Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
VANGUARD - Nejsme jedna z kapel, co se snaží zachránit svět

VANGUARD - Nejsme jedna z kapel, co se snaží zachránit svět

Vydáno: 03.04.2023 10:51 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Brněnská melodeathová kapela VANGUARD o sobě dala vědět poprvé v roce 2015 pětiskladbovým EP s jednoduchým názvem "I". Nyní probíhají práce na přípravě již třetího alba a současně také turné s NEUROTIC MACHINERY, o kterém v rozhovoru s kytaristou Filipem Vrbou bude také řeč. Na otázku ohledně textů odpovídá jejich autor, vokalista kapely Tomáš Kačer.


První měsíce letošního roku věnujete mimo koncertů intenzivní přípravě nové desky "III: Pyrrhic Sequence". Jak se práce daří?
Postupně celý materiál nahráváme a pilujeme zhruba od přelomu roku. Vzhledem k tomu, že si celou desku nahráváme sami a chceme si dát záležet, práce jde pomalu, ale jistě.

Deska "II" byla stejně jako debut "I" nahrána v brněnském studiu Sonidos, ale výhody domácího studia jsou nesporné. Chtěli byste tentokrát něco udělat jinak nebo se práce na albu od toho předešlého v podstatě neliší?
Současná trojka včetně již vydaných singlů "Surfacing Tension" a "Purgatorial Abbatoir" je už z naší produkce. Práce na albu se od toho předešlého liší poměrně značně, a to v podstatě ve všech myslitelných aspektech. Hlavní výhodou vlastní produkce je pro nás časová flexibilita a v podstatě neomezená kontrola nad celkovou produkcí a tím, co bychom chtěli výsledným zvukem sdělit.

U předchozí desky měl Filip na starosti tvorbu muziky a Tomáš texty. Platí to i o chystaném albu? A kdo má v kapele konečné slovo v tom, že je skladba hotová a hodna zveřejnění?
Většina nápadů a celková koncepce skladeb je v mých rukách. Není to ale rozhodně tak, že bych všechny postavil před hotovou věc. Na skladbách se pak podílíme společně, kluci si detailněji dopracovávají svoje party a figurují jako "validátoři" dílčích kroků v psaní nového materiálu. Když vidím, že jim jednotlivé kroky a nápady dávají smysl, skládání se tím posouvá a takto se dřív nebo později dopracujeme k hotové skladbě. Co se týká textů, ty jsou v rámci nového alba víceméně plně v Tomových rukách. S tím souvisí odpověď na druhou část otázky; nejde asi až tak o konečné slovo, ale k finální podobě skladby se obvykle dostaneme až v momentu jejího nahrání. V tu chvíli se ukážou slabší místa jak v hudbě, tak v usazení textu, a je čas a prostor tyto mezery zaplnit a vše upravit do finální podoby.

Konzultujete společně témata Tomášových textů? Stalo se už, že jeho text v kapele neprošel nebo berete vše, co Tomáš napíše?
Že by text neprošel se ještě nestalo, respektive - zbytek kapely většinou nemá výhrady a jelikož pro mě vždy byla primární hlavně hudební stránka, vyjadřuju se k nim většinou až u nahrávání, kdy je občas potřeba něco mírně upravit. To ale rozhodně neznamená, že by nebyly důležité nebo neměly obsahově co sdělit. Naopak. Pokud vás ale jejich význam náhodou mine, můžete se vždycky obrátit na Toma. Jestli ho někde potkáte na koncertě nebo festu (není úplně snadné ho přehlídnout), schválně se zeptejte, o čem je tenhle nebo tamten text. Odpověď je většinou docela zábavná (smích).

Vanguard
Obal novinky "III: Pyrrhic Sequence" si vzal na starosti portugalský umělec Pedro Sena. Jak došlo k této spolupráci? 
Pro nadcházející desku jsme měli představu o podobě artworku poměrně jasně a konkrétně promyšlenou. Problém byl v tom, že jsme v našich končinách nevěděli o nikom, kdo by ji dokázal realizovat v odpovídajícím rozsahu a kvalitě. Nápad oslovit Pedra přišel víceméně od našeho basáka Honzy, jelikož s ním už spolupracoval se svojí druhou kapelou. Věděli jsme, že jde o čistokrevného profíka s portfoliem zvučných jmen (AMON AMARTH, DECAPITATED, DISTANT atd.), ale nebyli jsme si jistí, jestli není jeho styl pro náš účel příliš digitální nebo videoherní ve stylu současných (cokoli)core kapel, což byl směr, kterým jsme úplně jít nechtěli. Hned po prvních zaslaných skicách jsme viděli, že dokáže naším požadavkům vyjít vstříc, a nakonec z toho vyšel perfektní výsledek, ze kterého jsme nadšení.

Název alba možná mnohé napovídá. Jaké má být hlavní poselství připravované desky?
Tom: Nebudu lhát, rozhodně by mě zajímalo, co přesně člověku zvenčí název napovídá. Každopádně nemyslím si, že album má nějaké univerzální poselství. Nejsme jedna z kapel, co se snaží zachránit svět. Je to svým způsobem koncepční album, pokud definici koncepčního alba trochu rozšíříme. Spojující témata celého alba jsou řekněme začarované kruhy a vzorce, kterých si člověk může všimnout, že se skrze jeho život v jistých interakcích objevují. Jednotlivé songy jsou potom každý o určitém stádiu onoho kruhu. Samozřejmě jsou texty zase extrémně přemetaforované a abstraktní, přece jen jsme death metalová kapela. Co by si lidé pomysleli, kdyby věděli, že má naše muzika takto osobní, obyčejnou tématiku (smích)?

Loni na podzim jste absolvovali turné "Cataclastic & Tension Tour". Jak byste zhodnotili tyto koncerty? Šlo všechno podle vašich představ?
Podzimní "Cataclastic & Tension Tour" jsme absolvovali společně se slovenskými APRIL WEEPS a obsahovalo celkově devět zastávek po českých a slovenských městech. APRIL WEEPS jsou skvělí jak po lidské, hudební, tak i organizační stránce, takže byla radost s nimi hrát a spolupracovat. V části měst na Slovensku jsme se s kapelou ukázali poprvé a byli jsme velmi mile překvapeni skvělým přijetím a místní atmosférou. Během cest jsme se stihli i trochu vyvětrat v přírodě, ochutnat tradiční pokrmy a kouknout na nějaké pamětihodnosti (smích). Většinou šlo vše podle plánu, bohužel jsme ale kvůli nemoci několika členů APRIL WEEPS museli narychlo zrušit zastávku v Jaroměři. Slabším místem tour byla také zastávka v Praze, kde jsme museli narychlo řešit náhradní klub, který bohužel úplně nevyhovoval našim potřebám. Celkově ale tour považujeme za zdařilé a užili jsme si spoustu srandy - osobně bych z českých zastávek vyzdvihnul tu v domácím Brně a Valašském Meziříčí, z těch slovenských parádní Bratislavu a těžkou párty v Košicích (smích).

Vanguard
Nyní probíhá další turné, tentokrát ve společnosti tachovských progresivních death metalistů NEUROTIC MACHINERY. Na co všechno se můžou fanoušci těšit a kolik skladeb z nové desky bude zařazeno ve vašem playlistu?
S nedávno odehranou první zastávkou v Daskabátu by se dalo říct, že už je tour "v plném proudu" (smích). Těšit se určitě můžete na super kapely, které se s námi na různých zastávkách ukážou, staré známé fláky a určitě taky na nový materiál jak od nás, tak od kluků z NEUROTIC. Pokud půjde vše hladce, rádi bychom na nadcházejících koncertech zahráli všechny novinky z blížící se desky. Pokud půjde vše opravdu dobře (a to v tomto případě není jen na nás), možná se na koncertech dočkáme i nového merche, ale tady raději nechceme nic slibovat.

Loňský rok jste vystoupili na Masters Of Rock, kde jste natočili video k písni "Demigod". Poprvé na tomto festivalu byla druhá stage umístěna do nových prostor, kde zůstane i letos. Jak se vám hrálo a vrátíte se do Vizovic i v budoucnu?
Hraní na Masters pro nás byla samozřejmě skvělá příležitost, zároveň jsme si ale nebyli úplně jistí, jak naši muziku místní publikum přijme a jestli bude na festivalu, kde jsou tvrdší odnože spíše okrajovou záležitostí, vůbec někoho zajímat. Říkali jsme si, že budeme beztak hrát pro pár kamarádů co na MoR jezdí, ale k našemu překvapení se areál druhé stage před koncertem rychle zaplnil, a jak to nakonec vypadalo, můžete vidět v klipu (smích). Osobně bych to považoval za jedno z našich nejlepších vystoupení, respektive určitě jedno z těch, které jsem si doposud užil nejvíc. Energii takového publika přeci jen nedostáváme každý den. Na Masters většina z nás sice nejezdí, pokud se ale v budoucnu opět naskytne možnost si zahrát, určitě se ve Vizovicích rádi znovu ukážeme. Zážitek a celková odezva publika byly super, a to je pro nás nejdůležitější.

Deska se chystá, koncerty přibývají, jaké jsou další plány VANGUARD pro letošní rok?
Práce na desce a všech věcech kolem ní nás v tuhle chvíli zaneprazdňuje natolik, že na to, co se bude dít potom, teď není ani čas moc myslet. Většina dílčích novinek s deskou
pravděpodobně bude souviset, jako například nový merch, budoucí videoklip, taky poprvé zvažujeme výrobu vinylů. Co se týká zbytku roku, postupně budeme odhalovat koncerty na podzimní sezónu. Větší část je zatím v jednání, ale určitě se pokusíme objevit na všech našich oblíbených a třeba i nějakých nových místech.

Bandzone VANGUARD
Facebook VANGUARD
Bandcamp VANGUARD
YouTube VANGUARD

Vznik: 2015
Místo: Brno
Styl: melodic-death

Diskografie:
2015 - I (EP)
2016 - Iron Sky (SP)
2017 - Sunshine Never Comes (SP)
2019 - II
2020 - Purgatorial Abbatioir (SP)

Sestava:
Tomáš Kačer - zpěv
Filip Vrba - kytara
Vojta Jeřábek - kytara
Jan Blaha - baskytara
Marty Medek - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina HEX predstavuje svoju letnú pesničku "Iná ako ostatné", ktorá je doslova iná ako ostatné už len tým, že vznikla v spolupráci s vokálnym triom SERENADERS’ SISTERS. Táto zaujímavá kombinácia v spojení s vtipným textom a... číst dále
Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Své již třetí album chystá kapela MARZ frontmanky Markéty Zdeňkové letos na podzim. Nyní z něj představuje píseň "Jen tak", která inspiruje k tomu žít přítomným okamžikem. Živě ji můžete slyšet na koncertě v pražském... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále