Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
FATAL PUNISHMENT - Pořádně se naserem a rozeberem všechno včetně sebe na totální prvočinitele

FATAL PUNISHMENT - Pořádně se naserem a rozeberem všechno včetně sebe na totální prvočinitele

Vydáno: 06.02.2023 10:56 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Poměrně velkým překvapením bylo v listopadu loňského roku vydané album "Age Of Madness" thrash metalových FATAL PUNISHMENT. Skupina o sobě dala vědět dva roky předtím pětipísňovým EP, ale možná až nyní pár měsíců nazpět vydaná deska kapelu vyvrhla mezi tuzemskou thrash metalovou elitu po boku kapel EXORCIZPHOBIA, FAÜST nebo znovuožívajících BLACKSHARD. Každá z nich k tvorbě přistupuje docela jinak a jak svou tvorbu vnímají FATAL PUNISHMENT se dozvíte z rozhovoru, v němž na otázky odpovídá zpěvák Martin Sluka.


Z jakého důvodu v roce 2018 skončila po čtyř letech činnosti kapela NO REMORSE a vznikli FATAL PUNISHMENT?
Kapelu NO REMORSE jsme dali do kupy s Petrem Prouzou nějaký ten pátek zpátky, někdy v letech 2013-2014. Po čase jsem kapelu opustil, neboť jsme každý chtěli hudebně jít trochu jiným směrem. Prouzič kapelu ještě nějaký čas držel, ale co vím, tak sám nebyl plně spokojen s vývojem a rozhodl se, že by raději udělal NO REMORSE 2.0, aka FATAL PUNISHMENT. Nápad přišel někdy na jaře roku 2019 a v září jsme již byli v současné sestavě vyjma druhého kytaristy, který s námi již nehraje.

Vaší poslední akcí loňského roku byla účast na křtu desky kapely STEELFAITH "MMXXII" v Bohušovicích nad Ohří. Ztrestali jste to tam řádně?
Za mě absolutně parádní akce. Se STEELFAITH se známe velmi dlouho. Všechno jsou to parádní muzikanti, kdo nezná, tak šup na ty internety a poslechnout. Je radost s nimi dělat akci a určitě to nebylo naposledy.

Album, které jste vydali v listopadu, je pojmenováno podle skladby "Age Of Madness". Proč právě tento název? V čem spatřujete největší šílenství dnešní doby?
Výběr názvu nebyl nějak extra hlubokou záležitostí, chtěli jsme, aby album mělo stejný název jako jedna z písní a skladba "Age of Madness" vyhrála pomyslný konkurz. Tvorba probíhala v době pandemické, která pro nás pro všechny byla dosud nepoznaná, nová nepříjemnost, takže i to zřejmě ovlivnilo náš výběr. Šílenost dnešní doby asi nejvíc vidím v neskutečných možnostech, jak získávat, či ověřovat informace a zároveň neskutečné neschopnosti velké většiny lidí s těmito možnostmi pracovat.

Thrash coreová sypačka "Spreading Illusion" je jednou z mých oblíbených skladeb na desce. Jak vznikal tento song a o čem pojednává?
Všechny songy u nás vznikají tak nějak stejně. Prouzič přijde s nápadem a kytarovou rychtou, zpracuje si bicí s basou, pak přijdu já s textem a zpěvem a už jen dolaďujeme finální podobu. Za sebe jsem raději, když si v muzice najde každý něco svého, řekl bych, že "Spreading Illusion" tuto ideu zastává perfektně, neboť pro spoustu lidí je “šiřitelem illuzí” někdo jiný. Ať už je to kdo je to, je to pěknej kus bambusu a právě teď a tady se pořádně naserem a rozeberem všechno včetně sebe na totální prvočinitele. O tom je "Spreading Illusion". 

Z desky je slyšet ohromná energie a thrashová povinnost smést vše nepotřebné z cesty. Byly při natáčení nějaké chvíle, které by vám ve výše popsaném bránily nebo vše plynulo až nezvykle dobře? 
Vždycky se najdou nepříjemnosti, co nás přibrzdí. Album vznikalo v době pandemické, takže frustrace a nasranosti bylo až po krk. Ale kromě dlouhé mezery mezi dvěma natáčecími týdny jsme naštěstí žádnou výraznou překážku do cesty nedostali.

Fatal Punishment

Deska vychází u labelu Witches Brew. Jaké jsou výhody spolupráce s tímto vydavatelstvím?
Především se naše tvorba prezentuje u sousedů v Deutschlandu, kde má metloš silnou tradici. Navíc máme přes label zpracované hrací podtácky (čti CD), čímž nám ušetřili spoustu nákladů. Zatím jsme velmi spokojení. 

Ve studiu HollySound jste se už celkem zabydleli. Čím vás tohle místo zaujalo, že jste se tam po natočení EP v roce 2020 po dvou letech opět vrátili?
Jeho ''Hollyčenstvo'' Martin Hollandr řeže do kytary v Rock Opeře v Praze, kde účinkuji, takže vím, že je to našlapanej muzikant, který naší tvorbě umí hodit ksicht, co se nám líbí. Navíc jsme si krásně sedli lidsky, takže čas u něj ve studiu je vždycky pohodová záležitost. 

V červnu jste jeli turné devíti koncertů s OVER THE UNDER a HATEFUL AGONY po Česku a Polsku. Jak se turné vydařilo a co všechno jste po cestách zažili?
Zažili jsme toho hodně a ještě víc. Jenom legendární pan “Kurwa Jacek” by vydal na samostatný rozhovor. Pro nás se turné určitě vydařilo, posunulo nás dál, přineslo nové nápady a celkově jsme si víc ustálili podobu živého hraní. Turné provázela od začátku zmatená organizace, což bylo jediným škraloupem na celém výletu. S klukama z OVER THE UNDER už jsme domluvení, že si to určitě znovu zopakujeme (když bude čas a prachy, tak možná ještě letos) a vše zorganizujeme, připravíme a naladíme pěkně dohromady a lépe.

EP "Fatal Punishment" vyšlo také na kazetách v počtu padesáti kopií. Zvažuje se vydání aktuální desky na MC nebo vinylu?
Velmi rádi bychom všechno vyhodili všude a na všem, bohužel je to ale finančně dost náročné a primárně musíme mít v pořádku věci osobní. Jakmile budeme mít možnost do toho zase “víc vrazit”, tak se určitě vinyl nebo i kazety objeví.

Rok 2023 je na počátku, to znamená, že kapelní plány pro letošek jsou ještě čerstvé. Můžete některé prozradit?
Na letošek toho zatím moc ambiciózního nemáme. Jestli bude nějaká pořádná rychta, tak spíš až v druhé polovině roku. První koncert odpálíme 27. ledna v Českých Budějovicích po boku našich bratrosester z ENDLESS DRAIN, NEUROTIC MACHINERY & YEARS OF MAYHEM v klubu Rockle, kde bude určitě rychta jak cyp. Každopádně všem čtenářům přejeme jen to nejlepší, poslouchejte co vás baví a přijďte se s náma někdy pořádně vyšlehat do kotle!

Bandzone FATAL PUNISHMENT
Facebook FATAL PUNISHMENT
Bandcamp FATAL PUNISHMENT
Instagram FATAL PUNISHMENT
YouTube FATAL PUNISHMENT

Vznik: 2019
Místo: Litoměřice
Styl: Thrash metal

Diskografie:
2020 – Lost Society (SP)
2020 – Fatal Punishment (EP)
2021 – Morbid Fairytale (SP)
2021 – Devastation (SP)
2022 – Age of Madness
 
Sestava:
Martin Sluka – vocal
Petr Prouza – kytara, vocal
Lukáš Gabriel – baskytara
Luboš Šindela – bicí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále