiena a šup zpět do dodávky. Naší další destinací jsou Slavonice. Tady už jsme předem věděli, že to bude pekelná jízda do ranních hodin, jak je to tam vždy ve zvyku. No a ejhle, zase to tak bylo. Já to na Baráku prostě žeru. Atmosféra se tam dá vždy krájet. Je to takové správné doupě, kde je vždy o zábavu postaráno. Barakos vládne! Tyto dvě akce, které jsme odehráli, měly též ucházející návštěvnost. U sousedů v Rakousku bych to viděl něco kolem osmdesáti až sto lidí a ve Slavonicích na Baráku to mohlo být kolem sedmdesáti. Na takový prostor ideální návštěva. Zážitků z těchto dvou víkendů máme více než dost. Kluci z GRIDE & IMPUSEALER jsou fajn lidé a pohodáři. Bylo nám ctí s nimi odehrát několik koncertů a na pódiu jim to funguje náramně. Držím vám palce do dalších let a přeji hodně dobrý muziky! Samozřejmě nemůžu zapomenout (to by mě hanba fackovala), poděkovat všem pořadatelům a lidem co se nějak na spolupořádání koncertů podíleli. Máte od nás veliké díky a myslím, že si to můžu dovolit napsat za všechny kapely, o které jste se postarali. A poslední nehynoucí díky je našim řidičům, kteří to opravdu neměli jednoduchý! Jste terminátoři!

Insistent Insistent + Gride + Impulsealer

Loni v říjnu sestavu INSISTENT opustil bubeník Přéma. V únoru jste objevili v Praze s INHUMATE a za bicími seděla osoba poměrně vytížená - Jirka "Jurgen" Zajíc. Jak složité bylo dostat ho k vám do kapely?
No, šlo to celkem snadno. Museli jsme se sejít u jednoho stolu, kde jsme probrali a vypili vše potřebné, abychom si plácli. Věděli jsme, že při vytíženosti Jurgena se bude muset kapela trošku přibrzdit, jelikož i další jeho dvě kapely jsou aktivní a kočírovat tři kapely je myslím slušnej záhul. Takže jsme nyní ve fázi, kdy zkoušíme, jak se dá a koncerty si holt musíme vybírat. Ale, když to tak vezmu, tak jsme s Jurgenem od jeho povolání do našich služeb stačili sehrát playlist ve velice krátké době. Nahrát nový materiál na splitko a udělat několik dalších songů na fullko, na kterém teď makáme, ale netlačíme na pilu. Vše má svůj čas (smích).
 
Můžeš vypustit nějaké info o chystaném splitku i vašem dalším albu?
Jasný, už to není žádným tajemstvím, poněvadž jsme ve finální fázi připrav. Bude se jednat o splitko s finským orkánem jménem FEASTEM. Vyjde na všech možných nosičích v pořadí MC, CD, vinyl. O vydání se postará všem známé vydavatelství L'inphantile Collective (Filip Prchal aka Ossie). Naše strana bude obsahovat sedm skladeb a strana FEASTEM bude čítat šest zářezů. Materiál jsme nahrávali u Otyna ve studiu Davos, které se postaralo i o mix a master. O cover art jsme opět požádali Marka Řípu, který nám kdysi dělal přebal na naši prvotinu "Serenity of Suffering". Musím říci, že Markova práce nás vystihuje nejlépe a jsem moc rád za jeho další spolupráci, kterou i kluci z FEASTEM ohodnotili velmi pozitivně. Vlastně ihned souhlasili s tím, co jsme jim od Marka poslali.
 
Co všechno kromě split alba letos plánujete?
Ještě si zahráváme s myšlenkou, že bychom udělali klip k nějakému novému songu z chystaného splitka. Jinak asi nic dalšího. Za mě určitě více zkoušet, co to jen půjde. Makat na nové nahrávce a dát si nějaký ten koncert do roka. Už nejsme nejmladší. Podívej na mě, za patnáct let padesát (smích).

Bandcamp INSISTENT
Instagram INSISTENT
Facebook INSISTENT
YouTube INSISTENT

Vznik: 2017
Místo: Praha
Styl: Grindcore/DeathGrind

Diskografie:
2018 – Serenity of Suffering
2018 – Understrike / Serenity of Suffering
2019 – Suspect
2021 – Disease

Sestava:
Jirka – vocal
Mr. Dan – kytara
Petr – baskytara
Jurgen – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení