Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
SAINT MORTAL - Od počátku projektu se snažím jít vlastní cestou

SAINT MORTAL - Od počátku projektu se snažím jít vlastní cestou

Vydáno: 30.01.2023 11:09 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Tajemno, silné příběhy, příroda a její motivy, to je svět, po kterém pokukuje nedávno založená goticko-metalová formace SAINT MORTAL, která má na kontě zatím dva singly, pracuje na prvním videoklipu a v hlavě už nosí plány na křest ohněm – premiérové pódiové vystoupení. A byť tím mírně poodhalí roušku tajemna, další informace o šumpersko-brněnské partě představí Pavel Stryk.


Vzhledem k tomu, že SAINT MORTAL jsou na světě poměrně krátce, poprosím Tě o představení vaší kapely.
Jedná se o gothic metalový projekt, který má svoji členskou základnu v Šumperku a Brně. Hudba je vlastní s anglickými texty. Momentálně se jedná o čistě internetový projekt, ale postupně chceme přejít k plnohodnotné kapele s živým vystupováním.

Jak bys charakterizoval hudbu SAINT MORTAL?
Jde spíše o temnou až melancholickou hudbu, kterou charakterizují hutné kytary, doplněné o melodické housle, klavír a symfonické prvky. Z hudby vycházejí tematicky také texty, které formuje naše pěvecké duo - Lucka Švaříčková a Míra Kočík. Paleta zpěvů je v naši hudbě velice pestrá - od čistých/operních zpěvů až po growl a scream.

Hlásíte se ke gotickému metalu, jak silný je podle tebe tento žánr České republice, je pro vás snadné získat si jeho příznivce?
Myslím si, že potenciál zde určitě je. Když to vztáhnu na Šumpersko, odkud pocházím, stejně jako většina členů našeho uskupení, tak zde aktivní kapelu tohoto ražení nenajdeme. Myslím si, že v našem podání svou hudbou můžeme zaujmout a oslovit posluchače v celé republice, potažmo i mimo její hranice.

Bráníš se inspiracím nebo jsou tvoje hudební chutě postavené na konkrétních vzorech? Na jakých?
Vzhledem k tomu, že se už od počátku tohoto projektu snažím jít vlastní cestou, tak vyloženě nějaké pevné vzory a inspirace nemám a ani nehledám. Pokud bych ale měl jmenovat nějakou kapelu, tak by to například po hudební stránce byli nizozemští WITHIN TEMPTATION, hlavně v počátcích jejich tvorby - například první EP „The Dance“. Co se týče tematické stránky a námětů, tak v tomto směru se mi líbí gothic rockové uskupení FIELDS OF THE NEPHILIM, kde si jejich frontman Carl McCoy libuje především v mystických a okultních tématech.

Je pro vás text důležitou součástí písně? Neláká vás některou ze skladeb otextovat v mateřštině?
Texty určitě důležité jsou. Snažím se, aby měly hlavu a patu, a držely se nálady a ražení dané skladby. Vzhledem k tomu, že jsou v angličtině, tak je ještě vždy pro jistotu rozebírám i s jazykově nadanějšími lidmi než jsem já. Tematicky se inspirujeme v mytologii, lidové tvorbě a pověstech. Co nás láká tak je tajemno, silné příběhy, příroda a její motivy atd. Debata ohledně napsání písně v češtině u nás už interně proběhla a musím říct, že se tomu nebráníme. Pokud bude vhodné téma a nápad, jak takovou píseň pojmout, tak rádi uděláme pro jednou výjimku.

Řada kapel dneska dává přednost vydávání jednotlivých singlů před ucelenou kolekcí. Vy jste zatím představili dva singly. Budete tímhle způsobem pokračovat i nadále nebo je v plánu po sobě někdy zanechat nějaké album?
Poté, co začneme aktivně vystupovat i na veřejnosti, tak toto téma určitě přijde na řadu. Rozhodně bychom do budoucna plnohodnotné album vydat chtěli. Materiálu na to v šuplíku máme rozhodně dostatek.

Znamená to, že vás aktuálně není vůbec možné potkat na pódiu?
Momentálně aktivně nehrajeme, nicméně v nejbližší době bychom se chtěli na pódiích naživo uvést. Pro začátek máme v plánu vystoupení v domovském Šumperku a Brně, kde bychom své vystupování oficiálně zahájili.

Podle zpráv na vašich stránkách se aktuálně věnujete přípravám prvního videoklipu. Prozradíš jeho námět, scénář, či další podrobnosti?
V rámci prvního klipu bychom chtěli představit svoji aktuální, ustálenou sestavu, ve které chceme fungovat dále i v rámci koncertování. Videoklip se tematicky týká staré lidové pověsti, která podává svědectví o průběhu třicetileté války v tehdejším Šumperku. Opět je zde nádech tajemna a to je přesně to, co nás baví. Scénář se momentálně dokončuje ve spolupráci s mistrem kamery a střihu. Vyjít ven by měl nejpozději do letošního léta. Navázat bychom poté chtěli druhým klipem, který zároveň odstartuje naše živé vystupování.

Co byl pro tebe hlavní impuls k tomu, aby sis založil vlastní kapelu?
Asi to, že jsem chtěl dělat vlastní hudbu, která se mi líbí a baví mě. Zároveň si rád splňuji a realizuji své sny a založení vlastního hudebního uskupení bylo jedním z nich už od základní školy…

S jakými ambicemi jste SAINT MORTAL zakládali, co z nich se vám podařilo splnit a čeho by si s kapelou rád dosáhl?
Plány byly takové, že vydáme první singly a uvidí se, jaká bude odezva. Po vydání „Frozen Sky“ a „Singing of sirens“ máme zpětnou vazbu určitě suprovou a moc nás to těší a motivuje. Krom ČR naše songy na streamovacích platformách hrají také v zahraničí - hlavně v Polsku a ve Francii, ale také například v Anglii. Další metou je vydání prvních klipů a vystupování naživo. Kdybychom do budoucna odehráli alespoň jednu větší akci měsíčně, tak budeme určitě spokojeni.

Facebook SAINT MORTAL
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále
THE.SWITCH - Skrytý místa THE.SWITCH - Skrytý místa
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Recenze
REDHEAD – 76:42 crossover / metal... číst dále
SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
SIGNUM REGIS loni rozšířili diskografii o album „Undivided“, pár nápadů si však nechali stranou. Jedním takovým je skladba „No Middle Ground“, která vyšla jako samostatný singl. „Má trošku jinou náladu než ostatní skladby... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále