Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
TUBLATANKA - Přátelstvím proti chaosu

TUBLATANKA - Přátelstvím proti chaosu

Vydáno: 02.08.2023 13:21 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Čekání na nové řadové album slovenské TUBLATANKY, která letos slaví své čtyřicátiny, se zdálo nekonečné. Parta kolem frontmana Maťa Ďurindy jej natáhla na dlouhých třináct let, a i když v tomto období nabídla fanouškům reprezentativní výběry, přece jen touha po nových skladbách nedala spát ani samotným muzikantům. A tak je na světě kolekce nových patnácti písniček, nazvaná „Uprostred chaosu“. Byť název desky jasně charakterizuje naši současnost a dobu, v níž deska vznikla, z následujících slov Maťa Ďurindy je zjevné, že právě v hudbě vidí cestu, jak spojovat rozdělenou společnost.


Vaše dvě poslední studiová alba od sebe dělí třináct let. Co všechno se podepsalo na takhle dlouhém rozestupu?
Po vydaní albumu „Svet v ohrození“ v roku 2010 som sa chcel venovať mojim malým deťom. Dcéra Barborka mala vtedy dva roky a zakrátko sa mi narodilo druhé dieťa, syn Martin. Neskôr som si musel dávať do poriadku moje zdravie, bol som na dvoch operáciách, čo mi zabralo dlhý čas. A ešte som dva roky chodil na infúzie kvôli problémom s pľúcami, ktoré potrebujem mať v dobrom stave k spevu na koncertoch. Za to dlhé obdobie nás naša vydavateľská firma poprosila, aby sme sa obzreli späť. A tak vyšli výberové albumy „Láska útočí“ a „Cítim sa fajn“. A vyšlo aj 2LP „Najlepšie časy“ pre milovníkov gramofónov. Keď sme konečne začali v štúdiu nahrávať nový album TUBLATANKY, tak prišla pandémia koronavírusu a tá nám nahrávanie a vyjdenie albumu skoro o dva roky oddialila.

Co tedy bylo hlavním impulzem k tomu pustit se do tvorby nové desky?
Hlavným impulzom pustiť sa do novej dosky bola chuť a radosť pripravovať nové pesničky. A tiež výčitky môjho svedomia k fanúšikom TUBLATANKY, že sme album dlho nevydali.

Neměl jsi v období novinkového půstu chuť pustit se do svého druhého sólového alba? Nebo považuješ tuhle kapitolu za definitivně uzavřenou?
Nie, nemal. TUBLATANKA je moja priorita a má prednosť pred sólovým albumom. Sólový album ešte určite urobím, ale len v období, keď budem mať pocit, že sme s TUBLATANKOU urobili veľa práce na vývoji a progrese skupiny.

Byla pro tebe a pro kapelu práce na aktuální desce v něčem zásadně odlišnější oproti předchozím letům, změnil se nějak váš přístup ke skládání a nahrávání?
Zásadná odlišnosť tam nebola, ale bol tam pocit zodpovednosti, že s albumom musím byť predovšetkým ja osobne spokojný a presvedčený, že sme urobili dobrú prácu, za ktorú sa nebudeme hanbiť.

TUBLATANKA se v tomto tisíciletí zjevně nemá potřebu přizpůsobovat současnému trendu víceméně pravidelného zásobování fanoušků novými nahrávkami, přesto zájem o vaši kapelu neopadá. V čem vnímáš jedinečnost vašeho postavení na československé scéně?
Všetci v skupine sa tešíme, že záujem u fanúšikov neopadá. Možno je to aj tým, že žiadny koncert neodflákneme. A tiež tým, že sme verný svojmu štýlu, melodickému rocku, od vydania debutovej LP „Tublatanka“ až po súčasnosť. Naše piesne si môže každý zaspievať na chate, na výlete, na ulici, pri oslavách aj bez gitary alebo akéhokoľvek sprievodného nástroja. Prispôsobovanie sa súčasným trendom u nás nehrozí.

Myslíš, že kdybyste TUBLATANKU zakládali nyní, měli byste stejnou šanci na úspěch, jakého se vám podařilo dosáhnout? Je tahle doba z pohledu zájmu fanoušků, přetlaku různých akcí a možností vyžití, konkurence či technologií těžší nebo jednodušší než doba, kdy jste začínali?
Ťažko to s určitosťou povedať, že keby sme teraz začínali, mali by sme rovnaký úspech. Pretlak médií a hudby je veľký. Piesne a albumy dnes nahráva veľa ľudí, propaguje ich verejnosti, aj keď nemajú kvalitu. Obrovské množstvo pochybnej produkcie, ktorá sa valí na ľudí, deformuje vkus poslucháčov a ľudia sa často chytia aj nekvality. Poslucháči by si mali citlivo vyberať hudbu a porovnávať ju s veľkou kvalitou rockovej hudby, ktorá vznikla v minulosti. Dnes sú to už svetoznáme rockové legendárne skupiny.

Jaký je vlastně typický fanoušek TUBLATANKY? Odrůstají s vámi vaši příznivci nebo máte o fanouškovskou základnu postaráno díky novým generacím vašich posluchačů?
Ja sa teším, že TUBLATANKA sa stala viac generačnou skupinou. Na koncertoch z pódia vidím šediny „starých” fanúšikov, ale aj ich deti. Ale je aj plno dvadsať a tridsaťročných ľudí, ktorý si obľúbili našu muziku, ktorú spoznali z doteraz vydaných albumov a koncertov TUBLATANKY.

Hudebně zní album „Uprostred chaosu“ ohromně pohodově. Je to odraz atmosféry, v jaké deska vznikala?
Áno, názov „Uprostred chaosu“ sme zvolili kvôli chaotickej dobe, v ktorej práve žijeme. Chaos v politike, vlády padajú skoro na celom svete, množstvo demonštrácií a nespokojnosti ľudí, kriminalita je všade. Do toho vyše dvojročné obdobie koronavírusovej pandémie, veľa ľudí v nej zomrelo. Do toho zemetrasenia v Turecku a Sýrii a v tej aj pretrvávajúca vojna. V tomto období prišla ďalšia totálna krvavá vojna vo svete, teraz dokonca u našich susedov na Ukrajine. Sledujem jej vývoj každý deň. A tiež inflácia a zdražovanie a rozdelená spoločnosť na Slovensku aj u vás v Čechách. Názov nového albumu som chcel pomenovať trefne, v akej dobe vychádza. Jednoducho „Uprostred chaosu“.

Hudební uvolněnost je možná trochu v kontrastu k řadě textů – „Uprostred chaosu“, „Na životoch všetkých záleží“, „Co s tým urobíš“, „V pevnosti lží“, „Prímerie s časom“ odráží fakt, že současná doba je docela složitá. Jaké hodnoty podle tebe chybí moderní společnosti?
Modernej spoločnosti chýba kvalitné školstvo, ktoré nebude ničiť biflovaním, veľkým množstvom ťažkého učenia a zlými učebnicami naše deti. Deti by sa už na základných školách mali učiť kritickému a reálnemu mysleniu. Aby naša spoločnosť neverila rôznym klamstvám a hoaxom, ktoré sa dnes valia z internetu na ľudí. A v spoločnosti chýba tiež slušnosť, úcta a vyšší inteligenčný a emočný kvocient.

TUBLATANKA_band

Už na minulém albu se velmi výrazně textařsky projevila tvoje manželka Mirka, která dostala hromadu prostoru na aktuální desce i po hudební stránce. Našli jste v ní ideálního autora pro potřeby TUBLATANKY?
Ja rád spolupracujem s mojou manželkou Mirkou, ktorá už od strednej školy skladá hudbu a píše texty. Mala svoju dievčenskú rockovú skupinu, v ktorej spievala a hrala na gitaru. Ona má rockovú hudbu v srdci. Má množstvo obľúbených skupín od BEATLES, DEEP PURPLE, LED ZEPPELIN, HIM až po ALTER BRIDGE a DREAM THEATER. Je to výhoda spolupracovať so ženou, môžeme spolu tvoriť hudbu, keď máme na to čas a chuť. Keď tvoríme spolu, ja za gitarou a ona za klavírom, často z toho vznikne pieseň, ktorú cítim, že chcem dať na album. A napíšem i text, ktorí dobre sedí a korešponduje s hudbou, pretože je k svojej tvorbe veľmi kritická. Ponúkne mi len kvalitný text alebo skladbu. Je to môj nápad, aby moja žena Mirka autorsky prispela TUBLATANKE. Ona ale nechcela, aby naša skupina mala zbytočné hejty, že sa žena mieša do mužskej zostavy. Presvedčil som ju, že hudba nesmie mať obmedzenia.

Nové album se drží rockového výrazu, přesto má hodně poloh a velký prostor mají pomalejší skladby. Byl to cíl, nabídnout takhle pestré album, ze kterého si fanoušek může vybrat skladbu de facto pro jakoukoliv náladu?
Ja som cítil, keď som pripravoval album „Uprostred chaosu“, že musí byť pestrý a farebný. Z pätnástich piesní je dvanásť rýchlych a energických, dve sú rockové balady a jedna pieseň – „Dobrí priatelia“ – je v strednom tempe. Takže najväčší priestor na albume majú rockové melodické odpalovačky, aby v žiadnom prípade nebol album uspávankou. Ale dve rockové balady patria na album, aby vytvorili kontrast. Jedna z nich, „V pevnosti lží“, má v sebe silný odkaz v texte. Aby ľudia v spoločnosti nežili zaplavený klamstvami, ktoré nás každodenne obklopujú, pretože aj politici často klamú, lebo lož je ich pracovná metóda.

Plánované tour nese podtitul „Dobrí priatelia“ podle jedné z novinkových skladeb. Ta je jedna ze dvou, byť poměrně netypická, na níž se sešla kdysi zásadní autorská dvojice TUBLATANKY Maťo Ďurinda – Martin Sarvaš. V čem je hlavní poselství téhle skladby?
Hlavné posolstvo skladby „Dobrí priatelia“ je v jednoduchosti a melodickosti tej piesne, ktorá by mohla spájať dnes rozdelenú spoločnosť. Keď sa stretnú starí dobrí priatelia, tak spomínajú na príhody, ktoré spolu zažili, na staré lásky a rokmi kráčajú spolu v časoch dobrých aj zlých… Tú pieseň sme si zaspievali všetci členovia skupiny na trojdňovom stretnutí s fanúšikmi TUBLATANKY na Morave. A všetci sme z toho mali veľkú radosť. Vzniklo milé video, v ktorom účinkovalo vyše dvesto fanúšikov. Máme navždy krásnu pamiatku na toto stretnutie.

Před pěti lety jste s CITRONEM absolvovali turné Souboj rebelů, aktuálně se na desce objevuje výrazná skladba „Rebel“. V čem vnímáš rebelství TUBLATANKY? Myslíš si, že dnešní doba potřebuje rebely?
S CITRONOM to bolo vydarené turné, ak nám často hovoria mnohí fanúšikovia, a vznikol pre turné pekný rockový duet dvoch skupín o našom bývalom spoločnom štáte Československu s názvom „Silní a nezlomní“. V duete som si zaspieval s vynikajúcim spevákom Láďom Krížkom. K tej piesni je aj vydarené lyric-video a rád na tie spoločné koncerty spomínam. V novej piesni „Rebel“ odsudzujem ľudí, ktorí sa povyšujú nad ostatných len za to, že sú bohatí a tí druhí sú chudobnejší. Nikto nemá na druhého pozerať z výšky a ponižovať ho z hľadiska peňazí. Rebelstvo TUBLATANKY vnímam v našich mnohých textoch, ktoré majú svoj názor a odkaz.

Na jaře vás čeká velké turné na Slovensku, na podzim plánujete jeho druhou část v České republice. Turné je koncipováno jako oslava vašich čtyřicátin, nicméně se potkává s novým albem. Jak obtížné bylo sestavovat aktuální playlist, je v něm i prostor pro nové skladby?
Teraz sme práve na turné po Slovensku a na jeseň vyrážame na turné po Čechách k 40. výročiu existencie TUBLATANKY. Playlist bude pestrý, zahráme prierez najlepších piesní od prvého albumu až po posledný. Nebudú chýbať pilotné hity, na ktoré sa fanúšikovia tešia, jako „Pravda víťazí“, „Dnes“, „Skúsime to cez vesmír“, „Matka“, „Láska, drž ma nad hladinou“ alebo „Žeravé znamenie osudu“. Z nového albumu „Uprostred chaosu“ zahráme tri skladby a teším sa, že na turné si s fanúšikmi spoločne zaspievame aj novú pieseň „Dobrí priatelia“.

DISKOGRAFIE:
1985 - Tublatanka
1986 - Skúsime to cez vesmír
1988 - Žeravé znamenie osudu
1990 - Nebo-peklo-raj
1992 - Volanie divočiny
1993 - Poďme bratia do Betlehema
1994 - Znovuzrodenie
2001 - Pánska jazda
2005 - Patriot
2006 - Vianočný deň
2010 - Svet v ohrození
2023 - Uprostred chaosu

SESTAVA:
Maťo Ďurinda – zpěv, kytara
Juraj Topor – baskytara
Peter Schlosser – bicí

Facebook TUBLATANKA

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem
Vydáno: 27.04.2024 v sekci Aktuality
Rocková kapela VOTCHI vydala singl „The River Knows“ u kanadského vydavatele. Kapela, pro kterou je typický zvuk příčné flétny, nadčasový sound a texty v angličtině, zabodovala v minulém roce ve světových rockových rádiích... číst dále
Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
Power metalisté z Valašska DONOR mají na kontě pěknou řádku úspěchů, ač se v jejich diskografii skví teprve dvě alba „Donor“ a „Devět křížů“, účast na velkých festivalech a počty fanoušků mluví samy za sebe. Několik... číst dále
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále