Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
MICHAL HORÁK – Rád poslouchám téměř jakékoliv žánry a baví mě je zkoumat

MICHAL HORÁK – Rád poslouchám téměř jakékoliv žánry a baví mě je zkoumat

Vydáno: 10.04.2023 08:30 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Vy opravdu nevíte, co se stane s křečkem, který spolkne magnet? Ani proč kupovat v krámě zeleninu, když zeleninu vůbec nejíte? Anebo, co se může stát, když vám takhle dcera (říkejme ji třeba Mařena) slíbí, že nebude pít? Tak to zkuste některou ze skladeb písničkáře Michala Horáka. Uslyšíte neobyčejné příběhy, které nejen, že napsal sám život, ale Michal jim za pomocí svého talentu dodal duši i srdce, a tak dokázal vše proměnit v písně, na které v rámci tuzemské hudební scény jen tak nenarazíte. Hrát samostatné koncerty již ve třinácti letech, vyhrát kategorii Objev roku v anketě Český Slavík a točit klipy, z nichž některé na YouTube překročily ve sledovanosti několika miliónovou hranici ukazuje, že máme v tomto směru kontakt s osobností, které je záhodno věnovat svou pozornost. Snad pro vás bude přínosem i následující rozhovor.


Kdo z posluchačů by nevěděl, jak má tvořit písničkář v roce 2023, může si poslechnout cokoliv z tvé tvorby. Souhlasíš s tímto tvrzením? Kam bys zařadil sám sebe?
Během dvanácti let aktivního skládání a sbírání zkušeností jsem zjistil, že na tvorbu dobrých písniček žádný správný recept neexistuje. Je ale důležité, aby z písniček šla autentičnost a opravdovost. Když se člověk snaží tlačit na pilu a něco lámat přes koleno, je to z toho vždycky cítit. Proto se mi vlastně i těžko někam řadí sám sebe, ale když to musí být, řekl bych, že spadám asi do folku, protože moje písničky stojí většinou na textech z běžného života.

Dočetl jsem se, že ti není lhostejný odkaz Karla Kryla. Po stránce textové je jeho dílo nedosažitelné. Instrumentální stránka u něj už tak pestrá není a po pár posleších v podstatě už ničím nepřekvapí. Jak jeho tvorbu vnímáš ty a co z ní by se mohlo přenést do tvých písní? 
Karel Kryl je naprosto nedostižný textař, to je pravda. Fascinovala mě vždycky především bohatost textu a velmi citlivý přístup k výstižným metaforám, to vše poskládané do veršů, které do sebe dokonale zapadaly. Tam vnímám folk ve své nejryzejší podobě, protože pojmenovával potíže doby s jakousi nedbalou elegancí, která se právě zrcadlila v instrumentálním doprovodu. Krylova syrová kytara podle mě perfektně ladila k textu písní a dávala jim nenapodobitelnou autentičnost. Krylovu tvorbu jsem poslouchal odmala a jestli ve mně něco zanechala, tak nejspíš úctu k češtině a jejím nepřeberným možnostem, které bychom u ostatních jazyků málokdy nalezli.

Tvé desky vynikají instrumentální pestrostí a nápaditostí. Ve svých skladbách se snažíš, aby každá píseň měla pokud možno jinou atmosféru i aranž. Je pro tebe textařská výpověď ve skladbě prioritní nebo muzika hraje stejně podstatnou roli jako zpívaná slova?
Mé písničky obecně odráží můj posluchačský vkus. Rád poslouchám téměř jakékoliv žánry a baví mě je zkoumat. Vždycky když objevím písničku, která mě jednoduše baví, snažím se zjistit, co přesně je pro mě její neodolatelný faktor, a ten pak zkouším přenášet i do svých písniček. Není to tak samozřejmě vždycky, ale jestliže jsou moje písně hudebně pestré, bude to nejspíš tímhle. Aby písnička měla nosný text je u mě ale absolutní základ. Někdy může být text trochu pitomý jen pro pobavení, jindy do něj vnesu nějakou hlubší myšlenku, ale celkově na něj určitě kladu důraz.

Před pár dny byl zveřejněn klip k singlu "Síť záchranná", ve kterém účinkuješ společně se šumperskou kapelou TROCHA KLIDU. Kdo napsal scénář ke klipu a zrealizovalo se vše podle tvých představ?
Režie, kamery i postprodukce se chopil geniální Vláďa Špička, který je mimo jiné i spolužák zmíněné šumperské bandy stejně jako Filip Vlček, který produkoval nahrávku. Všechno tudíž vzniklo ve velmi kamarádské atmosféře a dovolím si tvrdit, že je to z toho cítit. Produkci videoklipu jsem měl z velké části na triku já, protože se točilo na mém rodném královéhradecku, takže to bylo dost náročné. Ale dopadlo to skutečně nad očekávání, máme z toho všichni velkou radost!

Michal Horák                                                           Foto: Kateřina Fialová

Klip je předzvěstí tvé třetí řadové desky. Co bys mohl o chystaném albu prozradit?
Deska vzniká přes rok a už teď můžu říct, že můj šuplík praská ve švech stejně jako já, protože takhle dlouho jsem tolik podle mě dobrých písniček nedržel v tajnosti. Už jenom tím bude deska v mé diskografii zcela unikátní, protože se bude z velké části skládat z písniček naprosto nových. A dovolím si říci, že to bude velmi pestré. A asi tak nějak víc od srdíčka, jak se říká.

Jedna z tvých písní, kterou je možné objevit na YouTube a není zaznamenána na žádném albu, je obdivuhodně nápaditá "Houbová balada". Jaký je příběh vzniku této skladby?
To ovšem cením, že jsi zmínil! Video je tam tuším z nějakého živáku, jinak jsem tuhle písničku nikdy nikde nevydával. Napsal jsem ji jako pololetní práci na biologii, protože jsem zapomněl na deadline a tohle mi přišlo jako záchrana, protože náš učitel biologie, byť byl ve svém oboru naprostý génius, tak mnoho hudebního talentu nepobral. Tak jsem doufal, že ji navzdory jednoduchosti docení. A naštěstí jo, párkrát se to pak použilo jako pomůcka při výuce. 

Když už k člověku, který skládá, odkudsi píseň přiletí, podruhé se už stejná nikdy neopakuje. Jsi jedním z těch autorů, kteří si nápady zaznamenávají v autě, v obchodě, v noci, když nemůžou spát, zkrátka všude, kde přicházejí, aby jim nejlépe žádný z nich neunikl?
Přesně to dělám, mám v mobilu kvanta záznamů z diktafonu, kdy se mi podařilo múzu na chvíli odchytit a kdy jsem ten nápad nechtěl zapomenout. Někdy se k těm nahrávkám vracím hned, jindy až třeba po roce.

Na YouTube je k shlédnutí tvůj online koncert k 9.výročí Rádia Junior, kde tě na housle a cajon doprovází Adam Černík. Bude vaše spolupráce trvat i pro nadcházející koncerty? Nehodláš rozšířit sestavu do budoucna o další členy?
Už se tak stalo a momentálně hrajeme na větších koncertech s celou kapelou. Disponuju tudíž vlastně třemi koncertními formacemi – já sólo, já a Adam, a já a kapela, čítající kromě houslisty Adama ještě bubeníka Tadeáše Macla a baskytaristu Jirku Vyšohlída. Všechno to jsou geniální muzikanti a dost mě táhnou nahoru.

Michal Horák                                                          Foto: Tony Košař

Je známá historka, že k písničce „V 7.25“ tě inspirovala holka, se kterou jsi jezdil autobusem do školy a nikdy nenašel odvahu ji oslovit. Myslíš, že se dotyčná již nějak dozvěděla, že je ta skladba o ní? Nenapadlo tě někdy ji píseň poslat a zaznamenat následně nějakou zpětnou vazbu?
Jo, to se skutečně odehrálo ještě na gymplu. Písničku jsem jí poslal, a ačkoliv byla první interakce docela v pohodě, tak se ke mně nějak dostalo, že jí její mamka zakázala šestnáctkou jezdit a pak jela i na rok do Ameriky, což s tím ale údajně nesouviselo, ale kdo ví. Takže o geniálním balícím tahu se mluvit rozhodně nedá.

Písničkář má mnohdy nesnadnou úlohu v tom, že je pozván ke koncertu například někde do hospody, kde poněkud hlučnější publikum může přebít zážitek z celého koncertu. Stalo se ti už něco podobného a dá se z podobné situace nějak „dostat ven“?
Myslím, že za těch téměř dvanáct let koncertování už se blížím k číslovce tisíce odehraných koncertů, z nichž bylo doopravdy nesčetně moc bizarních. Začínal jsem třeba i koncertem na srazu důchodců a rodáků z naší vesnice, kde ti, co slyšeli, neposlouchali, a ti, co neslyšeli, tak o to víc hlasitě komunikovali. Nebo stokrát na nějakých městských slavnostech, kde si všichni přišli dát akorát párek a pivo, aniž by je cokoliv na pódiu zajímalo. Člověk se ale pak naučí odehrát stoprocentní koncert za jakýchkoliv podmínek, naopak je to o to důležitější právě při těch koncertech, kde to není jednoduché.

Před časem jsi v médiích prozradil, že na letošní rok připravuješ velké věci. Deska se chystá, klip je venku, co dalšího můžeme ještě očekávat?
Hlavním cílem roku je především deska, která bude nová v mnoha ohledech. Předešlé dvě desky byly tvořeny převážně už vydanými singly, tahle nová deska bude obsahovat exkluzivní obsah. První vlaštovkou byla píseň "Síť záchranná", kterou jsme i s videoklipem nedávno vydali. Na té desce pracuju už přes rok a myslím, že bude zkrátka stát za to. No, a kromě desky nás čeká hromada letních koncertů, podzimní turné a vydání zpěvníku, který bude obsahovat kromě textů a akordů mých písniček i taková krátká povídání týkající se celkově mojí tvorby, občasné trapnobásně apod. Bude to zkrátka taky něco extra, dovolím si říct. No a na jaro příštího roku máme taky velký plán, ale o tom ještě pomlčím. Troufám si směle tvrdit, že se je na co se těšit.

Web
Facebook
Instagram
YouTube

Alba:
2019 - Michalovo cédéčko
2021 - Michalbum

Titulní foto: Tony Košař
 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále
THE.SWITCH - Skrytý místa THE.SWITCH - Skrytý místa
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Recenze
REDHEAD – 76:42 crossover / metal... číst dále
SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
SIGNUM REGIS loni rozšířili diskografii o album „Undivided“, pár nápadů si však nechali stranou. Jedním takovým je skladba „No Middle Ground“, která vyšla jako samostatný singl. „Má trošku jinou náladu než ostatní skladby... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále