WITCH HAMMER - Od Čapka k elitě vyvolených

Vydáno: 22.05.2023 11:36 - Jan Moravec

Byť se pozvolna blíží doba, kdy WITCH HAMMER oslaví čtvrt století svojí existence, a za ten čas si bezesporu prošli mnohým, troufnu si tvrdit, že v posledních dvou letech prožívají velmi úspěšné a zároveň turbulentní období – před dvěma lety představili strhující album „Absolutno“, v němž velmi obratně spojili dílo Karla Čapka s přímočarým heavy metalem, následně se vrátili ke čtyřčlennému složení, což do jejich tvorby vneslo další notnou porci tvrdosti a energie. Původní Čapkovo téma rozvinuli do vlastního aktuálního námětu, týkajícího se „spolku vyvolených“, tahajícího za nitky dnešního světa a určujícího jeho směr, a zrodilo se album „Absolutno II: Coinspirace“, jehož prostřednictvím je čtveřice z moravského Jablunkova odhodlána dostat jméno WITCH HAMMER do první ligy kapel v České republice, o čemž vás přesvědčí baskytarista Petr Caputa.
S novou nahrávkou přicházíte ani ne po dvou letech, přičemž takhle akční jste byli naposledy při vydání prvních dvou desek. Co způsobilo takový tvůrčí přetlak?
Řekl bych, že tentokrát to byl příchod kytaristy Vojty Chobota. Ve dvou kytarách se Honza Šotkovský při tvorbě materiálu mohl více rozmáchnout a vymýšlet různé harmonie a vyhrávky, které samozřejmě máš potřebu ihned prezentovat i veřejně. Takže logickým krokem je tvorba nové desky s takovýmto materiálem.

Zjevně se vám zalíbilo psaní koncepčních příběhů. Je pro tebe větší výzva pustit se do tvorby desky, když máš ucelenou představu, kam tě děj alba zavede?
To nejtěžší na celé věci je přijít s myšlenkou konceptu. Pokud už najdeš téma, na kterém chceš příběh vystavět, je to – alespoň pro mě – při skládání textové složky paradoxně jednodušší! Mám vytyčené mantinely, mezi kterými příběh jede a já jen skládám jednotlivé dílky skládačky tak, aby to mělo smysl a mělo to posluchači co říct.

Na minulé desce jste sáhli po konkrétním díle Karla Čapka, má aktuální pokračování koncepčního příběhu opět literární inspiraci nebo jde o vlastní ideu?
Zatímco u prvního dílu „Absolutna“ jsme se inspirovali Čapkem a jen přenesli jeho myšlenky do současnosti, tentokrát jsem koncept vymýšlel sám. Tu Absolutní všeovládající moc jsme tentokráte zhmotnili do peněz, kryptoměn a do elity vyvolených, kteří s touto složkou, která řídí naprosto vše, nakládají.

Předpokládáš, že podobným způsobem budete koncipovat i budoucí alba? Máš už v hlavě nějaké nápady, na jaké téma by ses chtěl zaměřit?
Tohle v tuto chvíli opravdu netuším. Nejsme typ kapely, která by skládala do šuplíku. Vždy když je čas na desku, začínáme s čistým stolem a tvoříme zbrusu nový materiál.

Jak se narodí koncepční deska v režii WITCH HAMMER, skládáte desku z kupy nápadů a pokusů nebo jdete postupně, skladbu za skladbou?
Hybatelem každé skladby WITCH HAMMER je riff nebo melodie, které nosí Honza. To nám pak předhodí na zkoušce, a tak postupně song vyroste do finální podoby. Co se týče hudby, jeli jsme, jak říkáš, skladbu za skladbou, jak Honza postupně nosil nápady. U textů to bylo naopak. Musel jsem počkat, až bude kompletní hudební materiál hotov, a až když jsme měli jasno v tom, jak songy seřadíme na albu, začal jsem podle toho roubovat jednotlivé texty do příběhu.

Co je při tvorbě nových skladeb pro tebe zásadní, má-li se skladba ocitnout na desce WITCH HAMMER?
Vždycky je zásadní, aby z toho měli všichni v kapele dobrý pocit. Těžko se to vysvětluje… Prostě když TO TAM JE, tak to poznáš! Někomu naskočí husí kůže, někomu se rozsvítí oči…, prostě se dostaví určitý druh okouzlení, kdy jsme na stejné vlně a víme, že je to prostě ONO. Když se tohle nedostaví, song letí pryč. Vata na našich deskách nemá místo. Když pak jedu ze zkoušky domů a nová melodie mi pořád zní v hlavě, je to další důkaz, že jsme na správné cestě.

První díl „Absolutna“ považuji za album WITCH HAMMER s nejsilnější atmosférou a přijde mi, že jste se na „Absolutno II: Coinspirace“ vrátili k větší přímočarosti. Byl to záměr?
Rozhodně je pravdou, že jsme přitvrdili a deska je oproti prvnímu dílu dost nabroušená. Spíš než záměr bych v tom viděl přirozený vývoj. Nechceme stát na místě, a tak i my se v rámci našeho stylu neustále vyvíjíme vpřed.

Cítil jsi při tvorbě nového alba větší odpovědnost než obvykle, s vědomím, že je třeba navázat na sílu předchozí, velice vydařené desky, nebo si tenhle pocit nepřipouštíš?
Tak to si piš! Díky tomu, že první díl vyšel v celkem nešťastné covidové době, neměli jsme moc prostor představit materiál na koncertech fanouškům v takovém množství, jak by si deska zasloužila. I proto vlastně vznikl druhý díl, o kterém jsme věděli, že musí být opravdu vynikající, aby posluchače ohromil a oni tak sáhli i po minulé desce „Absolutno“, kde vlastně celý příběh začal. Na předešlou desku jsme také opravdu hrdí, takže doufám, že náš plán vyjde.

První představený singl „Krypto elita“ má velmi aktuální námět – téma „spolku vyvolených“, kteří tahají za nitky dnešního světa a určují jeho směr. Měli jste konkrétní inspiraci nebo je základem vlastní fantazie?
Je to vlastní fantazie, podpořená každodenní mediální masáží. Pokud člověk čte jenom trochu mezi řádky, musí mu zákonitě dojít, že tady něco nehraje… Na prvním díle „Absolutna“ zazní věta: „Ty nejnesmyslnější věci v dějinách, to byly vždycky důsledně prováděné plány.“ Takže asi tak nějak.

WITCH HAMMER_band

Prakticky celá deska jede ve velmi akčním a důrazném duchu, až závěrečná, poměrně technická a náladovější „Pravdou lhát“ trochu ubere plyn. Cítili jste, že je v rámci alba důležité aspoň v závěru nechat posluchače trochu vydechnout a příběh uzavřít v klidnějším duchu?
Nebyl to úplně plán ve smyslu, že bychom si řekli – ok, nářezu bylo dost, teď je třeba složit pomalejší věc. Takhle to u nás nefunguje. Zkrátka opět spontánně přišel od Honzy nápad a vyhrávka v pomalejším tempu, na které se začalo pracovat. Při řazení songů se tento nejvíce hodil svojí náladou na závěr, takže celý příběh uzavírá. Řídíme se hodně intuicí, ne předem danými schématy, takže doufám, že nás intuice vede správným směrem.

V čem spatřuješ největší rozdíl mezi minulou a aktuální deskou?
Hudebně jsme určitě o něco přitvrdili a samozřejmě s příchodem Vojty je v kapele cítit nový feeling, který se zákonitě do nového materiálu promítne. Hlavně je to ale naše první album pod agenturou Smile Music Records, takže veškeré záležitosti okolo vydání jedou na profi úrovni, přesně tak, jak to má být.

Vydáváte druhé koncepční album za sebou, neláká vás pojmout i koncerty v tomto duchu – s playlistem zaměřeným na udržení příběhu, s příslušnou scénou? Nebo by vás fanoušci bez některých starších skladeb z minulosti z pódia nepustili?
V určitém smyslu takto playlist poskládaný máme. Náš koncept naštěstí není typu: Děti se ztratí v lese – najdou perníkovou chaloupku – přemůžou Ježibabu – vrátí se domů – žijí spolu šťastně až do smrti. My poukazujeme na určitá témata, klademe otázky, stavíme postavy do konkrétních situací atd., a tak songy fungují dost dobře i samostatně. Můžeme si tedy více dovolit kombinovat a samozřejmě za těch víc než dvacet let máme i svoje „Smoke on the Water“ a „Paranoid“, bez kterých by fanoušci odcházeli z koncertu zklamaní.

Po řadě let, kdy jste působili v trojici, jste se vrátili ke čtyřčlennému složení. Co bylo dřív, myšlenka na to, že by stálo za to rozšířit možnosti kapely o jednu kytaru, nebo objevení Vojty Chobota coby šikovného muzikanta, aniž byste v tu chvíli uvažovali o rozšíření kapely?
S návratem ke druhé kytaře přišel Honza u prvních myšlenek na nový materiál, který mu právě stále vycházel do dvou kytar. Ale my s Dejvem ho stejně podezříváme, že prostě potřeboval někoho, s kým bude drbat na téma kytary, aparáty, krabičky, snímače atd., na což nás moc neužije. (smích) Jelikož jsou Vojta s Dejvem kámoši už z předchozího angažmá, a my věděli, že se jedná o šikovného kytaristu, navíc s vizáží lahodící dámské části publika, šli jsme prakticky najisto a byl jedinou možnou volbou. Jedinou komplikací tohoto bezchybného plánu by bylo, kdyby nám dal košem, což se naštěstí nestalo.

Vítězná sestava se zpravidla nemění, vy jste se při tvorbě nové desky vydali do Bomb Jack studio. Měli jste potřebu hledat nový zvuk, nový výraz a splnila tahle změna tvoje očekávání?
My jsme už v Bomb Jacku míchali a masterovali i „Absolutno“, takže jsme se s Wendelem už trochu oťukávali u minulé desky. Už tehdy jsme si lidsky dost sedli (i stejným smyslem pro humor), takže jsme mu svěřili tentokrát do rukou celé nahrávání. Jeho hyperaktivní styl práce nám dost vyhovuje a o jeho kvalitách by ti mohli poreferovat třeba DYMYTRY, TRAKTOR, LIMETALL a další. Takže ano, chtěli jsme vyzkoušet zase nový přístup k práci a naše očekávání se naplnila měrou vrchovatou.

Neuvažovali jste někdy o tom, obrátit se na producenta ze zahraničí? Viděl bys v tom smysl a možnost posunu pro WITCH HAMMER?
I tuhle variantu jsme měli nejednou na stole, ovšem nejsem si jistý, jak moc zásadní by ten posun byl. Zvuková kvalita na novém albu je opravdu vyhnaná na maximum a jediná změna by byl takzvaný podpis producenta. Tím myslím, že zvukově a technicky by deska nebyla lepší, ale byla by to prostě jiná varianta stejné kvalitativní úrovně. Pak už je to jen o vkusu a chuti každého strávníka, no a nám chutná v restauraci u Wendela ve Lhotce.

Pomalu se blížíte ke čtvrtstoletí svojí existence, v čem nejvíc se WITCH HAMMER změnili od svého počátku?
Změnili se nejvíc v tom, že už nejsme čtyři výrostci z Jablunkova v džískách s retro nášivkami, ale o čtvrtstoletí zkušenější muzikanti, kteří už takzvaně vědí, co a jak, navíc jsou pohánění čerstvou krví v podobě Dejva s Vojtou. Ale jedna věc se od těch našich cca čtrnácti naopak nezměnila! Vždy jsme kapelu brali jako styl života, ne jen pouhý koníček, ale něco, co je stále třeba posouvat dál a vpřed. Tohle je něco, co se prostě změnit nedá, máme to v DNA.

Jaký je hlavní cíl kapely pro letošní rok?
Vydat vynikající desku! Představit ji co největšímu počtu posluchačů a dostat jméno WITCH HAMMER do první ligy kapel v ČR. Vždyť říkám, že jsme jen čtyři skromní týpci ze Severní Moravy. (smích)

DISKOGRAFIE:
2007 - Price for the New World
2009 - Zodiac
2012 - Never Stop
2017 - D-Generace
2021 - AbsolutNo
2023 - Absolutno II: Coinspirace

SESTAVA:
Jan Šotkovský – zpěv, kytara
Vojtěch Chobot – kytara
Petr Caputa – baskytara
David Janáček – bicí

Facebook WITCH HAMMER


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení