Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
NIMARO - Snažíme sa robiť takú hudbu, že každý si v tom niečo nájde

NIMARO - Snažíme sa robiť takú hudbu, že každý si v tom niečo nájde

Vydáno: 30.10.2023 07:27 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Když něco končí, něco nového začíná – takhle nějak by se dal charakterizovat počátek bratislavské rockové kapely NIMARO, jejímuž vzniku předcházelo stěhování zpěvačky Dominiky Jaráskové z Prahy do Bratislavy. Od této chvíle uběhlo sedm let a vize o tom, že cesta kapely bude mít i jasný milník v podobě vydání debutového alba, již nabývá konkétnějších představ. Více prozradí Niki.


Můžeš NIMARO blíž představit, kdo kapelu tvoří, které momenty z vaší historie považuješ za nejdůležitější?
Naša kapela vznikla v roku 2016. Spoloční kamaráti nás zoznámili, resp. mňa s Robom a Majom a založili sme kapelu NIMARO. Najdôležitejší moment z našej histórie považujem práve naše prvé stretnutie a prvé skúšky v skúšobni.

Na co z uplynulých téměř sedmi let vaší dosavadní existence nejraději vzpomínáš?
Prvé koncerty, ktoré sme mali v Čechách (Cheb a Praha). To bol roadtrip, na ktorý spomíname doteraz. (smích) Parádne bolo aj nahrávanie videoklipu „Missing Puzzle“, ktoré sme natáčali u nášho bubeníka doma v obývačke a vypilo sa při ňom veľa domáceho piva. (smích)

Ještě před tím, než ses vrátila do Bratislavy, jsi muzicírovala v Praze. Byla snadné při návratu na Slovensko udělat za svým hudebním působením v Praze čáru a začít budovat něco zcela nového?
Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale prišlo to náhle. Dostala som pracovnú ponuku tu v Bratislave a rozhodla som sa ju prijať. Okrem hudby som musela zanechať aj PhD štúdium v Prahe a veľa kamarátov. Vtedy to pre mňa bolo najhoršie obdobie, ale dnes to neľutujem. Pretože som tu našla skvelých muzikantov (kamarátov), aj PhD pozíciu, prácu a v neposlednom rade rodinu. Takže bolo to s odstupom času to najlepšie rozhodnutie.

Jak bys charakterizovala hudbu NIMARO někomu, kdo o vaší kapele dosud nic neslyšel? Co tebe na tomhle stylu nejvíc oslovuje, jsou nějaké kapely, které Tě nejsilněji ovlivňují?
Všeobecne tvrdíme, že hráme niečo v štýle melodického rocku, ale každý by si v tom našiel niečo svoje. Nájdu sa tam prvky rocku, metalu, popu, bluesu a dokonca aj jazzu. Tento štýl hudby mňa a teda aj zbytok kapely najviac baví (vyrastali sme na rocku a metale) a kapely, ktoré mňa najviac oslovili a najviac bavia počúvať sú PARAMORE, ARCHITECTS, BRING ME THE HORIZON, ale aj kapely 70. a 80.tych rokov.

Jaké složení fanoušků oslovujete, myslíš, že máte šanci oslovit novou generaci fanoušků?
Fanúšikov stále zbierame, ale myslím, že najviac ich máme momentálne v našom veku (20 – 40 rokov). Snažíme sa robiť takú hudbu, že každý si v tom niečo nájde, tak možno aj mladšia generácia. (smích)

Jak v NIMARO vznikají skladby, jsou dílem jedné dominantní osobnosti nebo je to pel mel nápadů všech členů kapely?
Väčšinou prídu nápady od gitaristu Maja a ja do nich napíšem text a melódiu spevu a ostatné dolaďujeme na skúške.

Na konci loňského roku jste představili singl „Morally Bankrupt“, v průběhu letošního roku skladbu „Missing Puzzle“, které jste označili jako první dvě skladby chystaného alba. Jakou máte vizi ohledně případné desky – existuje termín, do nějž byste ji chtěli mít hotovou, plánujete vydání jedné ucelené kolekce nebo dáte přednost postupnému představení singlů?
Songy budeme vydávať postupne a uzavrieme to jako album a potom by sme radi začali nahrávať ďalší. Do konca budúceho roka by sme chceli mať hotové všetky skladby.
NIMARO_band
Kde singly vznikaly, předpokládáš, že i další písně budete točit ve stejném studiu?
Gitary, basu a klávesy sme nahrávali doma. A spev s bicími sme si nahrávali v našom skúšobňovom „štúdiu“.

K oběma skladbám jste připravili i pohyblivé obrázky, v jednom případě lyric video, ve druhém videoklip. Plánujete i další skladby představovat touto formou?
Áno, určite by sme radi natočili ďalšie video. Najbližšie asi live na koncerte.

Obě představené skladby jsou nazpívané v angličtině. Jak důležitý je pro vás obsah textů a je angličtina jednoznačná volba nebo je šance, že dojde i na slovenčinu?
Obsah textov je veľmi dôležitý. Je to veľká súčasť mňa samej a čo som momentálne v tej dobe prežívala. Je to pre mňa veľmi osobné, ale verím, že každý člověk si v tom nájde to svoje. Angličtina je pre mňa prirodzená a je to veľmi spevavý jazyk, ľahko sa mi v ňom komponuje a zatiaľ nad zmenou neuvažujem. Ale možno niekedy… uvidíme! (smích)

Festivalová sezóna skončila, jak ji NIMARO prožili? Co klubová sezóna, bude vás možné někde vidět, máte v plánu nějakou cestu do České republiky?
Počas leta sme sa aktívne venovali nahrávaniu. Ale teraz sme už zahájili klubovú sezónu a zahrali sme nedávno v jednom bratislavskom podniku (Kôlnička) a plánujeme ďalšie koncerty, najbližšie 17.11.2023 v DK Lúky. V Českej republike sme mali zopár koncertov, ktoré boli skvelé a radi prídeme zahrať zas. Tak uvidíme, čo blízka budúcnosť prinesie.

Jaké jsou vaše nejbližší plány, čeho se od vás v nejbližší době dočkáme?
Najbližšie na nás čaká vydanie singlu, videoklip, koncerty.

Facebook NIMARO
Původně zveřejněné na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem
Vydáno: 27.04.2024 v sekci Aktuality
Rocková kapela VOTCHI vydala singl „The River Knows“ u kanadského vydavatele. Kapela, pro kterou je typický zvuk příčné flétny, nadčasový sound a texty v angličtině, zabodovala v minulém roce ve světových rockových rádiích... číst dále
Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
Power metalisté z Valašska DONOR mají na kontě pěknou řádku úspěchů, ač se v jejich diskografii skví teprve dvě alba „Donor“ a „Devět křížů“, účast na velkých festivalech a počty fanoušků mluví samy za sebe. Několik... číst dále
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále