Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
THE PANT - Nechtěli jsme jít cestou samplů kláves a různých umělých tvořítek

THE PANT - Nechtěli jsme jít cestou samplů kláves a různých umělých tvořítek

Vydáno: 07.03.2023 10:48 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Řadu úspěšných koncertů v Česku i v zahraničí odehráli za dobu své sedmadvacetileté existence hardrockoví THE PANT, kteří po změnách v sestavě pracují na nové desce. Jaký bude následovník alba "Bludnej kruh" z roku 2020, na to si musíme ještě nějakou chvíli počkat. Zatím přinášíme alespoň rozhovor se zakládajícím členem kapely, baskytaristou a zpěvákem Romanem Kočiříkem.


Jako první koncert letošního roku jste si dali účast na Kluboofka Festu v pražském klubu Black Pes. Jak byste zhodnotili tuto akci?
Pohodová klubová akcička. Vyzkoušeli jsme si nový odposlechový systém. Potkali se s pár kámoši. Poznali jsme nové lidi a celý večer jsme si užili. Bylo to fajn, moc fajn.

V listopadu odešel z kapely bubeník Tomáš Vaca, který hrál v sestavě THE PANT šestnáct let. Jaký byl důvod jeho odchodu?
Tohle plánoval Tomáš už delší dobu a důvod byl z jeho strany čistě osobní. Prostě se chtěl věnovat naplno rodině a nechtěl dělat věci tak nějak napůl. My to respektujeme. Nic víc nic míň. Svoje rozhodnutí, o kterém opravdu dlouho přemýšlel, nám sdělil už dříve a dohodli jsme se, že v kapele zůstane až do doby, než seženeme adekvátní bubenickou náhradu. A tak se i stalo. Byl to neskutečnej blázinec, ale konečně zase máme v kapele bubeníka z opravdové extra třídy.

Nástupcem se stal bubeník Ivo Batoušek, známý ze sestav JUMPING DRUMS nebo MOTORBAND. Proběhl nějaký konkurz nebo bylo jeho angažování do THE PANT jasnou volbou?
Jasnou volbou? No, upřímně asi tak - konkurz proběhl a přihlásili se opravdu zajímaví a talentovaní bubeníci. Strašně šikovní borci. Všechno v pohodě, ale nějak to ještě nebylo úplně těch 100 %, co bychom si představovali. Pak mě jednou napadlo, že zavolám Ivošovi, jestli nemá u něj v bubenické škole nějaký mladý supertalent, který by dokázal Toma nahradit. Odpověď zněla jasně: "Ani omylem, kámo - takového bubeníka široko daleko nenajdeš!". Pak slovo dalo slovo, Ivo dorazil na první zkoušku, pak další, další a najednou koukám jsme spolu na jednom pódiu a hraje nám to jako prase. Mimo to, známe se už spoustu let a navíc Ivo jako Tomášův učitel... to je přece pro všechny neskutečná výzva.
 
Překvapením bylo angažování druhého kytaristy Petra Dvořáka. Dlouhé roky jste tvrdili, že vám základní trojčlenná sestava vyhovuje. Kde se vzalo rozhodnutí rozšířit sestavu o další nástroj?
Dlouhé roky to jelo tak nějak samo, ale v určitém období nám to přestalo stačit a hledali jsme způsob, jak rozšířit a obohatit zvuk kapely. Nechtěli jsme jít cestou samplů kláves a různých umělých tvořítek. To jde úplně mimo nás. Brrrr. Upřímně, říkali jsme si, že to nikdo stejně nedá. Ono hrát s Víťou to není jenom tak. Něco málo o tom vím (smích). A pak příšel Péťa - zkušenej a moc šikovnej kytarista. To, jak se do těch kytarových partů zakousl a jak to vše za poměrně krátký čas zvládl, hovoří za vše. Když si promítnu, kolik toho s Víťou strávili nad aranžemi pro dvě kytary, tak před kluky fakt klobouk dolů.

The Pant
Je jednodušší tvořit muziku se dvěma kytarami nebo s jednou, kdy kytarista musel veškeré své party táhnout sám? Zapojují se noví členové aktivně i do tvorby nových skladeb?
S jednou je to více jednodušší a řekněme více přímočaré, tak trochu víc punk, ale zase takové jakoby tenčí. Míň to tlačí i živě na koncertech. Já za sebe do kytar moc klukům nekecám. Celkem zřetelně to mají promyšlené, tak jak přichází s nápady, tak to zpracováváme. Já si do toho postavím melodie slok, refrénů a pak ladíme rytmiku, texty a frázování - to už společně v našem malém studiu v Břidličné, kde děláme na demoverzích pro nové skladby.

V současné sestavě připravujete nové album. Bude se v něčem zásadně odlišovat od  tři roky staré desky "Bludnej kruh"?
Bude určitě opět v rodném jazyce, takže z tohoto pohledu na předchozí album spíše naváže. Materiál je zatím v několika demoverzích, včetně textů. Docela nedávno jsme dokončili celý koncertní repertoár v této nové sestavě, takže práce na nových skladbách teprve začíná. Více nechám zatím pod pokličkou.

"Bludnej kruh" byl první deskou ve vaší diskografii, kterou jste natočili v češtině. V devadesátých letech většina tuzemských kapel začala zpívat anglicky, ale poslední dobou se s úspěchem k češtině vrací. Co přimělo začít tvořit v češtině vás?
Byla to pro nás prostě výzva. Vždycky, i při všech zahraničních vystoupeních, lidi prostě chtěli češtinu slyšet - i tady doma si to spousta fanoušků jednoznačně přála - tak jsme si řekli proč ne a svým způsobem jsme tak vystoupili ze své komfortní zóny a šli jsme do toho. Zkusili jsme nejdřív jednu dvě věci, a jo, hele, ono to jde, tak jsme natočili "Bludnej kruh" jako plnohodnotnou desku nazpívanou v češtině a dál už tvoříme nové písničky jenom česky.

The Pant
Album uzavírá skladba "Sela baba mak", která se stylově vymyká celkovému konceptu desky. Co stálo za vznikem téhle písně?
Tak nějak už se stalo tradicí, že na konec každého alba dáme nějaký cover vlastní skladby nebo jinou podobnou srandu. Vždycky v netradičním žánrovém zpracování, tak na předchozích deskách zaznělo country, boogie, blues, no a teď jsme se pustili do death metalu. Proč ne. Mimochodem, textařsky se tam Víťa docela vyřádil... (smích).

Jsi textařem, který dovede kdykoliv sednout k papíru a psát nebo tě řadu dní nenapadá nic a pak během chvíle napíšeš třeba i dvě písně najednou? A dovedeš stále hledat nová témata?
To jsi trefil. Jsou dny i týdny, kdy nenapíšu vůbec nic - prostě prázdno v palici. Pak příjde nějaký impuls a padá to tam. Myslím, že naše texty mají co říct a každý kdo chce, si v nich může najít klidně třeba svůj vlastní příběh. Rozhodně nejsem fanouškem textů typu "hej hej pivo si dej", takových věcí se od nás určitě nedočkáš.

Ročně odehrajete několik desítek koncertů. Je to podle tebe ideální stav nebo byste zvládli daleko víc? Dovedl by sis představit trávit několik měsíců v tourbuse a hrát téměř každý večer jako mnohé světové kapely? 
Cestujeme rádi, hrajeme rádi, takhle to do sebe zapadá. Před covidem vystoupení bylo ještě mnohem víc. Projeli jsme komplet republiku, hráli v několika evropských zemích i v Americe. Nemáme problém sednout do letadla a letět hrát, kam nás pozvou. Jsme zvyklí trávit v dodávce na cestách spoustu času. Jsem si jistý, že s novou sestavou na předcovidový koncertní zápřah zase naplno navážeme. Makáme na tom!

Bandzone THE PANT
Facebook THE PANT
  
Vznik: 1996
Místo: Břidličná
Styl: hard rock-metal
 
Diskografie:
1999 – A long way MC
2004 – On hte road again
2007 – Straight way to hell
2007 – Live DVD
2010 – Louder !
2011 – 15 Years anniversary DVD
2013 – Out There
2020 – Bludnej kruh

Sestava:
Roman Kočiřík – baskytara, zpěv
Víťa Jelínek – kytara, zpěv
Petr Dvořák – kytara, zpěv
Ivo Batoušek – bicí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Plzeňští melodic death metalisté INNERSPHERE před měsícem vydali novou desku „In The Shadow of the Sun“, s níž už intenzivně koncertují. Turné nezahájili na domácí půdě, ale zajeli do Finska a cestu doplnili o koncerty v... číst dále
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále