Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
EXITUS - V labyrintu lží

EXITUS - V labyrintu lží

Vydáno: 20.06.2023 11:06 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Jméno EXITUS mohli na přelomu osmdesátých a devadesátých let zaznamenat jen opravdu skalní fanoušci thrash metalu. Po čtvrt století je však severomoravská „sekačka“ zpět a zdá se, že disponuje plnou nádrží paliva a hrozivý lesk nemilosrdně se otáčejícího ostří se ještě zintenzivnil vydáním dlouhohrajícího debutu „Liebyrinth“. O sadu otázek se podělili zakládající členové kytaristé Vladan „Vlady“ Pražák a Víťa Ferenčák.


Může za návrat pod hlavičkou EXITUS citelný reunion tradičního thrash metalu, kdy kromě posílení pozic dlouholetých stálic se objevila spousta šikovných nových kapel?
Vlady:
Může za to hlavně fakt, že v ETERNITY (death/thrashová kapela, v níž Vlady s Víťou působili před comebackem EXITUS – pozn. aut.) už nezůstal ani jeden ze zakládajících členů. Butchek (zpěv) a Aleš (bicí) skončili z osobních a rodinných důvodů (u Aliho se přidaly i zdravotní potíže), a proto jsme si sedli a dospěli k tomu, že znovuoživíme po třiceti letech EXITUS. Samozřejmě jsme vnímali, že se thrash vrátil na plné koule, což je dobře. Těch kapel, které drtí thrash, se vyrojily tisíce a spousta z nich hraje skvěle. U nás to ale nebylo prvoplánové. Thrash máme od mládí v genech a nějak se nám zapsal do DNA.
Vůbec první oficiální nahrávkou EXITUS bylo EP „Undead“ (2019). Nachází se na něm pouze nové skladby či jsou zde i některé nápady z minulosti, ať už z dob původních EXITUS nebo ETERNITY?
Vlady:
Na EP „Undead“ jsme složili úplně nový materiál. Samozřejmě je tam i cover od KREATOR „People of the Lie“, ale jen jako pocta naším idolům z mládí a vlastně i teď ve stáří.
Víťa: Ovšem na aktuálním albu je ve skladbě „Final Solution (… of Existence)“ úvodní nosný riff ještě z doby našich začátků, který jsme kdysi vymysleli a teď si na něj vzpomněli.

Předpokládám, že po vydání EP jste o sobě chtěli dát vědět daleko více, ale přišel covid. Jak velkou čáru přes rozpočet vám nucená dvouletá koncertní pauza udělala?
Vlady:
Určitě jsme se chtěli dostat do povědomí lidí. Ohlasy a recenze byly dobré a prodalo se celkem i dost kopií, hlavně tedy v zahraničí. Bohužel problémy pro nás nastaly ještě před covidem, kvůli onemocnění Richarda (Urbanec, baskytara). Sice jsme odehráli nějaké akce, ale s ohledem ke zdravotnímu stavu našeho basáka jsme museli pozvánky odmítat. Chtěli jsme počkat, až se dá Richard dohromady, takže jsme ani moc nezkoušeli.
Víťa: On už byl Richard na tom zdravotně špatně, když jsme točili toto EP, ale i když mu bylo evidentně zle, přesto si svoje party nahrál. A ještě se postavil na pódium. To jsme ale netušili, že je to tak vážné. Čekala ho těžká operace, ale té se už bohužel nedočkal. Bojoval s tou nemocí přes dva roky. Bohužel v únoru 2020 nás navždy opustil... no a pak nastoupil covid.

Kdy a proč jste vyměnili Ondru „Kanála“ Kanaláše za Petra Kupku?
Vlady:
Ondra s námi nahrál EP „Undead“, ale už předem avizoval, že čeká přírůstek do rodiny, takže na nějaký čas nebude k dispozici. Chtěl se věnovat rodině, navíc ještě hrál se svou kapelou a časově by to nestíhal. Nakonec musel skončit i bubeník Vladan Neradil, který taktéž čekal se svou přítelkyní první dítě a rodina dostala přednost. Po EP jsme nakonec zůstali s Víťou v EXITUS sami dva. Měli jsme rozdělanou spoustu věcí a chtěli jsme pokračovat. Proto jsme se po čase obrátili na naše kámoše a bývalé kolegy z ETERNITY, jestli by nevstoupili do řad EXITUS. Už zmiňovaní Butchek (Petr Kupka) i Aleš Dámek (bicí) se nakonec dali přemluvit, stejně jako další bývalý spoluhráč Marek Lipový, který se vrátil k base po pětadvaceti letech.
Víťa: Chtěli jsme pokračovat s lidmi, které známe a kteří mají stejné hudební cítění. Takže všichni, co hráli v ETERNITY, teď hrají v EXITUS... a kruh se uzavřel. (smích)

V jakém období a rozpoložení jste začali tvořit desku „Liebyrinth“?
Vlady:
V ne moc veselém. Museli jsme se smířit s úmrtím našeho kamaráda a spoluhráče, a ještě ke všemu tady byla covidová omezení, takže jsme nový materiál nemohli pořádně nazkoušet. Po uvolnění opatření jsme však začali dávat celkem intenzivně nové skladby dohromady a skončili jsme u nějakých dvaceti. Většina z těch, pro které nezbylo na „Liebyrinth“ místo, půjde na další řadovku. Nahrávání trvalo poměrně dlouho, protože jsme ještě mezitím dělali na projektu k Butchkově padesátce. Nechtěli jsme nic uspěchat, a protože jsme ve všech ohledech svými pány, nepociťovali jsme žádný stres a myslím, že to je z alba cítit.

EXITUS_bandHříčka v názvu desky je nejen příhodná pro thrashovou kapelu, ale lži jsou určitě tématem mnoha textů. Který je pro vás v rámci novinkové kolekce určující?
Vlady:
Všechny texty z aktuálního alba jsou tematicky jak o lžích, tak i o manipulaci s lidmi i s důsledky, které jsou pro svět fatální. Lžou všichni. Politici, média, elity, a obyčejný člověk se v tom labyrintu lží, který jej obklopuje, nemůže zorientovat a najít pravdivý obraz světa. Svět řídí šílenci, kteří uměle vyvolávají konflikty, aby naplnili svá zvrácená ega, a mediální obraz světa je zkreslený natolik, abychom uvěřili, že zatímco jedny bomby vraždí a zabíjí, ty druhé bomby osvobozují. Říkám tomu – pravda a láska s plochou dráhou letu.

Zvuk desky je reprezentativní a zcela kopíruje vaši koncertní energii. Jak jste došli k tak zdárnému výsledku a kdo je za něj zodpovědný?
Víťa:
Album jsme vytvořili ve zkušebně postupně přetvořené na studio a vše točili zde. Veškerá produkce, jako nahrávání, míchání a finální mastering, byla v režii Vladyho, podobně jako na „Undead“, ale na „Liebyrinth“ se mu zvuk nahrávky povedlo posunout o hodně dál. On se zvukařině už pár let věnuje a dostal naši důvěru. (smích) Nikam jsme nespěchali a Vlady si s deskou opravdu pohrál.
Vlady: Faktem je, že celé nahrávání trvalo skoro půl roku a další poměrně značný čas zabrala postprodukce. Ale zase jsme se vyhnuli časovému tlaku, pod kterým jsi v regulérním studiu. Nemalou roli hrála samozřejmě i finanční stránka. Hlavně jsme však chtěli dospět k trochu odlišnému soundu. Na někoho může působit dost oldschoolově, ale je na posluchačích a fanoušcích, jestli se jim to zamlouvá a pustí si nás znovu.

Jak jsem mohl zjistit na vlastní uši, živě vám to pěkně odsýpá. Kam všude se chystáte s blížící se letní festivalovou sezónou, budou případně i nějaké vaše samostatné koncerty?
Vlady:
Vzhledem k tomu, že album vyšlo začátkem února, si myslím, že line-up už mají všechny fesťáky uzavřené. Samozřejmě bychom rádi nějaké festivaly odehráli, ale žádná nabídka zatím nepřišla, tedy kromě jedné z Brazílie. (smích) Pokud nás pozvou, určitě zahrajeme, ale v našem věku už se nikam nehoníme a dáváme tomu volný průběh. Přece jenom v padesáti už nemáme potřebu dobývat svět. Děláme muziku, kterou máme rádi a která nás baví. A to nám stačí.

A velká deska číslo dvě?
Víťa:
Jak znám Vladyho, tak je už hotová. (smích)
Vlady: Nějaké skladby, které se nevešly na album „Liebyrinth“, jsou hotové a na dalších se pracuje. Pokud se nic nestane, chtěli bychom vydat další album příští rok. Materiálu máme opravdu hodně.

Diskografie:
2019 - Undead (EP)
2023 - Liebyrinth
Sestava:
Petr „Butchek“ Kupka – zpěv
Vladan „Vlady“ Pražák – kytara
Víťa Ferenčák – kytara
Marek Lipový – baskytara
Aleš Dámek – bicí

Jan Kozák


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
BRATRSTVO LUNY avizuje nové album singlem Vodopády BRATRSTVO LUNY avizuje nové album singlem Vodopády
Vydáno: 06.05.2024 v sekci Aktuality
Žánrově široce rozkročené kralupské BRATRSTVO LUNY představuje nový singl, který je předzvěstí jejich pátého studiového alba. To ponese název "Aquarius" s podtitulem "Písně o vodě, půdě, kamenech, hvězdách a času". Jeho... číst dále
MANON MEURT představují album Unravel MANON MEURT představují album Unravel
Vydáno: 05.05.2024 v sekci Aktuality
Komplikované struktury s proplétáním spontánnosti a náhody, setkání různorodých žánrových vlivů členů kapely od středověké hudby přes shoegaze po noise. To je "Unravel", nové album MANON MEURT. „Unravel reflektuje různ... číst dále
Antigona a Oidipus slaví narozeniny. V RockOpeře jim popřejí Střihavka s Urbanovou Antigona a Oidipus slaví narozeniny. V RockOpeře jim popřejí Střihavka s Urbanovou
Vydáno: 04.05.2024 v sekci RockOpera
S narozeninovými reprízami Antigony a Oidipa Tyrana se do RockOpery Praha vrátí i jedny z jejích největších hvězd – Kamil Střihavka a Eva Urbanová. Divadlo uvede v květnu dvě speciální představení, jejichž součástí bude tak... číst dále
BRANKO’S BRIDGE vydávají debutové album BRANKO’S BRIDGE vydávají debutové album
Vydáno: 04.05.2024 v sekci Aktuality
BRANKO’S BRIDGE se vrací. Pražská čtveřice ve složení dvou kytar, kláves, syntezátorů, baskytary, překvapivě řízného vokálu a bicích mísí v debutovém albu "Hobby Horse Cowboy" psychedelic rock, disco i post punk. Album... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále