Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
T.N.S. – Muzika nás baví a pokud to půjde, budeme ji dělat dál

T.N.S. – Muzika nás baví a pokud to půjde, budeme ji dělat dál

Vydáno: 03.10.2023 13:53 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Heavy rocková formace T.N.S., která má v názvu zkratku svého města (Týnec nad Sázavou), o sobě dala vědět už někdy v roce 1992. V rozhovoru s kytaristou a zakládajícím členem kapely Jirkou Kotlárem jsme probrali většinu zásadních událostí z historie kapely, mající ve své diskografii čtyři řadová alba a na to páté, natočené v loňském roce, zařadila své znovu nahrané, stěžejní písně. Proto dostalo příznačný název "Kronika".


Váš koncert na letošním Masters Of Rock se u fanoušků setkal s nemalým ohlasem. Jak jste byli se svým vystoupením spokojeni? Byla to vaše první účast na tomto festivalu?
Na Masters of Rock to bylo super, moc se nám tam líbilo a užili jsme si to na max! Prostředí, zajištění a vybavení celé akce bylo na profesionální úrovni, obě pódia byla oddělena budovami Vizovického lihovaru, a tak se navzájem pódia nerušila. Hrálo se nám fakt parádně a spolupráce fanoušků pod pódiem nás nabíjela energií. Letos to bylo naše první vystoupení. Rádi bychom to zopakovali a na Masters of Rock se opět vrátili.

Jaké byly vaše sny a představy, když jste kapelu před více než třiceti lety zakládali a jak se později potkaly nebo minuly s realitou? Jste rádi tam, kde jste dnes?
Myslím si, že v těch krásných začátcích jsme měli všichni stejné sny. Spousty lidí na koncertech, jak po nás šílí holky pod pódiem, a že naše muzika je určitě ta nejlepší. Zažili jsme ještě dobu, kdy se masově chodilo na jakýkoliv bigbít. V té době nebyly aparatury ani nástroje, a i když teď jsou všelijaké možnosti a vymoženosti, tak mi připadá, že je těžké přitáhnout posluchače na koncerty. Z toho vyplývá, že sny se rozplynuly, ale muzika nás baví a pokud to půjde, budeme ji dělat dál. Poslední dva roky, s příchodem (návratem) staronového bubeníka a nového manažera zažíváme vzestup kapely a samozřejmě chceme mít neustále stoupající tendenci ve všech ohledech.

V roce 1994 jste natočili první demo, které údajně obsahovalo čtyřicet skladeb. Tohle byly všechno vaše autorské věci?
Většina byla naše a asi tak osm songů od JUDAS PRIEST s českými texty. Nevím čím to bylo, ale tak nějak nám nešly skládat rychlé písně, a proto je tam hodně ploužáků. Z této první etapy T.N.S. dnes zařazujeme tak dvě skladby, a to jen výjimečně pro místní fans, kteří tyto písně chtějí.

Po vydání debutového alba "Pohledy na svět" v roce 1997, které mohlo naznačit ještě větší rozjezd kapely přichází opak – po půl roce od vydání se sestava rozchází. Co se dělo?
V té době byli v kapele opravdu hodně dobří muzikanti. No, jak to bývá, tak i rozdílné názory. Přišel nový zpěvák, který měl ještě k tomu svou kapelu jiného žánru. Staré věci z prvního období T.N.S. nebyly dobré, tak jsme koncertovali pouze se skladbami z tohoto albu. Pravda je, že se nám v tu dobu docela otevřely dveře do světa. Dávali jsme rozhovory, chodili do rádií. Také jsme hodně točili videoklipy, ale přesto v té době přišel konec T.N.S.

T.N.S.
Konec T.N.S. dlouho netrval, protože zhruba za půl roku jste přišli s novou sestavou a výsledkem změny bylo druhé album "Závaží času". Jak na tuhle éru vzpomínáte dnes?
Muzika nás baví, a tak to nemohlo skončit jinak. Odprosil jsem vyhozeného původního zpěváka a už chyběly jen bicí, druhá kytara a nakonec přibyly i klávesy. Po předchozích zkušenostech jsem se snažil dát dohromady lidi s podobným názorem na styl hudby a klidné povahy. Nejtěžší bylo udržet nasazenou laťku. Neříkám, že se to povedlo, ale ono album už je pravá tvář kapely. Skladby z něj jsou stále oblíbené. V té době jsme stihli natočit ještě pár videoklipů. Byli jsme natěšeni na hraní, ale moc se nám nedařilo. Neměli jsme manažera a nikdo z nás nebyl tak průbojný, aby to někam tlačil.

Při pátrání ve vašem e-shopu jsem první dvě alba a ani následující CD "Sen o dobytí ráje" nenašel. Stejná situace je i na Spotify. Budou tyto desky opět časem pro fanoušky k dispozici?
V plánu to je, ale je potřeba remastrovat zvuk a vytvořit nové obaly desek. Ty původní návrhy už nemáme. Zatím jsme se tomu nevěnovali.

Ke třiceti letům fungování kapely jste fanouškům nadělili rekapitulační CD "Kronika". Co na něm posluchači najdou?
Je to takový průřez naší tvorbou. Je tam i naše nejstarší rychlá píseň "Ztracená parta", která se rodila v hlavě našeho zpěváka už pár let před vznikem kapely. Jsou tam jak skladby, co vyšly na předchozích CD, kterým jsme chtěli dát nový zvuk, tak i skladby, které jsme hráli na koncertech a nebyly na CD. A samozřejmě také příběh "jak to bylo" i s fotografiemi.

Za třicet let co hrajete se svět docela změnil. Jak se změnilo vaše publikum? Chodí na vás ve velkém i dnešní mládež nebo převažují spíše pamětníci, kteří vás znají z předešlých let?
Myslím, že převažuje střední a starší generace, i když se samozřejmě objeví i mládež. Mám pocit, jako by k rockové muzice musela dozrát. Faktem ale je, že většina fanoušků z našich začátků už na koncerty nechodí, i když muziku stále poslouchají a kupují nová CD.

T.N.S.
Jedna z největších hitovek alba "Kronika" je skladba "Křižáci", která zazněla i letos ve Vizovicích. Pamatujete si ještě na vznik této písně? Tušili jste, že půjde o velmi žádanou skladbu z vašeho repertoáru?
Hudbu složil náš druhý kytarista a zpěvák udělal melodie zpěvu a text. Je to zpěvákova parketa, má rád historii a tajemno. Společně jsme pak dali skladbě současný tvar. "Křižáci" se nám samozřejmě líbili od samého začátku, ale to i ostatně vše, co z nás vypadlo. Nicméně, že to bude takový "hit" jsme nečekali.

O slovo se hlásí podzim, kapely se vrací do klubů, co tedy chystáte s kapelou pro nadcházející měsíce a zbytek roku?
Chtěli bychom natočit nové CD, a tak se snažíme vytvořit nové skladby. Rovněž makáme na zlepšení zvuku kapely a celkově se chceme posunout o kousek výš a dál. Nějaké koncerty nás ještě čekají a před koncem roku (9.prosince), si zahrajeme v KC Kamenice s Vildou Čokem a BYPASS, Danem Horynou a MERLIN a Láďou Spilkou a LASPILKA. To bude skvělá tečka za letošním rokem. Už na tomto koncertě chceme představit nějaké nové skladby.

Vznik: 1992
Místo: Týnec nad Sázavou
Styl: hard rock-heavy

Web T.N.S.
Facebook T.N.S.
YouTube T.N.S.
Bandzone T.N.S.
Instagram T.N.S.

Alba:
1997 - Pohledy na svět
2002 - Závaží času
2005 - …10 let …10 klipů (DVD)
2008 - Sen o dobytí ráje
2021 - Noční můry
2022 - Kronika

Sestava:
Tomáš Krajánek - zpěv
Jiří Kotlár – kytara
Marek Šobíšek - kytara
Josef Pešek - basa
Marek Svoboda - klávesy
Jan Višvarda - bicí

 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
První album doom metalových EUTHANASIA z roku 1999 vyjde v digipakové reedici První album doom metalových EUTHANASIA z roku 1999 vyjde v digipakové reedici
Vydáno: 28.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina EUTHANASIA vznikla v květnu 1994 v Havířově a v následujících letech stihla nahrát tři kazetové demosnímky „Demo 1994“, „V chrámu bezbolestných“ (1996) a „Nazí a mrtví“ (1997“. Veškerá tato tvorba byla... číst dále
VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem
Vydáno: 27.04.2024 v sekci Aktuality
Rocková kapela VOTCHI vydala singl „The River Knows“ u kanadského vydavatele. Kapela, pro kterou je typický zvuk příčné flétny, nadčasový sound a texty v angličtině, zabodovala v minulém roce ve světových rockových rádiích... číst dále
Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
Power metalisté z Valašska DONOR mají na kontě pěknou řádku úspěchů, ač se v jejich diskografii skví teprve dvě alba „Donor“ a „Devět křížů“, účast na velkých festivalech a počty fanoušků mluví samy za sebe. Několik... číst dále
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále