SURGERY - SURGERY funguje ako zabehnutá fabrika

Vydáno: 02.02.2023 11:01 - Víťa Magua

Popradští death metalisté SURGERY se pohybují na scéně něco přes dvacet let. Jsou kapelou, na jejichž alba se vyplatí počkat, protože je nechrlí ven každým druhým rokem. Diskografie obsahuje mimo EP „Pulled by the Rope“ z roku 2010 dvě řadové desky a na té třetí se aktuálně pracuje. O tom v rozhovoru prozradí něco více zpěvák kapely Tomáš Hudáč.
Jak byste zhodnotili minulý rok? Proběhlo všechno podle vašich plánů?
Rok 2022 bol pre nás ako kapelu veľká výzva, chceli sme nahrať album, no spomalili nás problémy, ktoré začali už v roku 2021. Predstav si, že máš naplánované koncerty, máš skoro hotový album a zrazu prídeš o motor kapely - o bubeníka. Bicman Peťo mal na konci roku 2021 vážne zdravotné problémy a my sme nevedeli, ako dlho to bude trvať. Chceli sme ale pokračovať a tak gitarista Rado oslovil svojho bývalého bubeníka Sedrika, s ktorým v SURGERY začínal, a on bol ochotný nám pomôcť. Somarina, Rado ho donútil (smích). V tejto zostave sme absolvovali naše prvé a úspešné mini tour po Čechách, spoznali sme množstvo skvelých ľudí, niektorí nám urobili program v každom meste, iní nás boli ochotní ubytovať a postarali sa o naše hladné žalúdky. Aj touto cestou patrí veľká vďaka všetkým, ktorí nás celé tour sprevádzali a brali nás doslova ako svoju rodinu. V Čechách sme mali tento rok ešte zopár koncertov a vyjadrím sa za celú kapelu - v Čechách sa nám hraje brutálne. Všade sa o nás postarali, cítil som sa doslova ako rockstar. Organizátori, ľudia na koncerte, atmosféra - všetko do seba skvele zapadlo. Samozrejme, mali sme výborné koncerty aj u nás na Slovensku, ľudia nás čoraz viac poznajú a na akciách nám vedia urobiť poriadny bordel. Horšie boli problémy, čo s bubeníkom, Sedrik mal svoju kapelu a Peťo na tom stále nebol zdravotne najlepšie. Nakoniec sa nám to podarilo (asi aj zhodou okolností) vyriešiť, nový album nám nabúchal Sedrik a koncom roka sa vlastne stal aj oficiálne členom SURGERY. Bol to teda rok, ktorý nás jako kapelu poriadne preveril, poslal nás na samý vrchol, aby nás v zápätí stiahol úplne dole, no zároveň posilnil kapelu a upevnil naše vzťahy.
 
Jaký bude po hudební stránce následovník desky "Absorbing Roots"? Půjde opět o klasický death metal staré školy, na jaký jsme od vás zvyklí nebo se chystají změny či překvapení?
Na novom albume bude stále možné spoznať rukopis SURGERY, ale keďže ho nabúchal staro-nový bubeník Sedrik (paradoxne, každý album SURGERY nahrával iný bubeník), o spev som sa postaral ja, (nahradil som bývalého vokalistu Rasťa), tak jadro albumu je stále old school death metal. No cítiť aj experimentovanie s inými štýlmi metalu. Máme pripravený aj jeden featuring, samozrejme ale neprezradím, s kým to bude. Som naozaj zvedavý, aká bude odozva fanúšikov.

Surgery

Opět jste k nahrávání využili popradské MF studio pod dohledem Martina 
Barlu. V čem spatřujete největší výhody natáčet právě tam?
Najväčšia výhoda spočíva určite v tom, že to štúdio máme v našom meste,čiže nemusíme nikam cestovať (smích). Ale jasné, je to aj o vzájomnej spolupráci s Maťom. Vieme si upraviť čas nahrávania, ktorý nám najviac vyhovuje, nemusíme sa nikam ponáhľať a v kľude si nahrávať veci, tak, ako to sami cítime. Navyše, Maťo vie rozpoznať, kedy by bolo potrebné v songu čosi upraviť a dodať mu väčšiu šťavu. Čo nám už občas pomohlo. Čiže necítime potrebu meniť niečo, čo funguje.
 
Vydavatelství Support Underground, u kterého vyšla deska "Absorbing Roots", je momentálně v útlumu. Budete si nové album vydávat sami nebo se pokusíte oslovit jiného vydavatele?
V prvom rade musíme dokončiť mastering albumu, potom začneme riešiť vydanie. Kde a kedy to bude, to momentálne nevieme. Máme vytipované nejaké UG labely, ktoré skúsime osloviť. Určite ale skúsime zahraničie.

Surgery

Jak velký rozdíl v přístupu a technice je pro tebe jako zpěváka dělat metalcore v již zaniklých LAST CHANCE a death metal v SURGERY? Jaký je tvůj vztah k death metalu podobného ražení?
Nepocítil som žiadny rozdiel, pretože vždy som chcel byť komplexný spevák, ktorý bude zvládať s hlasom viac štýlov, ako keby som sa mal zamerať iba na jeden. Skôr sa stále snažím zdokonaľovať a zlepšovať techniku spevu všeobecne, stále trénujem a pracujem na svojom hlase. Určite sa chcem posúvať ďalej. A môj vzťah k death metalu? Mám rád poriadnu tvrdú našlapanú muziku a je mi jedno aký štýl alebo aká odnož metalovej muziky to je. Pokial ma to zaujme, ide to do môjho playlistu. Pokiaľ ide o spevákov, ktorými sa inšpirujem, tak sú to práve tí, ktorý zvládajú viacero techník spevu a tá hudba dostane podľa mňa o to väčšie gule.
 
Budeš se na novém albu nebo v následné tvorbě SURGERY zapojovat i do realizace textů a jakou přikládáš váhu tomu, co zpíváš? Je pro tebe textová složka stejně důležitá jako hudba?
SURGERY funguje ako zabehnutá fabrika, každý tu má svoju úlohu a všetci spoločne potom tvoríme jeden celok. Čiže môj post v kapele znamená starať sa o vokály, pódiový prejav a písať texty. Rád si pozriem dobrý horor a to tvorí aj tému mojich textov, horory. Čiže zombies, slasher a nejaká tá hmla na cintorínoch. Možno dva, tri texty narážajú na dobu, v ktorej žijeme, ale aj to iba tak okrajovo. Pre mňa je dôležité, nech si ľudia našu hudbu užijú, nechcem aby počúvali politické reči, alebo rady do života.
 
Surgery

Pořadatelsky se podílíte na pravidelně konané akci Black Valentine. Co by se dalo říci o chystaném šestém ročníku? Je popradský klub Rock Fabric jedním z mála míst ve vašem okolí, kde se občas dějí zajímavé, metalové akce?
Black Valentine tento rok zažije už svoje šieste pokračovanie. Kapely má pod palcom náš manažér Štefan a my sa staráme o zbytok. Štefan sa vždy snaží dotiahnuť zaujímavé undergroundové kapely aj zo zahraničia, ktoré na Slovensku hrajú málo, alebo vôbec. Kvalita festivalu ide každý rok dopredu. Line up na šiesty ročník tejto metalovej akcie bol naplánovaný už pred coronou, ale doba covidí, co se jen tak nevidí, nám to ako aj mnohým ďalším dokonale prekazila. V podstate, až na malé zmeny, ostali všetky kapely z minulého roku potvrdené a tak sa môžete tešiť na Francúzov VOORHEES, česko-anglickú bandu SYMBTOMY, ktorá nahradí Švédov WRETCHED FATE (kapela má určité vnútorné problémy), legendu MORTIFILIA, MORDUM, ktorí plávajú vo vodách undergroundu už 30 rokov a my SURGERY, kde na na tejto akcii budeme natačať svoj prvý videoklip. Čo sa týka klubu, v Poprade a jeho okolí je to asi najlepšie miesto na takéto akcie, klub má perfektné priestory a taktiež sa nachádza v blízkosti autobusovej a vlakovej stanice. O tom, ako velmi je samotný Black Valentine obľúbený svedčí aj návštevnosť, dôjde stále okolo 200+ ľudí a aj touto cestou vyslovujeme všetkým jedno veľké ĎAKUJEME.
 
Teprve až loni v červnu se vaše alba objevila na Spotify a dalších digitálních platformách. Jaký je váš vztah k podobným aplikacím? Jsou podle vás pro kapely přínosem nebo právě naopak?
Keby sme Spotify a podobné platformy nebrali ako prínos, tak by sme tam neboli. Dinosaury vymreli, mladá generácia ide s dobou a starší sa to tiež učia. CD je dnes už skôr zberateľský kus a moderná doba prináša moderné riešenia. Digitálne platformy majú veľkú výhodu, že svoju obľúbenú kapelu alebo songy máš stále so sebou priamo v mobile. Dnes platí, ak sa chceš posunúť, musíš sa vedieť ukázať, musí ťa byť vidieť a počuť. Preto máme najnovšie aj Instagram surgery_osdmslovakia, uvedomujeme si, že práve v digitálnej podobe je dnes tá najväčšia sila a môžeme osloviť čo najviac ľudí.

Surgery
Adam Šluch z Old Skull Artworks, který s vydavatelstvím Support Underground dříve spolupracoval, měl na starosti obal desky "Absorbing Roots". Využijete jeho talentu i v případě chystaného alba?
Adam sa už myslím nevenuje kresbám pre metalové kapely. Cover na nový album je už hotový. Tentokrát sme ho zverili do rúk jedného škandinávskeho, v UG kruhoch dosť známeho umelca. Opäť sa bude jednať o poctivú, starú ručnú prácu v old school duchu. Viac detailov zatiaľ neprezradíme (smích).
 
Na předchozím CD byl zařazen cover DEATH "Pull the Plug". Jaký je tvůj vztah k této legendě a jaké její album považuješ za nejlepší?
Budem úprimný, death ja osobne veľmi nepočúvam. Spomínam si však, ako som počul od nich v jednej metalovej relácii song "Sacred Serenity" z albumu Symbolic a ten sa na dlhé obdobie stal jedným z mojich najobľúbenejších. Hral mi snáď v kuse, dokonca aj pri raňajkách (smích). Kapelu DEATH ale vnímam ako legendu, môžeme o tom polemizovať, avšak podľa mňa sú to tvorcovia žánru death metal. Hoci Chuck už nie je medzi nami, odkaz, ktorý tu zanechal mu nik nevezme. Ktovie, ako by sa vyvíjala death metalová scéna, keby to všetko nezačali práve DEATH.

Bandzone SURGERY
Facebook SURGERY
Instagram SURGERY

Vznik: 2002
Místo: Poprad
Styl: Death Metal
 
Diskografie:
2010 – Pulled by the Rope (EP)
2012 – Descent
2018 – Absorbing Roots
2020 – Descent / Pulled by the Rope (Compilation)
 
Sestava:
Tomáš Hudáč – zpěv
Rado Body – kytara
Robo Hanečák – baskytara
Peter Husák– bicí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení